Jongste dochter en ik belandde enige tijd geleden bij het Holland Stoffenhuis in Leiden. Ik was op zoek naar voering voor mijn Fashion Style blazer. De voering vond ik er niet maar de jongste dochter vond er wel een coupon van 1.40 meter. Zij zag hierin een mooie zomerse Homemade basic T-shirt jurk met een leuke contrasterende rits op de rug. Zij heeft een paar van dit soort RTW T-shirt jurkjes in haar kast hangen en vroeg of ik er tijd voor had om er één te maken. Ik kon niet weigeren en zij rekende de coupon af.

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

Patroon voor een basic T-shirt jurk

Bij haar thuis aangekomen pakte ik de centimeter en noteerde haar maten. In mijn vorige blogpost deelde ik al dat op internet van alles te vinden is over het tekenen van patronen. Ook zijn er diverse youtube filmpjes. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar patronen vinden maar iedereen moet wel iets veranderen aan een standaard patroon.

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

Ik geef er dus de voorkeur aan om aan de hand van maten een patroon te tekenen. Het spaart ook wat kosten. Deze pdf KNIPmode eenvoudige strandjurk kost €4,95, de Named Inari Tee Dress €13.00 en de Colette Mesa $ 12,00. Daar komen de printkosten nog bij en de tijd voor het knip- en plakwerk. In die tijd kan ik het tekenen. Dus eenmaal thuis pakte ik thuis de rol patroonpapier en tekende aan de hand van haar maten het patroon voor de jurk. 

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

wat is dit voor een stof

De stof heeft een soort reliëf, is redelijk stevige en rekbaar met een streeppatroon waarin ook kleine verticale streepjes zijn geweven. De kleuren zijn offwhite met donkerblauw en rood. De samenstelling stond niet aangeven op het kaartje van de coupon. Ook een zoektocht op hun webpagina leverde geen nadere informatie op.

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

De jurk knippen en in elkaar zetten

Het voordeel van een jurk zonder naadwaarden is dat je deze zelf kunt bepalen. Afhankelijk van stoffen varieer ik. Voor deze stof gebruikte ik voor de naden 2 centimeter, de armsgaten mouwkoppen en halslijn 1 centimeter en de zoom 3 centimeter. Na het knippen volgde mijn gebruikelijke ritueel van rijgen en passen. Om te rijgen gebruikte ik deze keer de grootste steek op naaimachine en een kleur garen met een flink contrast.

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

De T-shirt jurk werd gepast en was op de taille iets te ruim en ook wilde dochterlief de hals iets lager en breder. De jurk ging weer uit elkaar, de taille werd ingenomen en de nieuwe halslijn getekend met bijbehorende halsbeleggen. Voordat ik de jurk weer in elkaar stikte werden eerst alle naden gelockt en de rits ingezet. Deze jurk heeft evenals haar kokerrokken platte naden.

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

Tijd en Kosten:

Tijd: patroon tekenen 1 uur; knippen 45 minuten; rijgen en aanpassen 1 uur; stikken en afwerken 6 uur
Kosten: stof € 5,00; garen € 3,00; rits € 2,50; vlieseline € 0,50

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

Wat vindt dochter van haar Homemade zomers basic T-shirt jurk

Zij is superblij met haar nieuwe jurk. De rode rits vindt zij helemaal geweldig. De strepen lopen netjes door. Hierdoor kost het knippen en stikken altijd extra tijd maar dat heb ik er graag voor over. Het uiteindelijke resultaat telt. Dochterlief was zo blij met haar jurk dat we twee weken geleden teruggegaan zijn naar het Holland Stoffenhuis en ook deze keer heeft zij weer wat nieuws gevonden.

Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

Ik zal mij niet gaan vervelen de komende weken. Wat leerde ik van dit project? Noteer de toegevoegde naadwaarden voor als je het patroon nog een keer verwacht te gebruiken. Wacht met het tekenen of knippen van de (hals)belegdelen en teken de veranderingen direct aan op het patroon.

4 Comments on Zomerse Homemade basic T-shirt jurk

    • Dank je wel. Ze zal het zeker met plezier dragen. En dat ze tevreden is met het resultaat blijkt wel uit het feit dat ze alweer nieuwe stofjes heeft gekocht.

    • Dank je wel. Dochterlief is er superblij mee. Het wachten met belegdelen maar ook in vorm geknipte taillebanden is altijd waard om te doen zeker als je niet teveel stofresten hebt dan wil nieuwe belegdelen en taillebanden nog wel eens een bezwaar opleveren.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.