Ik gaf aan in februari pannenlappen te gaan maken als invulling voor mijn Let’s Stick Together maand uitdaging. De keuken is in de kerstvakantie geschilderd dus een setje nieuwe pannenlappen was geen slecht idee ook omdat ik nog nooit pannenlappen gemaakt heb. De pannenlappen werden uitgebreid met nog wat andere zelfgemaakte items. We hebben in de keuken een rood rolgordijn en ik bedacht dat rood dan een prima stofkeuze zou zijn voor mijn keukentextiel. Maar waar uit bestaat naast de pannenlappen dan de rest van mijn zelfgemaakt rood boerenbont keukentextiel. Je vindt het antwoord hieronder.

zelfgemaakte rood boerenbont keukentextiel 

zelfgemaakt rood boerenbont keukentextiel – pannenlappen

Ik begon met het maken van twee pannenlappen en ging aan de slag met een restje rood boerenbont uit mijn voorraad. Mijn eerste stap was quilten. Twee lapjes boerenbont met Thermolam er tussen werden met steeklengte 3.5 aan elkaar gestikt. Ik knipte daarna van een restje rode stof biaisband, rondde drie hoeken af en stikte het biaisband op de gequilte pannenlap en begon bij de vierkante hoek.

zelfgemaakte rood boerenbont keukentextiel 

Het biaisband werd langs de vier zijden gestikt en aan het uiteinde op ongeveer 8 cm extra lengte afgeknipt. Dit loshangende biaisbandstukje zou het ophanglusje worden. Het voordeel van deze methode is dat je het biaisband niet met elkaar hoeft te verbinden, er geen apart lusje hoeft te worden gemaakt en het lusje beter vast zit. Het tweede setje van twee is van een ander restje geruite rode stof gemaakt en heeft een donkerblauwe achterkant.

zelfgemaakte rood boerenbont keukentextiel 

zelfgemaakt rood boerenbont keukentextiel – eiermandje met bekleding

Het zelfgemaakt rood boerenbont keukentextiel werd nadat de vier pannenlappen af waren nog wat verder uitgebreid. In onze keuken staat sinds een jaar een ijzeren bakje dat ooit diende als plantenpotje voor blauwe druifjes. Ik besloot het bakje nadat de bloemen waren uitgebloeid te gebruiken als eiermandje.

zelfgemaakte rood boerenbont keukentextiel 

Om eierbreuk te voorkomen had ik er een servet ingelegd maar ik besloot een mooi passend bekleding te maken van hetzelfde rood boerenbont en effen rode stof. Het patroontje was binnen 30 minuten gemaakt en na 2 uur stikken was de bekleding af.

zelfgemaakte rood boerenbont keukentextiel 

zelfgemaakt rood boerenbont keukentextiel – fruitmand met bekleding

Onze fruitschaal was vroeger groter maar met het vertrek van beide dochters halveerde de hoeveelheid fruit. De huidige fruitmand was ook ooit eens een plantenbak. Jaren geleden stonden er hyacinten in. Ik had na het maken van de bekleding voor het eiermandje de smaak te pakken en ging bedenken hoe ik ook de fruitmand kon voorzien van een bekleding. Deze ‘jasje’ om soepschaaltjes warm te houden waren de basis voor de bekleding van de fruitmand. Ik besloot de Thermolam te laten vervallen omdat het slechts als bekleding zou dienen. Het patroon werd aangepast naar de bodem van mijn fruitmand en na wat stikwerk was ook deze bekleding klaar.

zelfgemaakte rood boerenbont keukentextiel 

Tijd en Kosten

TIJD:
pannenlappen: knippen pannenlappen en biaisband 60 minuten, quilten 45 minuten, stikken en afwerken 6 uur
eiermandje: patroon maken 30 minuten, stikken en afwerken 2 uur
fruitmand: patroon aanpassen 15 minuten, stikken en afwerken 3 uur
KOSTEN:
alle gebruikte stoffen waren restjes
pannenlappen: Thermolam € 1,75, garen € 1,50
eiermandje en fruitmand: garen € 2,00

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.