Na de Easy to Sew Vogue blouse 9080 deze keer een T-shirt voor mijn moeder. Deze stof is ook gekocht tijdens mijn bezoek aan het Stoffenspektakel van afgelopen februari. Wijs geworden na de Vogue blouse heb ik deze keer zorgvuldig de maten van mijn moeder genoteerd. Ik zag al dat ik diverse aanpassingen zou moeten gaan doen waaronder voor een ronde bovenrug. Ik besloot daarom zelf een patroon te tekenen voor dit T-shirt. Het kost denk ik net zo veel om het zelf het T-shirt patroon te tekenen als het aanpassen van een kant-en-klaar gekocht patroon.

Op maat gemaakt T-shirt voor mijn moeder

Een T-shirt patroon op maat tekenen

Je kunt op internet diverse beschrijvingen vinden hoe je een T-shirt zelf kan tekenen. Als je de zoekvraag in het Engels intikt verschijnen er nog meere tutorials. Vind je zelf tekenen lastig dan kun je ook een bestaand T-shirt ‘klonen’. Je gebruikt dan het bestaand T-shirt als mal en ‘tekent’ het na door lijnen langs de naden te trekken. Ik gebruik de ‘kloonmethode’ niet simpelweg omdat een vaak gedragen T-shirt zijn oorspronkelijke vorm door het dragen en wassen heeft verloren. Essentiële zaken als een goed armsgat en mouwkop zorgen ervoor dat het T-shirt perfect zit. Ik tekende het patroon in bijna één uur en ik denk dat ‘klonen’ niet veel tijdwinst opgeleverd zal hebben.

Op maat gemaakt T-shirt voor mijn moeder

Stikwerk

Na het knippen werd het T-shirt eerst geregen en gepast. Deze keer geen verrassingen zoals bij de Vogue blouse. De naden zijn met de locker gedaan en ik gebruikte daarvoor vier kleuren die ook in de stippen van de stof zitten. Ik begon met de schoudernaden en werkte vervolgens de hals af. Het T-shirt is nu nog open en zo heb ik meer ruimte om de halsbies op het T-shirt te stikken.

Op maat gemaakt T-shirt voor mijn moeder

Voor het contrast heb ik deze keer voor een zwarte halsbies gekozen gemaakt van een restant zwarte jersey. De mouwen zijn er pas ingezet nadat de mouwnaden en zijnaden gestikt waren. Deze mouwen hebben een nep omgeslagen boordconstructie afwerking voor een sportieve look en zijn net als de zomen gestikt met zwart garen.

Tijd en Kosten

Tijd: patroon tekenen 1 uur; knippen 30 minuten; stikken en afwerken 3.5 uur
Kosten: stof € 10,00; garen € 2,00

Op maat gemaakt T-shirt voor mijn moeder

Mijn moeder en haar op maat gemaakt T-shirt 

Mijn moeder was meteen enthousiast toen ik haar de stof liet zien. Oorspronkelijk wilde ik de Drape Drape Top nummer 4 voor haar maken. Daar had ik ook deze stof voor gekocht. Helaas was de stof hiervoor niet breed genoeg. Maat 44/46 vraagt in de lengte geen extra stof maar wel in de breedte en daar had ik geen rekening mee gehouden. Gelukkig is mijn moeder blij met het T-shirt en ga ik de volgende keer gewapend met een centimeter op stap op zoek naar de juiste breedte. Zo leer ik iedere keer wat iets. Heb jij ook wel eens dat een stof net niet breed genoeg is? Teken jij liever een simpel patroon of kies je voor ‘klonen’?

2 Comments on Op maat gemaakt T-shirt voor mijn moeder

  1. Heel leuk om te lezen dat jij – net als ik – kiest voor het naaien van maatwerk voor je moeder. Talloze shirtjes rolden al onder m’n machines vandaan. Bij de laatste serie shirtjes paste ik de aanpassing “ hoge ronde rug” toe zoals beschreven in de Knipmode. Alleen…. dan moet ik coupenaadjes in de halslijn maken. Iets minder mooi….
    als ik het goed zag dan heb jij geen coupenaadjes gemaakt. Zou je mij willen vertellen hoe jij het shirtjes hebt getekend? M’n moeder draagt mt 46.

    • Het is voor haar zoveel makkelijker als ik diverse kledingstukken voor haar maak. Door een aantal beperkingen is winkelen een ’tour de force’ voor haar. Ik heb ondertussen denk ik de beschrijving gevonden bij KNIP-mode. en zie inderdaad dat er coupenaden worden gemaakt in de halslijn. Persoonlijk zou ik ze verleggen naar de schoudernaad zodat ook de schoudernaad mooi soepel naar beneden loopt. De meeste mensen met een hoge rug hebben vaak afhangende schouders en zo kun je daar mooi gebruik van maken. Voor zover ik het het kan zien trek je bij deze constructie de schoudernaad iets op. Ik heb geen coupeuse opleiding maar wel technisch inzicht dus ik heb iets anders aangepakt. Het klopt dat ik geen coupenaden heb in de halslijn. Omdat ik geen gekocht patroon gebruik maar het zelf teken kan ik het geheel op haar maat maken en ook zorgen dat de schouders en armsgaten geheel op maat zijn. Ik probeer in de komende week iets op papier te zetten met tekeningen. Ik heb het op het moment erg druk met werk maar doe mijn best. Kortom het komt eraan. Misschien maak ik wel een apart blogbericht van zodat meer er mogelijk profijt van hebben.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.