Kan dat: een prijskaartje voor zelfgemaakte kleding bepalen? Deze vraag rees bij mij op omdat ik wel eens de opmerking krijg ‘dat ik met mijn zelfgemaakte kleding goedkoop uit ben’. Is dat ook zo? Het is maar hoe je er tegen aankijkt. Wat reken je wel en niet mee. Tijd dus om eens een rekensommetje te gaan maken voor deze prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen vraag.

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen: het begin

Eén van de leuke bijkomstigheden van een blog is dat je een overzicht hebt van waar je mee bezig bent. Mijn blog laat voornamelijk zelfgemaakte kleding, nuttige spulletjes en andere funny stuf zien. Naast het tonen van het gemaakte geef ik aan wat stof kostte, een patroon of tijdschrift en hoelang ik bezig ben geweest. Een overzicht maken van materialen en tijdinvestering is een kwestie van optellen.

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen en de materialen

We beginnen met de stoffen, garens, ritsen, knopen en overige materialen en omdat ik dus alles keurig bij houdt, is dit vrij eenvoudig te berekenen. Daar gaan we dan. Stoffen € 267,50 en voering € 15,00. Garen € 64,00. Ritsen € 6,50, knopen € 19,80, drukkers € 1,60 en elastiek € 1,50. Tot slot nog versteviging € 7,00 en schoudervulling € 2,50. De kassabon voor materialen staat alvast op € 385,40

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen en patronen

Je hebt naast het bovenstaande ook patronen nodig als je een kledingstuk wilt hebben dat pasvorm heeft. Ik teken zo af en toe een patroon maar kocht ook een paar zelfmaakmode tijdschriften voor € 23.89 en een DP-studio patroon voor € 22,90. Twee rollen patroonpapier € 7,90 en printkosten € 12,60. We tellen € 67,29 bij het vorige bedrag op en komen uit op € 452,69. Voor de meeste hobby kledingmakers houdt het hier op maar laten we nog even verder kijken.

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

Tijdinvestering voor de zelfgemaakte kleding

Dit item is een beetje lastig. Tijd is geld maar hele middagen shoppen voor je kleding ook. Ik streep het zoeken naar en kopen van stoffen weg tegen het kleding shoppen. Ik houd dan nog een paar tijditems over. Patronen tekenen 5 uur, 7 uur voor het maken van toiles en bijna 12 uur om patronen aan te passen. Ik hanteerde de schaar bijna 16 uur en stikte de kleding in 173 uur in elkaar. De kledingstukken hingen in iets meer dan 212 uur in mijn kledingkast.
Materiaal kosten zijn eenvoudig op te tellen maar hoe waardeer je de uren? Zelf kleding maken is een hobby voor mij. Ik heb geen opleiding  gedaan en vind het minimumloon van iemand van 22 jaar en ouder (€ 9,04) reëel. De arbeidskosten zijn dan € 1918,74. Het eindbedrag wordt dan € 2371,43. Maar wat leverde deze investering uiteindelijk op?

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen versus gekochte kleding

Drie jurken, vijf truien, één broek, elf T-shirts, vier bloesjes, één blazer en twee vesten. De hamvraag is natuurlijk zou ik deze lijst met kledingstukken gekocht hebben als dit prijskaartje eraan hing. Wat zou ik in de winkel betaald hebben voor ongeveer dezelfde kledingstukken. Ik heb in het verleden nooit bijgehouden wat ik aan kleding heb uitgegeven maar ga uit van kledingmerken die ik in het verleden kocht. Drie Sandwich jurken (€ 269,85), vijf LaLigna truien (€ 349,75), één Rosner broek (€ 109,95), elf YaYa T-shirts (€ 549,45), vier Esprit bloesjes (€ 159, 96), één Sissy Boy blazer (€ 119,99) en twee Geddes&Gillmore vesten (€ 119,90) zouden samen € 1678,85 gekost hebben. Dit is nog altijd bijna € 700,00 minder dan zelf maken.

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

Mijn zelfgemaakte tweedelig party outfit

Ik toonde ongeveer twee weken geleden deze zelfgemaakte tweedelig party outfit. Dit party outfit was gebaseerd op een kanten Valentino vestje en een zwart/wit zebra print Michael Kors jeans. Het Valentino vestje kost € 835 en de Michael Kors jeans € 125. Deze twee kledingstukken kosten samen € 960,00. Mijn zelfgemaakte outfit kost € 205,44. Wat leert mij dit nu? Als je alles bij elkaar optelt en voor jezelf een basissalaris berekent is zelf kleding maken niet goedkoper dan kleding van merken uit het middensegment die je in winkels kunt kopen. Ga je echter uit van designer kleding en maak je een outfit die geïnspireerd op hun kleding: dan ben je aan de winnende hand.

prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

wat is de les van prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

Wat doe ik met deze uitkomst? Niets maar het is leuk om te weten en geeft een antwoord op de vraag dat je eigen kleding maken goedkoper is dan kleding uit de winkel mits je het maakloon buiten beschouwing laat. Je maakt kleding die nergens te koop is en waarvan maar één stuk bestaat. Refashions doen is ook lonend: 3 kledingstukken zijn gemaakt van afgedankte kleding waarvan de stof nog goed bruikbaar was. Werken met restanten kan ook leuke resultaten opleveren maar vraagt geduld en voorbereiding. Zelf kleding maken is voor mij een hobby. Een ander zit misschien uren voor de televisie of schildert. Ik vind het erg leuk om te doen en ik steek er aardig wat tijd in. Ik ga lekker door in 2018.

10 Comments on prijskaartje zelfgemaakte kleding bepalen

 1. Dat ligt er natuurlijk ook aan, hoe duur je stoffen zijn.
  Ik koop nooit dure stoffen en dan ben je wel goedkoper uit. Maar stoffen van 40,- euro per mtr maken dat je echt niet goed goedkoper uit bent. Wel heb je iets wat jou perfect past en uniek in zijn soort is! Dat is ook wel wat waard!

  Fijne jaarwisseling en een creatief 2018!

  Groetjes Thea

  Crea by Thea

 2. Een goede blogpost! Het afgelopen jaar ben ik jouw idee gaan volgen om te vermelden hoeveel tijd en geld er in elk gemaakt kledingstuk zit. Als je het zo opgeteld ziet, dan is kleding maken niet goedkoop. En bij mij mislukt nogal eens een kledingstuk qua pasvorm…

  Maar als hobby is het onbetaalbaar leuk, plus dat je unieke kleding in je kast hebt hangen.

  Groetjes
  Mar10

  • Dank je wel voor je feedback. Leuk te horen dat je ook bent gaan vastleggen welke uren in het maken zijn gaan zitten en welk bedrag ermee gemoeid is. Weet je voor jezelf wat de oorzaak is dat een kledingstuk qua pasvorm wel eens tegenvalt? Ik heb het dit jaar slechts een keer meegemaakt bij het DP-Studio Le002 pull, kon het gelukkig aanpassen en ben er nu zeer tevreden mee. Ik vind het leuk om te zien dat mijn kledingkast langzaam van gekochte kleding verandert in een kast vol passende en unieke kledingstukken komt te hangen. Ik kijk met genoegen mee wat jij gaat maken in 2018.

 3. Eigenlijk is zelfgemaakte kleding onbetaalbaar maar t meest exclusief en niemand heeft t en is op t lijf gemaakt.
  Als je t doet voor hobby kan je gerust het uurloon schrappen. Alle hobby’s zijn onbetaalbaar als je t uurloon erbij gaat rekenen.
  Maak je in opdracht dan veranderd dat de zaak maar ook dan is t een probleem dat je eigenlijk niet per uur kan doorberekenen. Wat is nou 10 uur om door te berekenen nog geen 100 euro en dan kijken ze al dat je dat durft te vragen

  • Dank je wel voor je feedback. Uiteraard heb je gelijk dat je aangeeft dat het om een hobby gaat. Ook voor mij is het een hobby en vermoedelijk zal een ervaren coupeuse een T-shirt waar ik meer dan 3 uur overdoe in minder tijd in elkaar zetten. En ja zoals je aangeeft: Elk kledingstuk dat ik in elkaar heb gezet past, is gemaakt van een stof die niet irriteert en is daarnaast ook het enige exemplaar dat er is.

  • Dank je wel Lisette. Het begon allemaal door andere blogs waarop ik over ‘1 hour projects’ en ‘1 dollar fabric costs’ las. Tot nu toe is mij geen van beide gelukt. Ben benieuwd wat je aankoopbonnen zeggen aan het eind van 2018.

 4. Zalig om te lezen, de uitkomst had ik al kunnen vermoeden. Zo alles eens op een rijtje zien staan zet mij aan om volgend jaar toch eens al mijn aankoopbedragen bij te houden. voila en hiermee heb ik direct mijn goede voornemen om over te bloggen op 8 januari

  • Dank je wel voor het compliment. Eerlijk gezegd had ik de kosten wel een beetje voor mijzelf in beeld maar niet de tijd die ik eraan besteedde hoewel Ik van elke minuut geniet. Leuk te horen dat je een leuk voornemen hebt gevonden en ik ben dan ook benieuwd hoe je bestedingen uitvallen aan het eind van 2018.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.