Christmas is only 84 sleeps away. Time to think about gift ideas, stocking fillers, Christmas stockings to put them in, decorations and other fun homemade items. I show this month some homemade Christmas ideas and I start with a Red Jeans Homemade Christmas Stocking. I’m not only making Christmas ideas. Sue Stoney will also show and share some lovely decoration.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Er is ook een Nederlandse versie. Deze vind je aan het eind van de Engelse tekst.

Stash Busting FB-group Oktober theme

Sue Stoney is hosting the Oktober Christmas sewings in a Stash Busting FB-group. She asked me some months ago if I wanted to be co-host in this event. I felt very honoured and said yes. Sue makes a rag Christmas tree and wreath. I make decorations and gifts during this month. You’re not a member of the Stash Busting FB-group? No problem. I’m writing every week a blog post and show you what I’ve made so you’re able to join as well. I’ll also write an overview blog post in the first week of November. I’ll be sharing all the makes everyone has been making inspired be my ideas. You also want to join my overview? Just share your blog post by adding a link in the comment below one of these Christmas Oktober blog post and I’ll add your make in my overview blogpost too.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

First things first

I live in the Netherlands. Instead of father Christmas we have Sinterklaas but I also decorate our house for Christmas. Some of my makes will be useful for other occasions as well like Sinterklaas or perhaps as a small birthday gift. December can be an expensive month so therefore all my Christmas makes are made from discarded clothes and leftover fabrics. I found a discarded red jeans shorts in my discarded clothes stash. Perfect to make a Christmas stocking. So let’s start sewing the Red Jeans Homemade Christmas Stocking.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Making the Red Jeans Homemade Christmas Stocking

You can make every Christmas stocking as much personal and also unique as you like. The discarded red shorts belonged to our eldest daughter. You perhaps also have discarded clothes in your stash. Some people can hardly part from a well beloved piece of clothing. Perfect to use for a long lasting make like a Christmas Stocking. I wanted to use as much original details of the red jeans short as possible. The red jeans short was unpicked first. The zipper, waistband and belt loops were carefully unpicked as well. I made photo’s during the make so I could write a tutorial about the make. You can find the illustrated tutorial here and pattern here if you want to read more about the make or want to make one. I give the Red Jeans Homemade Christmas Stocking at Christmas to our eldest daughter with a small gift inside.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Time and Costs of the Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Time: This type of sewing is of course a labour of love. A lot of the sewing time was used to make the various details. You can of course decide how far you want to go with the detailing of a Christmas stocking. unpicking 3 hours, cutting 30 minutes, sewing 10 hours
Costs: lots of the materials came from the discarded red jeans shorts, yarn came from the bobbins that was left after this project, Christmas fabrics are leftovers, Christmas decoration used for the photo’s are from our private collection

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Nog 84 nachten slapen en het is Kerstmis. Tijd voor veel mensen om na te gaan denken over cadeautjes, cadeautjes voor in de sok, Kerstsokken om de cadeautjes in te stoppen, kerstdecoratie en andere zelfgemaakte aardigheden. Ik ga deze maand diverse zelfgemaakte kerst ideeën laten zien en ik begin met  een Red Jeans Homemade Christmas Stocking. Ik doe dit niet alleen: Sue Stoney laat deze maand ook een paar ideeën zien.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Stash Busting FB-group Oktober theme

Sue Stoney coördineert de oktober Kerstmis handwerk in een ‘Werk-je-Stoffenvoorraad-Weg’ FB-groep. Zij vroeg of ik mede-coördinator wilde zijn en ik zei ja. Sue maakt een kerstboom bestaande uit losse lapjes en een kerstkrans. Ik maak kerstdecoraties en kleine presentjes in deze maand. Je kunt ook meedoen als je geen lid bent van de ‘Werk-je-Stoffenvoorraad-Weg’ FB-groep. Ik schrijf elke week een blogbericht waarin ik mijn homemade items deel. In de eerste week van november volgt nog een overview blogbericht waarin iedereen zijn werkstukken te zien zijn gebaseerd op de vier blogberichten. Je wilt graag meedoen met de overview? Geen probleem. Laat een link van je blogbericht achter bij een van de vier oktober kerstmis berichten en ik zorg ervoor dat je werkstuk in de overview komt.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

First things first

Ik woon in Nederland. In plaats van Kerstmis vieren wij Sinterklaas maar ik versier wel ons huis met de Kerst. Sommige van mijn werkstukken zijn ook prima voor andere gelegenheden te gebruiken zoals Sinterklaas of als klein aardigheidje voor een verjaardag. December is meestal een duren maand dus ga ik aan de slag met afgedankte kleding en stofrestjes. Ik vond een prachtige afgedankte rode shorts tussen de stapel afgedankte kleding. Perfect om er een Christmas stocking van te maken. Tijd om te beginnen met de Red Jeans Homemade Christmas Stocking.

Hoe maak ik de Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Je kunt iedere Christmas stocking zo persoonlijk en uniek maken als jij wilt. De afgedankte rode shorts was van onze oudste dochter. Je hebt misschien ook wel zo’n stapel afgedankte kleding liggen. Sommige mensen kunnen moeilijk afstand doen van lievelingsstukken. Perfect om er iets van te maken als bijvoorbeeld een Christmas Stocking. Ik wilde zoveel mogelijk originele details in mijn versie verwerken. De red jeans short werd dus zorgvuldig losgetornd en de rits, tailleband en riemlussen werden ook bewaard. Ik maakte foto’s terwijl ik de sok maakte om er naderhand een handeling van te maken. Je kunt deze hier vinden en het patroon hier als je ook aan de slag wilt. Ik denk dat ik de Red Jeans Homemade Christmas Stocking aan onze oudste dochter cadeau doe met een klein aardigheidje tijdens de Kerstdagen.

Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Tijd en Kosten van de Red Jeans Homemade Christmas Stocking

Tijd: Dit soort werkstukken zijn een labour of love. Veel tijd gaat zitten in het maken van de details. Jij kunt uiteraard kiezen hoe ver je wilt gaan met de detaillering van je Christmas stocking. tornen 3 uur, knippen 30 minuten, naaien 10 uur
Kosten: veel van het materiaal kwam van de afgedankte rode jeans shorts, garen kwam van spoeltjes die gebruikt werden tijdens dit project, kerststoffen waren restjes, Kerstdecoratie gebruikt bij deze foto’s komt uit een onze privé collectie

9 Comments on Red Jeans Homemade Christmas Stocking

    • Thank you so much Jan. I was so fortunate to have a red jeans short in my discarded clothes stash. It really was a joy to make and lots of the detailing happened while I was unpicking and sewing.

    • Thank you so much Sue. I was so fortunate to have this red jeans short and when you invited me to join as co-host for the Christmas sewings I decided to use it. It really was a pleasure to make.

    • Ha ha, ja dat klopt Marjolein. De eerste kerststofaanbiedingen ontving ik al in juli! Normaal doe ik dit ook pas na Sinterklaas, maar dit is voor een maanduitdaging in een FB-groepje en die begon nu eenmaal in oktober. Volgende week heb ik wat cadeautjes voor de kinderen en die zijn ook prima te gebruiken voor Sinterklaas.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.