Everyone probably had a piggy bank as a child. I had a small one but sadly enough I can’t find it bag. My piggy bank had a rubber plug. The rubber plug was replaced by a cork because after a few years the rubber plug was broken. I came up with the idea of making Two Homemade Good Luck Pigs after reading about the Swedish love for pigs at Christmas. For centuries pigs were held to preserve their flesh in the form of ham and sausage so families had meat during the Winter. This preserved meat was also served at Christmas and made the centrepiece of Christmas dinners.

Two Homemade Good Luck Pigs

Er is ook een Nederlandse versie. Deze vind je aan het eind van de Engelse tekst.

Pigs and Good Luck

Just like Sweden, Germany, Norway and Denmark have the pig has a symbol for good luck, thrift and savings. Give your friends a small marzipan pig at Christmas or New Year and you wish them good luck and fortune in the year to come. These marzipan pigs often have a coin or a four-leaf clover in their mouth as symbols for good luck and fortune. Germans even have a common saying ‘Ich have Schwein gehabt’ which means ‘I’ve been very lucky’. Besides the eating of pork meat and a marzipan pig at Christmas pigs also appear in greeting cards and decoration. Time to start talking about the Two Homemade Good Luck Pigs.

Two Homemade Good Luck Pigs

Two Homemade Good Luck Pigs – the idea

Our youngest daughter loves bunnies and after making this pig I’ve a slight pig obsession. The ‘Zorgenvriendjes’ gave me inspiration and so I came up with the idea to make a coin pocket in a pig to make a soft toy version of the piggy bank.

Two Homemade Good Luck Pigs – the rag doll version

The first one of the Two Homemade Good Luck Pigs is a rag doll version and can be used by a child as a soft toy as well. I drafted ideas on a paper and after I was satisfied with one of my sketches I drafted the pattern. All materials are kids friendly and save even the zipper slider has no sharp ends. I made my version of a discarded morning robe that used to belong to our youngest daughter. You like to make it too? Pattern and tutorial can be found by clicking on both words.

Two Homemade Good Luck Pigs

Two Homemade Good Luck Pigs – the decoration version

Our eldest daughter said goodbye to one of her fleece PJ-pants. The fabric was off white with black dots on it. I came across this photo and in combination with the discarded PJ-pants my second Good Luck Pig was a fact. I only needed a pattern to make it. This Simply Sew Magazine pattern was almost perfect. I made a few alterations so the finished pig was able to stand better and the head was looking more forwards. You also want to make one? You find the pattern with the alterations here and a small tutorial here.

Two Homemade Good Luck Pigs

What to do with the Two Homemade Good Luck Pigs

You can put some money in the coin bags or a good wish. A little toy, a small gift, a ticket for a walk together, a visit to museum. You’ve lot of options. My off white black dotted decoration version will be standing on the window sill besides Happy Chris Moose and Happy Chris Mouse. The rag doll version? This will be a gift for a small girl.

Two Homemade Good Luck Pigs

Time and Costs

Time:
The rag doll version: making ideas 4 hours, pattern drafting 6 hours, cutting 30 minutes, sewing 6 hours
The decoration version: redrafting pattern 1 hour, cutting 30 minutes, sewing 6 hours
Costs:
The rag doll version: Fabric came from a discarded morning robe, Fiberfill € 3,00
The decoration version: Fabric came from a discarded PJ-pants and a discarded morning robe, Printing and assemble costs original pattern € 1,50, Fiberfill € 3,00

Two Homemade Good Luck Pigs

Two Homemade Good Luck Pigs

Iedereen heeft vermoedelijk wel een spaarvarken gehad als kind. Ik bezat een klein exemplaar dat ik helaas niet meer terug kan vinden. Mijn spaarvarken had een rubber stop die vervangen was door een grote kurk omdat na een aantal jaren de rubberen stop kapot was gegaan. Ik kwam op het idee  om Twee Homemade Good Luck Pigs te maken na het lezen van de Zweedse liefde voor varkens met de Kerst. Diverse eeuwen lang werden varkens gehouden om hun vlees te verwerken tot houdbare ham en worsten voor de wintermaanden. De lang houdbare hammen kwamen ook met de Kerst op tafel en waren dan het middelpunt van het Kerstdiner.

Two Homemade Good Luck Pigs

Varkens en Goed Geluk

Duitsland, Noorwegen en Denemarken hebben net zoals Zweden het varken als symbool voor goed geluk en spaarzaamheid. Geef je vrienden een klein marsepeinen varken met Kerst of Nieuwjaar en je wenst hen goed geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar. Deze marsepeinen varkens hebben vaak een klavertjevier of geldstuk in de mond als symbool voor het goed geluk en voorspoed. De Duitsers hebben zelfs het gezegde ‘Ich have Schwein gehabt’ dat zoveel betekent als ‘Ik heb geluk gehad’. Naast het eten van varkens vlees en marsepeinen varkens is het varken ook de zien op kerstkaarten en als decoratie. Tijd voor de Two Homemade Good Luck Pigs.

Two Homemade Good Luck Pigs

Two Homemade Good Luck Pigs – het idee

Onze jongste dochter is gek op konijnen en ik heb na het maken van dit varken een lichte varkensobsessie gekregen. De ‘Zorgenvriendjes’ stonden model voor het eerste varken. Ik bedacht dat het leuk zo zijn om in de varkens een geldzakje te maken zodat er een soft versie van het spaarvarken ontstond.

Two Homemade Good Luck Pigs – de rag doll versie

De eerste Homemade Good Luck Pigs is een rag doll versie en kan gegeven worden aan een kind als knuffel. Ik begon met wat schetsjes en na een paar tekeningetjes had ik een model waar ik tevreden mee was. Het patroon werd getekend en het materiaal bestond uit een afgedankte rose ochtendjas van de jongste dochter. Alle gebruikte materialen zijn kindvriendelijk zelfs de rits heeft geen scherpe randen. Je hebt ondertussen ook zin gekregen? Het patroon en instructie vind je door op de namen te klikken.

Two Homemade Good Luck Pigs

Two Homemade Good Luck Pigs – de decoratie versie

Onze oudste dochter dankte een van haar fleece pyjama broeken af. De stof ervan was off white met zwarte stippen erop. Ik kwam deze foto tegen en zag er met de afgedankte pyamabroek er de tweede Good Luck Pig in. Ik had nu nog een patroon nodig. Dit Simply Sew Magazine patroon was bijna perfect. Ik wijzigde het een en ander zodat het varken beter kon staan en meer naar voren kijkt. Je wilt er ook zo een maken? Je kunt het aangepaste patroon hier vinden en ook een instructie.

Wat doe je met de Two Homemade Good Luck Pigs

Je kunt wat geld stoppen in het geldzakje maar ook een wens. Een klein aardigheidje, een afspraak om samen een keer te gaan wandelen of een museum te bezoeken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mijn wit zwarte decoratie versie staat dit jaar in de vensterbank samen met Happy Chris Moose en Happy Chris Mouse. De rag doll versie? Deze gaat naar een klein meisje.

Two Homemade Good Luck Pigs

Tijd en Kosten

Tijd:
De rag doll versie: ideeën uitwerken 4 uur, patroon tekenen 6 uur, knippen 30 minuten, naaien 6 uur
De decoratie versie: patroon veranderen 1uur, knippen 30 minuten, naaien 6 uur
Kosten:
De rag doll versie: Stof afkomstig van een afgedankte ochtendjas, Fiberfill € 3,00
De decoratie versie: Stof afkomstig van een afgedankte pyamabroek en afgedankte ochtendjas, Printkosten en plakmateriaal originele patroon € 1,50, Fiberfill € 3,00

5 Comments on Two Homemade Good Luck Pigs

    • Dank je wel Thea. Met restjes en oude kleding valt altijd nog van alles te maken. Ik hoop mensen te inspireren om afgedankte kleding waar gaten in zitten of de naden van stuk zijn en daardoor niet naar de tweedehandswinkels kunnen maar nog wel goed zijn voor hergebruik.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.