Een afgedankte jurk lag al enige tijd op de stapel om er weer een nieuw draagbaar kledingstuk van te maken. De Sewcialists Love Me-Made May oproep kwam voorbij en zoals dat wel vaker bij mij gebeurt: ik ging aan de slag. Het idee lag er al langer om van de jurk een T-shirt te maken met een maritiem tintje. Ik wilde daarnaast een patroon gebruiken dat iedereen kan aanschaffen omdat het Sewcialists gebeuren een internationaal karakter heeft. Niet iedereen heeft makkelijk toegang tot La Maison Victor en KNIP-mode of vindt het leuk om een radarblad te gebruiken dan wel naadwaarden toe te voegen. En zo ontstond het JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie project.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie – de voorbereiding

Ik begin altijd met het wassen van de afgedankte kleding om eventuele vlekken te verwijderen. Het wassen zorgt er tevens voor dat de kleding redelijk zijn originele vorm terug krijgt. De volgende stap is het tornen van de naden, verwijderen van ritsen, knopen, drukkers, etiketten en lintjes. Alle afzonderlijke stukken stof gaan daarna wederom in de wasmachine. Als de stukken stof droog zijn wordt alles gestreken.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie – het patroon

De JLH Gable Top heeft een 50s look zoals alle Jennifer Lauren patronen. Ik ben niet zo’n fan van kleding met een vintage look, maar deze Gable Top spreekt mij wel. Dat komt met name als je voor een gestreepte stof kiest waardoor de Gable Top in combinatie met de boothals een duidelijke Breton style heeft. Klassiek, sportief en nooit uit de mode.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

Daarnaast is deze Top ook nog eens verrassend eenvoudig te maken en kun je de boothals net zo hoog of laag maken als je zelf wenst. Perfecte keuze voor een kleding recycling project.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

Ik maakte eerst één patroon van het gehele voorpand en achterpand zodat ik een asymmetrische look kon creëren. Ik trok daarna een lijn op het linkerdeel van het voorpand en het rechterdeel van mijn achterpand. Beide panden werden vervolgens op deze lijnen doorgeknipt en vervolgens op de afzonderlijke stukken stof gelegd.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie – het maakproces

Het is elke keer weer spannend om te zien of je genoeg materiaal hebt om je recycle project te kunnen doen. Het kostte wat passen en meten maar uiteindelijk lagen de patroondelen op de juiste plek. Het stikwerk is een precies werkje als je tenminste wilt dat de strepen doorlopen. Spelden en rijgen helpt veel maar ook tijdens het stikken goed opletten dat beide stoffen gelijkmatig onder het naaimachinevoetje doorlopen.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

Nadat beide panden weer één geheel waren stikte ik het borstzakje in het voorpand. Ik koos ervoor om de strepen van het borstzakje verticaal te laten lopen als contrast met de horizontale strepen in dit deel van het voorpand. De strepen in de mouwen lopen gelijk met die van de panddelen. De diepte van de boothals werd bepaald toen de Gable Top volledig in elkaar zat. Een sierlusje is aan de binnenkant middenachter mee gestikt.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

Tijd en Kosten

Tijd: tornen en strijken 3 uur; patroon aanpassen 30 minuten; stikken en afwerken 6 uur
Kosten: garen € 2,50

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie – mijn ervaring

Iedere keer is het weer spannend of een refashion gaat slagen. Ik maak meestal een schetsje vooraf van het idee en dan is altijd leuk om te zien dat wat je getekend hebt ook zo wordt. Ik heb bij deze versie de boothals aan de voorkant lager laten vallen dan in mijn eerste versie en heeft de zoom zowel aan de voorkant als aan de achterkant een naar beneden afgeronde vorm.

JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

Het gepaspoilleerde borstzakje, de horizontale en verticale streepverwerking zijn mijn persoonlijke toevoegingen aan mijn JLH Gable Top Breton Style recycle. Ik hoor graag wat je van deze refashion vindt en of jij ook wel eens refashions doet?

8 Comments on JLH Gable Top Breton Style recycle perfectie

 1. Top, deze top! Hele mooie stofverwerking. Ik ben zelf een groot fan van recycling. Soms ook van eigen maaksels… Als het niet helemaal naar mijn zin is, dan maak ik er gewoon iets anders van.

  Ook krijg ik regelmatig zakken met tweedehands kleding, waaruit ik dan zelf iets maak. Oude spijkerbroeken blijven mijn favorieten bij een refashion.

  Groetjes
  Mar10

  • Dank je wel. Het was erg leuk om over het design na te denken en het uitvoeren ervan. Recycling/refashion is een goede manier tegen verspilling. Oude jeans is prachtig materiaal. Ik heb er ondertussen aardig wat liggen. Oude overhemden (schuin van draad geknipt) gebruik ik voor de binnenzakken van mijn broeken maar ook als contraststof voor de nieuwe overhemden die ik voor manlief maak.

  • Dank je wel. Ik heb geen haast en vind het iedere keer een uitdaging om er net weer even iets anders van te maken.

 2. Ha Sonja, meer dan geslaagd. Ik kijk heel graag naar je maaksels EN de blog daarover! Je inspireert me telkens weer om ook met een andere blik naar stof en patronen te kijken. Dank daarvoor. Ik zou willen dat ik meer tijd aan de naaimachine kon besteden, maar het is wat het is. Kijk weer uit naar je volgende blog/kledingstuk!

  • Dank je wel voor de complimenten en leuk te lezen dat je iedere keer uitkijkt naar mijn nieuwe berichten en werkstukken. Nu ik wat meer tijd voor mijzelf heb (de dochters zijn de deur uit) heb ik zelf wat meer armslag zodat ik weer wat meer tijd voor deze hobby.

 3. Ik lees je nieuwsbrief altijd met veel plezier. Je werkstuk is mooi gelukt met al die strepen. Maar 1 ding moet me wel even van mijn hart. Jij hebt het over een radarblad. Ik snap natuurlijk wel dat je een raderblad bedoelt.
  PS: Mijn man was oa radarmonteur.

  • Dank je wel en leuk te horen dat je mijn nieuwsbrief altijd met veel interesse leest. Het shirtje is inderdaad meer dan geslaagd. En ja dat taalfoutje: ik moet bekennen dat ik gewoon radar heb ingetikt.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.