Meimaand zou de maand worden dat ik iets moois maak voor mijn moeder. Deze stof kocht ik tijdens mijn bezoek aan het Stoffenspektakel in februari. Ik had ook al een patroon op het oog, maar tijdens het voorwassen kromp deze katoenen stof meer dan waar ik op gerekend had. Over naar plan B. Het werd uiteindelijk een patroon dat ik ooit in de jaren 80 kocht maar nooit heb gebruikt. Het patroon belandde in de kast en is vele malen meeverhuisd. Gehavend maar bruikbaar en het past in UWYH project en maakte ik een Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse voor mijn moeder.

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse – het patroon

Ik kocht dit patroon vermoedelijk voor de knoopsgatenbies die een V-inzet is en ook voor de korte versie met de vierkante hals. Dit patroon heeft een verlengde, afhangende schoudernaad en de aangeknipte mouw wordt afgewerkt met een bies. Ik veranderde her en der wat aan het patroon. Alle variaties worden gemaakt met schoudervullingen. Brede schouderlijn met schoudervulling paste bij de androgyne kledingstijl van de jaren 80 van de vorige eeuw. Om een meer fitted look te creëren rondde ik de afhangende schoudernaad af en de maakte de mouwen ook iets minder wijd. 

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse – knippen en stikken

Dit patroon heeft toegevoegde naadwaarden. Ik probeerde de ‘strepen’ zoveel mogelijk door te laten wat best wel wat tijd vergde. Deze keer volgde ik de instructies van het patroon keurig op. Het stikken van de stay stitch voorkomt dat de ‘V’ niet uitrekt en dat de verstevigde beleggen dan ook passen. De instructies zijn in het Engels maar bij het patroon zit een Nederlandse vertaling van de Engelse termen en tekens.

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

Helaas bleek na het rijgen en passen de blouse aan de onderkant toch iets te krap ondanks het zorgvuldig nameten. Ook de 1.5 cm naadtoeslag zou niet de voldoende opleveren.

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

Na een nachtje slapen besloot ik V-vormige tussenstukjes te maken. Deze vorm paste bij de prima de V-vormige knoopsgatenbies. Deze inzetstukjes lopen vanaf de borsthoogte en eindigen 4 cm boven de zoom zodat het weer aansluit met de vierkante hals.

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

Tijd en Kosten:

Tijd: patroon aanpassen 45 minuten; knippen 60 minuten; stikken en afwerken 10 uur
Kosten: ik kan mij niet meer herinneren wat ik ooit voor dit patroon heb betaald, maar op het internet vond ik er één die werd aangeboden voor € 4,50; stof € 15,00; garen € 3,00; tussenvoering € 1,00; knopen € 4,00

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse – mijn ervaring

Mijn moeder is weer blij met haar nieuwe blouse. Deze Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse is lekker luchtig en gaat goed van pas komen de komende warme dagen. De fit is goed en de aangepaste schouderlijn past beter in het huidige ‘modebeeld’. Ik loop mij nog steeds af te vragen waarom de blouse niet paste aan de onderkant. Vermoedelijk zal ik een fout gemaakt hebben door de toegevoegde naadwaarden. Een punt van aandacht voor de volgende keer.

Vogue 9080 1980s kimonostijl blouse

De ‘Very Easy’ classificatie is op dit patroon zeker van toepassing in vergelijking met de Rebecca Taylor Vogue 1251. Iemand die pas begint zal van dit patroon zeker wat leren. Het gebruik van beleggen en deze mee stikken met  de knoopsgatenbies is er één van. Gebruik jij nog wel eens oude patronen van dertig jaar of mee? Pas jij ze dan aan of ga je echt voor de look van die tijd?

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.