Hoeveel variaties van een heren overhemd kunnen er zijn? Ik had het maart/april 2018 La Maison Victor tijdschrift gekocht terwijl ik weer eens wachtend was voor een treinaansluiting. Het patroon van de LMV Bernie Hemd leek mij uitstekend geschikt voor de licht blauwe stof die ik vorig jaar kocht bij Les Tissus du Chien Vert tijdens een bezoek aan Brussel. Een prachtige winkel die een bezoekje waard is. Deze licht blauwe stof leek mij wel wat een overhemd voor manlief en liet er 1.25 meter van af knippen. De vraag was nu had ik genoeg om er een LMV Bernie Hemd licht blauwe versie van te maken? Het patroon schreef namelijk 1.60 meter voor. 

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie – het patroon

La Maison Victor geeft aan dat er met de snit en de detail eindeloos gevarieerd kan worden. Dat kwam mooi uit want deze LMV Bernie Hemd licht blauwe versie is namelijk bedoeld voor de Lets Sti(c)k Together uitdaging. Drie criteria kregen we op: 
– Lente 
– Buitenlands patroon
– Voeg een leuk detail toe

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie
De licht blauwe kleur in combinatie met de korte mouwtjes passen prima bij de Lente, LMV is Belgisch dus in mijn geval buitenlands genoeg en het leuke detail zou ook wel goed komen gezien de beschrijving bij het Bernie hemd.
Ik maakte deze LMV Bernie Hemd licht blauwe versie in maat 52. Het patroon heeft deze keer geen aparte schouderpas zoals bij Cliff hemd. Deze keer heeft de kraagstaander een iets andere vorm gekregen. Deze heeft een vierkante afwerking in plaats van de meer gangbare ronde afwerking.

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie – het maakproces

Ik varieerde hier en daar. Het opgestikte borstzakje is vervangen door een gepaspoilleerde borstzakje. Om te voldoen aan het derde criterium koos ik voor het gebruik van contrasterende stof. Deze contrasterende stof is afkomstig van een afgedankt donkerblauw overhemd van de vriend van onze jongste dochter. De gepaspoilleerde borstzak, onderkraag, het binnenste deel van de kraagstaander en ophanglusje zijn allemaal gemaakt van dit donkerblauwe overhemd. Als extra detail zijn de naden gelockt met 4 kleuren garen: licht blauw, rood, donkerblauw en wit.

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

Ik gebruikte ook de knopen van dit overhemd voor deze LMV Bernie Hemd. De knoopsgatenbies is aangeknipt aan het hemd en de opgerolde mouwtjes zijn vervangen door en nep omgeslagen boordconstructie. Het etiket is gestikt met rood garen. Is hiermee voldoende aan de drie criteria voldaan? Ik vind het leuk om te lezen wat jij ervan vindt.

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

Tijd en Kosten:

Tijd : patroon kopiëren 45 minuten; knippen 45 minuten; stikken en afwerken 8 uur
Kosten: LMV tijdschrift € 8,95; stof € 13,50; garen € 4,50; versteviging € 1,00

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

LMV Bernie Hemd – mijn ervaring met dit patroon

Het maken van het LMV Bernie Hemd is goed te doen zeker als je al eens eerder een heren overhemd hebt gemaakt. Zijn er veel verschillen met het al eerder gemaakte Zonen09 Theo overhemd en LMV Cliff hemd? De pasvorm verschilt iets met voor de rest zit er niet zoveel verschil tussen deze drie patronen. Het enige patroon van deze drie dat echt afwijkt is het LMV Cliff hemd met de aparte rugpas.

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

De rugplooi, de opgerolde mouwtjes, het opgestikte zakje zijn eenvoudig toe te voegen aan elk ander heren overhemd. Blijft de vierkante afwerking van de kraagstaander over. De vraag is: zou ik een kraagstaander met een afwerking hebben kunnen veranderen in een rechte. Ik denk het wel. De drager van het hemd is meer dan tevreden met zijn nieuwe hemd. De stof draagt prettig en de pasvorm is ook naar zijn zin. En daar gaat het tenslotte om.

LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

LMV Bernie Hemd – en wat maakte de andere Lets Sti(c)k Together deelnemers

Ik was niet de enige die mee deed aan deze Lets Sti(c)k Together April uitdaging. Benieuwd wat de andere deelnemers maakte. Hieronder vind je een directe link naar hun blogs.

FlaflinkoGezien bij JustineDraadjesWoohoo by DavinaYjonis blogtLarthTwo OwlettesFrullemiekePlus 2 is 5!LunatiekAdivastyleMarieke FalderiekeOOYAmadeKhadetjesStokstaartje doet het zoNoxeemaStofjesverslaafdBlogliesje

26 Comments on LMV Bernie Hemd licht blauwe versie

  • Dank je wel. Manlief is inderdaad weer verwend, maar dat verdient hij ook wel en hij is best trots op wat ik voor hem maak en draagt het graag.

 1. Jouw oog voor detail verbaast me altijd opnieuw. Je maakt echt prachtige stuks!! En jouw blogposts zijn altijd zo fijn om te lezen! Bedankt voor je deelname en een prachtig hemdje alweer!

  • Dank je wel en wat een compliment: details toevoegen en maken zijn voor mij de kersen op de taart. Een beetje mijn handtekening waar ik echt over nadenk. Goed om te horen dat je mijn berichten graag leest. En jij uiteraard weer bedankt voor de uitdaging. In ben ondertussen al ideeën aan het verzamelen voor de juni uitdaging.

  • Dank je wel. Locken met verschillende kleuren garen geeft net even een andere afwerking en is ook leuk als je lange mouwen maakt die worden opgerold. En als je een bloes kunt maken is een hemd ook goed te doen. Begin met korte mouwen, dan vermijd je het maken van splitjes en manchetten.

 2. Heel mooi, de drager zal blij zijn met je! Gek misschien, maar ik word helemaal blij van die vier kleuren Lockgaren 😉 En het contraststofje is ook super, een hartje voor recyclen!

  • Dank je wel. Manlief is inderdaad zeer content met zijn nieuwe hemd. De verschillende kleuren garens zijn ook leuk als je een hemd maakt met lange mouwen en je man zijn mouwen wel een oprolt. Levert altijd wel een opmerking op van een vrouwelijke collega. Oude overhemden worden bewaard. ik gebruik deze voor binnenzakken van jeans die ik maak (ik de stof dan schuin van draad) maar ook als contraststoffen voor de nieuwe overhemden.

 3. Oh, geweldig, ik onthoud dat idee van locken met verschillende kleurtjes, héél tof vind ik dat! Ondertussen paste ik de Theo helemaal aan mijn teerbeminde zijn maten aan, ik blijf daar mooi bij ;).

  • Dank je wel. Al zal niemand de binnenkant vaak zien dat locken met verschillende kleuren doe ik wel vaker. Het werkt vooral leuk als je iets omslaat zoals bij jeans of een overhemd met lange mouwen als je man zijn mouwen oprolt. De Zonen09 Theo is ook hier een favoriet. En als je eens een vierkante afwerking van de staander wil dan is dit zeker eenvoudig aan te passen bij de Theo.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.