Ik besloot deze meimaand een moeder tintje te geven. Zo naaide ik deze 80s Easy to Sew Vogue blouse voor mijn moeder. Dochter maakt kleding voor haar moeder. Deze keer ging ik voor onze jongste dochter aan de slag. Moeder maakt kleding voor haar dochter. Deze twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken zijn gemaakt van hetzelfde patroon als ik eerder gebruikte voor deze kokerrok.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken – de stoffen

Beide stoffen zijn een Ponta di Roma gekocht bij Stof Nodig. We kochten deze stoffen op een woensdag terwijl zij op de markt staan in Leiden. Punta di Roma is een interessante stof. Zowel de goede kant als de verkeerde kant zien er hetzelfde uit. Dit komt door de dubbele (interlock) breitechniek waarbij de goede en verkeerde kant samen gebreid worden.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Deze stof is steviger en dikker dan een gewone tricot maar heeft toch een redelijke rekfactor. Dit maakt de stof geschikt voor broeken, leggings, stevige (winter)jurken, jasjes en rokken. Onze dochter koos voor een effen zwarte en een donkergrijze met een leuk werkje erin.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken – het stikwerk

Beide kokerrokken hebben brede platte naden met een breedte van 2.5 cm. Een platte naad zorgt ervoor dat de rok mooier valt op de heupen. Een gelockte naad is smal en dubbel. Hierdoor kunnen er ‘vertekeningen’ ontstaan.  De naden en zomen van beide rokken zijn eerst gelockt. Vervolgens zijn de naden met een enkeldraad coversteek gestikt.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

De zoom en tunnel voor het elastiek zijn gemaakt met een dubbeldraads coversteek. Nadat het elastiek in de tunnel geregen en de elastiekuiteinden werden met de hand vastgezet stikte ik het elastiek op de zijnaden met de naaimachine vast.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Hierdoor blijft het elastiek netjes in de ‘tailleband’ blijft zitten zodat de zijnaden niet gaan schuiven en de ‘tailleband’ daardoor netjes op maat blijft. Ik gebruikte elastiek van 2.5 cm breed in een iets zwaardere kwaliteit dat goed zijn vorm houdt.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Tijd en Kosten

Tijd voor één rok: knippen 15 minuten; stikken en afwerken 3.5 uur
Kosten: zwarte Ponta di Roma € 7,50; donker grijze Ponta di Roma met werkje € 7,50; garen € 3,00; elastiek € 2,50

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken – tevredenheidsfactor

Onze jongste dochter koopt deze kokerrokjes meestal bij een groot Zweeds modeketen. Ze zijn gemaakt van T-shirt jersey en kosten gemiddeld € 10,00. Het nadeel is dat ze snel hun vorm verliezen en ze al snel weer nieuwe rokjes ‘moet’ kopen. Deze twee van Punta di Roma behouden hun vorm of krijgen na een nacht rust hun oorspronkelijke vorm terug. Dochterlief is zeer tevreden met deze twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

Prima draagbaar op haar werk en te combineren met jasjes, bloesjes en truien. Prijstechnisch gezien is er ook geen groot verschil vermits je maakkosten buiten beschouwing laat. Maak jij kleding voor jezelf of voor een ander omdat de kwaliteit van RTW tegenvalt? Vind je het leuk om zelf eens een kokerrok te maken? En wil deze op maat maken? Kijk dan eens bij deze hoe maak ik een kokerrok patroon op mijn maat beschrijving.

Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

5 Comments on Twee nieuwe zelfgemaakte kokerrokken

    • Dank je wel. Ik maak graag platte naden zeker als stoffen wat dikker en/of stugger zijn. Kleding maken is verslavend. Succes met al je projecten en je ervaring met de platte naden zal ik zeker in de toekomst nog wel een keer voorbij zien komen.

  1. Wat passen ze mooi! Vind ze beide erg geslaagd. Ik heb ook eens zelf zo’n rokje gemaakt van tricot en vergeleken met mijn rokje van de Zweedse mode-keten, en de mijne is zoveel fijner! Ze tekenen ook niet zo akelig af bij je ondergoed :p

    • Dank je wel. Leuk te lezen dat je dezelfde ervaring hebt. Naarmate ik meer kleding maak en meer zelfvertrouwen krijg ga ik steeds meer verschillen zien tussen de gekochte kleding en zelfgemaakt. Het is fijn mee te maken dat één van je kinderen vraagt om iets voor haar te maken. Ik hoop dat ze zelf ook in d toekomst tijd gaat vinden om zelf aan de slag te gaan.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.