Rag bags and Glad rags had vorige maand een uitdaging lopen om plastic vrij kleding te maken. Als je over deze ‘Sew Plastic Free Challenge’ nadenkt en er even voor gaat zitten realiseer je je hoeveel plastic er in een dag aan je voorbij komt. Ik besloot de proef op de som te wagen bij één project namelijk de Burda style blouse van mijn moeder (het resultaat zie je morgen). De stof is 100% katoen (ook geen milieuvriendelijke stof, maar wel zonder plastic) en dat is een mooie start voor mijn invulling van ‘Kan plastic vrij kleding maken’?

Kan plastic vrij kleding maken

Materialen voor Kan plastic vrij kleding maken

Kan plastic vrij kleding maken

Deze Burda Style kocht ik los in de winkel zonder plastic en ook zit er in het tijdschrift geen plastic in de vorm van bijvoorbeeld een proefmonster, gratis pen of tornmesje. De stof kocht ik bij A.Boeken in Amsterdam.

Kan plastic vrij kleding maken

Ik reisde die dag mee met manlief naar zijn kantoor in de auto (1) en nam vandaar de metro (2) naar de binnenstad en liep vandaar naar Boeken. De gekochte stof nam ik zo mee in mijn grote leren handtas. De raderbladen van Burda zijn een wirwar van lijnen en het patroon werd overgetrokken op puinzakken van Action (3). Het patroon werd op de stof gespeld met spelden zonder plastic koppen. Voor het aangeven van de naadwaarden gebruikte ik een kleermakerskrijtpotlood (4). Het knippen doe ik met een ouderwetse kleermakersschaar zonder plastic. De knopen zijn gemaakt van acryl. Ik waste de stof voor en bingo: het wasmiddel zit in een plastic fles (5).

Kan plastic vrij kleding maken

Stikwerk

Mijn rijggaren zit op een plastic klos (6) en ook het katoenen witte garen dat ik kocht zit op een plastic klos (7). De naaimachine bestaat uit veel plastic waaronder de spoeltjes (8 en 9). Naadjes uitstrijken: ook mijn strijkbout bevat plastic (10). Naaimachinenaalden komen uit plastichoudertjes (11). Mijn naainaalden voor het afwerken kwamen ook uit plastic (12).

Kwam er nog meer plastic voorbij gekomen tijdens het maken van deze blouse?

Het antwoord is ja. Wat denk je van de rest van de dag? Ik ontbijt: havermout uit een papieren zak, yoghurt uit een fles, de noten (1)-fruit (2) mix die ik zelf maak komt uit plastic. Thee komt uit papier maar zet ik met een waterkoker die bestaat uit plasticonderdelen (3). Koffie? Lekker! En omdat ik thuis was in het weekend gebruik ik een plastic melkopklopper (4). Luchtijd. Brood wordt geleverd in een plastic zak (5) en ook de papieren verpakking van de kaas bevat plastic (6). Eén boterham met hagelslag als afsluiting en de margarine zit in een plastic kuipje (7). Nu was het warm weer en tijdens het stikwerk stond er een mooie Dopper fles (8) naast mij.

Kan plastic vrij kleding maken

Ik ben er bijna

En toen werd het tijd om het avondeten te gaan maken. Een zomerse taart met courgette, aardappels uit plastic (9) evenals de tomaatjes (10) en de cottage cheese (11). Heerlijk die zomer en dan eten we zomerkoninkjes (12) toe. Na de afwas met de hand in een afwasteiltje (13) en ook het afwasmiddel zit een plastic fles (14) tijd voor een kopje thee en het journaal. Televisie (15) en manlief wil graag een koekje (16). Ik ga naar bed en overdenk de dag voordat ik een boek pak om nog wat te lezen. Dit keer een boek uit de bibliotheek beschermd met plasticplakfolie (17).

Is dit echt alles?

Nee hoor. Douchezeep (18) en shampoo (19), tandenborstel (20) en tandpasta (21), gezichtscrème (22), lipstick (23) en de handzeep bij de diverse wastafel (24, 25 en 26). Boodschappen op de fiets en ook daar diverse plastic onderdelen (27). Ik zal nog wel het één en ander vergeten. Dit was uiteindelijk het plastic dat ik verzamelde in de vier dagen dat ik aan de blouse van mijn moeder werkte om in de recyclebak te doen. 

Kan plastic vrij kleding maken

Conclusie

Ik schrok ervan hoeveel plastic er in mijn dagelijks leven voorbij trekt. Veel plastic is eenmalig zoals de verpakkingen van groente, fruit en brood, andere plastics gaan wat langer mee zoals van tandpasta, lipsticks en tandenborstel en weer andere plastics zoals de naaimachine, fiets en  televisie nog langer. Ik probeer de eenmalige plastics zoveel mogelijk te mijden en alternatieve te vinden voor beide andere soorten. Hoe plastic bewust ben jij? Probeer jij alternatieven te vinden voor plastic en plastichoudende artikelen?

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.