Afgelopen maand deed ik wederom mee aan de ‘Stik Belgique’ uitdaging. Best wel een uitdaging voor een Nederlandse maar ook superleuk om te doen. LMV, Veritas magazine zijn voor mij bekende Belgische tijdschriften. De enige Belgische onafhankelijke patroonontwerper die ik ken is Zonen09, maar geen idee wie die andere Belgische onafhankelijke patroonontwerpers zouden zijn. Flaflinko hielp gelukkig een handje. Zij maakte een lijstje van Belgische onafhankelijke patroonontwerpers en stoffenontwerpers maar ook stoffenleveranciers en ik ging op ontdekkingstocht.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

There is also an English version. Please scroll to the end of the Dutch version.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers – het lijstje

Je kunt hieronder het lijstje van de Belgische onafhankelijke patroonontwerpers zien en ook voor welke doelgroep de patronen ontworpen zijn.
Mind The Whale, Kaatjenaaisels, Coup Coup, Emma&Mona (alle patronen van Emma&Mona zijn gratis), Lieveke & Zus en Straightgrain maken patronen voor kinderen, zowel jongens als meisjes met een enkele tienermaat.
Zonen 09 ontwerpt patronen voor uitsluitend voor jongens en heren, mar zijn ook prima met wat aanpassingen en de juiste stofkeuze te gebruiken voor meisjes en dames.
Compagnie M heeft zowel patronen voor kinderen als dames en Blou maakt patronen voor dameskleding.
Cherry designs heeft tot nu toe een patroon voor een weekendtas, een romper voor kinderen en een gratis patroon voor een dames tanktop.
K-Bas en Serial Bagmakers hebben uitsluitend tas patronen.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers – mijn voorkeur

Ik heb uiteraard rondgeneusd bij de aankondiging van ‘Stik Belgique’ om te kijken of er iets van mijn gading tussen zat. De kinderpatronen vielen voor mij uiteraard af, maar twee patronen hebben mijn aandacht getrokken. De Nore dress van Compagnie M en de Cobalt Top van Blou. Beide patronen zien er aantrekkelijk uit met wat onverwachte details. Compagnie M Nore dress heeft iets weg van de Bethioua Top van Elle Puls door de wijze waarop de mouw is ingezet. Deze jurk als sweater dress lijkt mij een prima voor in het weekend. Blou Cobalt Top heeft een verrassend rugdetail en een leuke contrast halsverwerking. Ik ga met beide patronen zeker een keer mee aan de slag.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers, maar zijn er ook Nederlandse?

Ik stelde mij uiteraard deze vraag en helaas ken ik er maar één namelijk Lisa van Paprika Patterns. Pieke Stuvel is een andere naam die ik. Zij schreef diverse boekjes (Rok&Co, Jurk&Zo en Uit één stuk) die ik wel eens geleend heb uit de bibliotheek. De patronen die in de boekjes staan zijn makkelijk te maken en leveren vooral goede, tijdloze en comfortabele kledingstukken op. Mocht jij meer Nederlandse en Belgische onafhankelijke patroonontwerpers kennen dan hoor ik dat graag door een commentaar bij dit bericht achter te laten. Ik ga weer aan de slag en probeer nu eindelijk een blazer af te maken die al veel te lang onafgemaakt op mijn paspop hangt.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

Belgium independent sewing pattern makers

I was one contestants in the ‘Stik Belgique’ challenge last month. It felt a little strange to enter being Dutch but on the other hand it was fun. I already sewed clothes using LMV (La Maison Victor), Veritas magazine and I also made some dress shirts using Zonen09. Zonen09 was still the only Belgium independent sewing pattern maker I’ve heard of. Flaflinko made a list for us of the with Belgium independent sewing pattern makers and fabric designers as well as fabric suppliers and I started visiting their websites.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

Belgium independent sewing pattern makers – the list

You find the list of the Belgium independent sewing pattern makers below and also for who to make the patterns as well.
Mind The Whale, Kaatjenaaisels, Coup Coup, Emma&Mona (all patterns on the Emma&Mona are for free), Lieveke & Zus and Straightgrain make patterns for boys and girls with some teenager sizes as well.
Zonen 09 designes patterns for boys and men but these patterns are also great to use for girls and women with the right fabric and some alterations.
Compagnie M designs patterns for children and women and Blou designs patterns for women.
Cherry designs made three patterns. A weekend bag, a romper for kids and a free women Tank top.
K-Bas and Serial Bagmakers designes only free bag patterns.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

Belgium independent sewing pattern makers – my preference

I’ve been looking around on the websites when the ‘Stik Belgique’ challenge was announced if there was something I liked. The patterns for children were no option, but two patterns caught my eye. The Nore dress by Compagnie M but also the Cobalt Top by Blou. Both patterns look great and both have some unusually details. Compagnie M Nore dress looks a bit like the Elle Puls Bethioua Top by the way the sleeve is set-in. This dress in a sweater dress version is great for the weekend. Blou Cobalt Top has a beautiful back detail and a great looking finish as well. Both pattern are on my sewing pattern wish list.

Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

Belgium independent sewing pattern makers but are there any Dutch?

I asked myself this question and sadly I can only give you one name. Lisa who runs Paprika Patterns and Pieke Stuvel is an other name. She wrote a few books (Rok&Co, Jurk&Zo en Uit één stuk) which I borrowed from our local library. Her patterns are easy to make and will give you good, timeless and comfortable clothes. I love to hear if you know more Dutch and Belgium independent sewing pattern makers. You can leave a comment down below. I start to finish my jacket that’s hanging on my dress mannequin for to lang.

22 Comments on Belgische onafhankelijke patroonontwerpers

 1. From Niki with love is een Nederlandse dame met mooie patronen voor meisjes

  Matching outfits matching minds (MOMM) is een boek van een Belgische dame vol met dames- en kinderpatronen om te kunnen matchen met je kind

  B-Trendy is net zoals Knippie en Knipmode een Nederlands naaimagazine vol met leuke patronen voor kinderen, voorganger is de B-Inspired
  Daarvan heb je ook My Image voor dames.

  Belgische blogs met gratis patronen:
  Judith dress van Compagnie M: https://compagnie-m.com/product/the-judith-dress-kids-pdf-sewing-pattern/
  Fons shirt en Sien dress van WenSJe: https://wensjewat.wordpress.com/fons-sien-free-pattern-and-tutorial/
  Bij Emma en Mona staan er een heel deel gratis patronen op de blog: Emmatrui, Monarokje, tutorial voor strandzakken, Pippa Pants, Grace jurkje,…
  http://emmaenmona.blogspot.be/

  Ik denk dat ik nog wel even verder kan gaan, anders moet ik er ook maar eens een blogbericht over schrijven 😉

  • Dank je wel. Dat is een hele lijst. Lijkt mij een leuk idee dat je er een keer een blogbericht aan wijdt. Ik ben toen ik drie jaar geleden besloot mijn eigen te gaan maken vooral aan in aanraking gekomen met Engelstalige blogs en daardoor ook met Engelse en Amerikaanse onafhankelijke patronenontwerpers en door de ‘Stik Belgique’ uitdaging wilde ik graag eens weten wat er zoal leeft in Nederland en België op dit gebied.

  • Dank je wel Tinne voor je tips. Misusu heb ik wel een voorbij zien komen en heeft inderdaad leuke patronen met aparte vlakverdelingen. Dressme kende ik nog niet maar ziet er ook erg leuk uit.

 2. Urban Style van Eva Maria. Het is een boek met tienerpatrpnen, maar er staan ook “kleine” dames en hetenmaten in. Ik heb er voor mezelf al een paar kledingstukken uit gemaakt.

  Daarnaast bestaan ook nog de boeken met 200 jurken, 200 shirts, 200 broeken en rokken van Evelien Cabie.

  • Dank je wel voor je tips Lisette. Naar Urban Style ben ik erg benieuwd. Dat klinkt als heerlijke draagbare patronen en ga ik zeker bekijken. De boeken van Evelien Cable kom ik zo nu dan tegen op blogs en schijnen zeer bijzonder te zijn.

  • Dank je wel voor je reactie. Sansahash blijft intrigeren. De namen van haar patronen zijn echt geweldig en ben ook erg benieuwd naar haar roots.

  • I had the same. After entering the ‘Stik Belgique’ I was intrigued by this question. The only two Belgian/Dutch Indie I knew are Paprika and Zonen09. So it was also interesting for me and to see the other suggestions.

  • Dank je wel Marjolein. Zo zie je maar van het een komt het ander. Wat een goed idee om een lijst ervan te maken. Misschien een idee om elkaar op de hoogte te houden en zo de Belgische maar ook de Nederlandse onafhankelijke ontwerpers in het zonnetje te zetten. Je ‘Stik Belgique’ actie was een top idee.

 3. Belgische:
  de 3 edities van Stof voor Durf het Zelvers van oa Griet De Smedt aka Emma en Mona
  Matching outfits matching minds van Eef Theys
  de 2e edities Zo Geknipt van oa Riet aka Leven met Liv/Mind The Whale
  Pyjama Party van Hilde Leysen
  Patroontjes oa Once upon a party van Ienemiene
  Patroontjes van Yoke Overeem (te koop via de Facebookgroep Handwerk)

  Nederlandse:
  Sofilantjes, absoluut top patroontjes!

  • Dank je wel Tine. Wat een lijstje. Zo geknipt2 heb ik ondertussen ook ontdekt. Een geweldig boek met een leuke variatie. Ik heb het ondertussen ook al gebruikt voor een swap (blogpots verschijnt op 11 november)

 4. Sofilantjes!echt leuke patronen voor kinderen met gedetailleerde omschrijvingen. Er zijn ook een paar patronen met volwassenen versie. Ik denk dat Anne wel eens de designer zou kunnen zijn waarvan ik al de meeste patronen maakte en er zitten er nog een paar ongebruikte te wachten op mijn harde schijf

  • Dank je wel Nathalie. Goed te horen dat je zulke goede ervaringen hebt met Sofilantjes. Ik heb al een kijkje genomen en het ziet er veel belovend uit.

  • Dank je wel voor de top Gera. Ik heb zojuist de patronen bekeken en er zitten inderdaad leuke ontwerpen tussen. Heb jij een van haar patronen gebruikt? Ik heb ook op je blog gekeken om te zien of je ervaring hebt met haar patronen maar kon niet zo snel er eentje vinden. Ik ben erg benieuwd als je er een of meerdere hebt gebruikt wat je ervaring is.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.