Deze RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering is gemaakt naar aanleiding van een Sew Challenge uitdaging. Ik gaf het bij de Crafty Kooka luiaard al aan dat de volgende PDF-patroon van de ‘plank’ was gehaald. Blogrevolution en ik vormen voor deze uitdaging een koppel. Zij gaf mij de volgende drie criteria:
– een stof uit je kast
– een nog niet gebruikt patroon voor een jas
– verwerk een rits

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

Het RDC Manteau Gerard patroon was één van mijn cadeautjes tijdens Sinterklaas 2015. De stof lag nog langer op de plank. Deze stof heb ik ooit gekocht om er een zogenaamde tussenjas van te maken. Hierdoor waren de eerste twee criteria alvast ingevuld.
Een tussenjas is een prima oplossing voor het grillige Nederlandse weer tijdens de lente en herfst. Dit jastype is niet zo dik gevoerd als de winterjas maar de stof is dikker dan die van een regenjas.

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering – het patroon

RDC heeft sinds medio december 2016 een nieuwe versie van de Manteau Gerard. Dit patroon wijkt op een aantal punten af van de vorige versie. De opgestikte zakken zijn vervangen door steekzakken, een borstzakje is toegevoegd en het patroon is voor drie lengtematen gemaakt.
RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering
Ik besloot mijn versie te voorzien van steekzakken, borstzakje en een split van achteren. Mijn RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering is ook langer en de afgeronde hoeken in het voorpand zijn rechte hoeken die ik beter vind passen bij de kraag. Het patroon komt met een beschrijving in zowel Frans als Engels en illustraties. Er zijn aparte patroondelen voor de voering. Ik koos na wat nameten voor maat S omdat ik een niet te ruime jas wilde. Voordat ik aan het knippen kon beginnen paste ik diverse patroondelen aan zoals het verlengen van voor- en achterpand en het voeringdeel van het achterpand voor de spilt.

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering – knippen en stikken

Ik begon met iets minder stof dan voorgeschreven (2.00m in plaats van 2.50m) en had met wat passen en meten precies genoeg. De jas werd eerst geregen, gepast en gestikt. Ik wilde graag iets anders dan effen voering en koos voor een leuke luipaard print met zwart en grijs erin.

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

Eerst werden de steekzakken, borstzakje gestikt en de gepaspoilleerde knoopsgaten van de lichte binnenkant van de stof gestikt. De binnenzak zou gesloten worden met een rits om te voldoen aan de derde criteria. Deze keer in een verticale uitvoering waarbij de voeringstof als een paspel langs de rand is verwerkt. Een ophanglusje is ook wel fijn om te hebben zeker als je ergens op bezoek bent en de garderobe niet over kledinghangers beschikt. Je kunt je jas aan zo’n ophanglusje ook prima ophangen in de auto. De toegevoegde jassplit vind ik erg plezierig en is praktisch voor op de fiets.

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

Tijd en Kosten

Tijd: patroon overtrekken 60 minuten; patroondelen aanpassen 60 minuten; knippen 90 minuten; rijgen, stikken en afwerken 24 uur
Kosten: patroon was een Sinterklaas cadeautje (het RDC manteau Gerard patroon is niet meer leverbaar als PDF-patroon en kost nu € 16,00 + € 2,25 portokosten); wollen stof jas € 50,00; voering € 12,00; garen € 5,40; schoudervulling € 3,00; versteviging € 5,00; knopen € 3,00; rits € 2,50

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering – mijn ervaring

Het uitgeprinte PDF-patroon ziet eruit als een radarblad waardoor je de diverse patroondelen eerst moet overtrekken. De verschillende patroononderdelen hebben een andere kleur maar de diverse maten geen andere lijn. Dat maakt het overtrekken iets lastiger.
RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering
In deze RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering zijn aardig wat uurtjes gaan zitten. Het maken van de details (gepaspoilleerde knoopsgaten, steekzakken en binnenzak met paspel) levert een mooi resultaat op maar niet alle details zijn zichtbaar.

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

Ik ben meer dan tevreden met mijn tussenjas en ook de schoudervullingen zijn een goede toevoeging. Ik ben benieuwd wat Blogrevolution vindt van mijn invulling van haar drie criteria.
De wollen stof heeft zeker te lijden gehad van vier jaar in de kast liggen en dat is jammer. Een rede des te meer om te zorgen dat dit jaar de stoffenvoorraad blijft slinken. Het volgende project komt dus ook uit de voorraadkast.

RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

Sew Challenge uitdaging – de andere maandag bloggers

Vandaag ben ik niet de enige die blogt over deze uitdaging. Ook Girls in Uniform, It’s a SiwSiw Thing, Lunatiek en Stoffenspulletjes laten vandaag zien wat zij maakten van hun drie criteria.
En Blogrevolution? Zij heeft inmiddels de drie criteria van mij ontvangen. Ben je nieuwsgierig wat ik haar opgaf en wil je graag zien wat zij maakte? Zet dan 23 april in je agenda zodat je haar invulling kunt zien van de drie criteria die ik haar gaf.

25 Comments on RDC Manteau Gerard tussenjas uitvoering

  • Dank je wel. Gewoon beginnen. Dit is ook pas mijn tweede echte mantel. Geen haast hebben en veel geduld. Het voordeel van dit patroon is dat je van alles afzonderlijke patronen hebt, dus ook voor de voering. Je hoeft dus niet zelf erom te denken te voeringdelen iets korter te maken en ruimte mee te nemen in mouw en achterpand.

  • Dank je wel voor het compliment. Met beide paasdagen heb ik er al veel plezier aan gehad. Het had ook wel een nostalgisch tintje om de jas met Pasen aan te hebben. Als kind mochten we Pasen onze nieuwe kleding aan. Vaak met een vestje erover omdat het toch nog te koud was voor de zomerjurk met korte mouwen.

 1. Ik ben echt zwaar onder de indruk en ben helemaal fan van deze jas!! Heeeeeeel knap!!! Wat een werkje, maar het resultaat is echt navenant!! Knap knap knap en méér dan geslaagd!!!!

  • Dank je wel voor de complimenten. Ik ben echt meer dan blij met het resultaat en natuurlijk ook voor mij een zeer geslaagde uitdaging: eindelijk, eindelijk is mijn lang gekoesterde tussenjasdroom gemaakt.

  • Dank je wel. Ik was erg blij met mijn drie criteria zodat je lang gewenste tussenjas eindelijk gemaakt is. Ik geniet ervan als ik de jas aan heb en al het werk was het dubbel en dwars waard.

  • Dank je wel voor de complimenten. De voering is inderdaad top en vond dat het donkergrijs wel iets kon gebruiken. Deze enkellaarsjes zijn echt iets waar je tegen aan moet lopen. (en ik loop er dan ook meteen mee weg)

  • Dank je wel voor het compliment. Het was erg leuk om mee te doen aan de Sewing Challenge. Deze uitdaging zorgde er toch maar mooi voor dat een lang gekoesterde wens eindelijk aangepakt werd.

 2. Wat maak jij toch mooie dingen! En dan ook nog goede bloggen. Chapeau hoor (om maar in Franse termen te blijven ).

  • Dank je wel voor de complimentjes. Ik ben een (beetje) pietje precies. Het tornmesje ligt standaard klaar. Ook leuk te horen dat je mijn blogberichten waardeert.

  • Dank je wel. Gelukkig wist ik niet van tevoren dat het zoveel werk zou zijn. Ik denk dat het ook wel komt omdat het geen dagelijks werk is. Sommige zaken zoals de steekzakken moet ik steeds weer opzoeken hoe ik die moet maken.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.