19 april 2018 was het zover. De bekendmaking van het juni 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging thema. De FIFA World Cup. Een onderwerp waar ik niets mee heb: voetbal. Maar een uitdaging daar hou ik wel van. En net als bij voetbal was er de speeltijd. Zou het mij lukken om voor 18 juni te scoren? Met twee maanden voorbereidingstijd zou er toch wel iets te maken zijn zeker  omdat het met deze uitdaging alle kanten op mocht gaan.

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Ideeën opdoen en de aftrap

Eerst maar eens uitzoeken waar de FIFA World Cup wordt gehouden. Rusland. Een Russisch thema zou dus een prima optie zijn. Om het in voetbaltermen te zeggen: tijd voor de aftrap. 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging  FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Russische zelfmaak patronen voor kleding was het eerste wat bij mij opkwam. Zo kwam ik bij Lekala terecht. Hier kun je kledingpatroon op maat bestellen. Je zoekt een model uit, vult je maten in, geeft aan met of zonder naadwaarden, rekent af en het pdf-patroon komt naar je toe. Een avondje patronen bekijken leverde echter niets op.
Een nieuwe zoektocht op internet leverde Capital Chic, een onafhankelijke patroonontwerper, op. Eén van hun modellen heet White Russian. Het is een korte Top met raglan mouw. Leuk sportief model dat wel bij het thema voetbal past maar het scoorde bij mij niet.
Kleding ging het deze keer niet worden. De tactiek moest worden aangepast.

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Tactiek wissel

Een souvenir dat waarschijnlijk iedereen mee naar huis uit Rusland: een Matryoshka. Een setje holle poppen die in elkaar passen omdat ze steeds kleiner worden. De naam Matryoshka is een koosnaam voor Matrjona, een Russische boerinnennaam. Ik besloot een variant te maken in de vorm van een deurstopper. Deze deurstopper zou de vorm van een kegel krijgen met het uiterlijk van een Hollands boerenmeisje. Het schetsje zag er ongeveer zo uit. 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Tussen de afgedankte kleding zat nog een blauwe broek met een bloemenprint. Ik vond nog wat andere materialen om de muts en het haar van te kunnen maken en ging aan de slag.

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Rustpauze

De eerste 45 minuten waren voorbij. Rustpauze. Tijd om de nieuwe tactiek uit te werken. Patroon tekenen, patroondelen op de stof gelegd en vervolgens geknipt. Ik kon weer aan de slag voor de tweede helft. 

Tweede helft

De delen van de deurstopper werden op elkaar gelegd en gestikt. Mijn ‘kegelvorm’ zag er ongeveer zo uit. 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Dit was het niet. Tijd voor een wissel. Een Matryoshka zoekvraag op internet leverde een patroon op voor een ragdol pop. Ik knipte uit de stofdelen van de deurstopper het lijfje en hoofd. Uit een restje spijkerstof werd de hals geknipt en uit een restje streepjesstof de benen. 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

De verschillende segmenten van de ‘jurk’ werden versierd met zigzagband en de onderrand voorzien van een pompomband. Het gezicht en de handjes zijn gemaakt van vilt en zijn met een kleine zigzagsteek erop gestikt. De haren, ogen en mond zijn met de hand geborduurd en tot slot werd het gezicht afgewerkt met zizagband en wat kraaltjes. 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

De laatste minuten verstrijken

De speeltijd zat er bijna op. Het popje kreeg een rugnummer in de vorm van een tulp. 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

De beentjes werden eerst aan één kant van het lijfje vastgestikt. Met een kleine stiksteek werden vervolgens beide delen aan elkaar gestikt op een kleine vulopening na. Na het keren kon de Matryoshka opgevuld en gesloten worden. Nu nog de laatste steekjes maken om het popje te sluiten en net voor het laatste eindsignaal was het Matryoshka popje klaar.

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Tijd en Kosten

Tijd: Dit soort projecten maak ik voor de lol. Er gaat veel tijd inzitten maar je ontdekt van alles zoals de Lekala site. De poging om een deurstopper te maken leverde weer leermomenten op. In het Matryoshka popje zit nogal wal handwerk. Het borduren van het haar nam bijvoorbeeld twee avonden in beslag. 
Kosten: printkosten € 0,10; zigzagband € 1,50; pompomband € 1,50; vilt € 1,00; garen € 1,50, fiberfill € 2,50

Het Matryoshka popje

De winnaar van de FIFA World Cup krijgt de overwinningsbeker. Mag mijn Matryoshka popje haar overwinningsbeker houden? 

FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

Of dicht jij haar een andere plaats toe?
Ik ben niet de enige die de Let’s Sti(c)k Together FIFA World Cup uitdaging invult. Ben je benieuwd wat de anderen maakten? Door op de blognamen te klikken kun je ook hun invulling zien. 
FlaflinkoGezien bij JustineGirlsinuniformblogLarthFrullemiekeStokstaartje doet het zoAdivastyleMa’am Musketier – BlogrevolutionMarieke FalderiekeTwo OwlettesKreAtrienMade for InkaSewBelOOYAmadeViTessBlogliesje

36 Comments on FIFA 2018 Let’s Sti(c)k Together uitdaging 

  • Dank je wel. Ik vond alle bijdrage van iedereen weer superleuk. Zo grappig om te zien hoe iedereen met het thema is omgesprongen.

  • Dank je wel. Mijn vader was ook erg creatief. Hij kon toveren met hout en verf en maakte de mooiste dingen voor mijn zusje en mij, maar ook voor zijn beide kleindochters. Maar ik vind dat iedereen deze uitdaging weer superleuk en met eigen invulling heeft ingevuld. Ik sta toch weer iedere keer versteld wat iedereen uit de kast weet te halen. Leuk dat jij meteen iets met het thema om iets te maken voor jullie pasgeboren zoon.

  • Dank je wel. Ik sta er iedere keer weer verbaasd van welke spulletjes we allemaal in huis hebben om zoiets te stylen. Ze gaat bij mij op de plank in onze werkkamer met beker en al.

  • Dank je wel. Dat was toch het eerste waar ik aan dacht: kleding. Ik heb vol bewondering iedereen zijn invulling bekeken en genoten van alle creativiteit.

  • Dank je wel. Onze kinderen zijn ondertussen volwassen en dan wordt je creatief. Kleding voor mijzelf lukte niet zo en zo kwam ik op het idee van het overbekende Russische souvenir.

  • Dank je wel voor je complimenten en de hattrick. Ik hoorde deze term een tijdje geleden voor het eerst en heb de oorsprong van het woord opgezocht. En ja het wordt gebruikt voor drie keer scoren in een wedstrijd.

  • Dank je wel. Ik wilde graag kleding maken maar kon niets vinden wat binnen het thema zou passen. Tja en dan ga je een andere invulling zoeken.

  • Dank je wel. Ik vond het in eerste instantie best wel lastig. Mijn eerste gedachte was kleding en had ook niet gedacht dat ik hiermee zou eindigen.

  • Dank je wel. Ik vond die van jou ook erg mooi gedaan. Zo zie je maar weer: iedereen vult het thema op zijn manier in.

 1. Dit is echt de origineelste invulling van het thema dat ik al gezien heb. Tijdens mijn reis naar Rusland kocht ik inderdaad zo poppetjes. Ze smijten je daar ermee om de oren. Maar dat poppetje van jouw springt er door de eigen invulling echt tussenuit.

  • Dank je wel voor het compliment. Ik heb ook zo’n setje poppetjes maar dan als broche. Ooit gekocht na een congres. Elk land heeft denk ik wel zo’n souvenir waar je niet om heen kunt. Dit popje was dus uiteindelijk een beetje een inkopper (om in voetbaltermen te blijven).

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.