Ik toer nog even verder door Belgisch naaipatronenland voor ‘Stik Belgique’. Iedereen die zelf kleding maakt kent vermoedelijk het Belgische tijdschrift LMV. LMV is verkrijgbaar in België en Nederland maar sinds kort ook in Engeland en Amerika. Wie deze blogpost heeft gelezen weet dat ik samen met man en dochter enige tijd geleden in België ben geweest. We bezochten toen ook een stoffenwinkel waar ik stof kocht om een Top voor mijn moeder te maken. Ik schafte daarnaast een Veritas magazine aan. De resten van de Top van mijn moeder lagen nog steeds te wachten maar met het Veritas magazine en deze LMV kwam ik op het LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top idee.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

There is also an English version. Please scroll to the end of the Dutch version.

het patroon voor de LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Sommige vragen zich misschien af wat nu het verschil is tussen het LMV Odette T-shirt en de Veritas Hannelore Top. De LMV Odette T-shirt heeft korte vleermuismouwen en de Veritas Hannelore Top heeft min of meer armsgaten. Ik tekende eerst het LMV Odette T-shirt, paste de vleermuismouwen iets aan en legde het daarna op de Veritas Hannelore Top om de halslijn te tekenen. Vervolgens werd er vanuit het korte deel van de halslijn een rechte lijn naar de zoom getrokken omdat ik vier restlappen had om mee te spelen. Nu kwam het spannende moment: had ik genoeg resten om de ontmoeting tussen beide dames te laten plaats vinden. De vier patroondelen paste perfect. Ik kon mijn LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top gaan knippen.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Het stikwerk van LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top is geen ingewikkeld stikwerk. Het perfect laten doorlopen van de strepen is gedaan tijdens het knippen. Ik gebruikte wel afwisselend zwart en wit naaigaren om niet teveel kleurcontrast te krijgen. De dwarsnaden van beide panden werden eerst gestikt en vervolgens de schoudernaden. Daarna werd de halslijn gestikt, gevolgd door de zijnaden, de mouwzomen en de zoom van de Top. 

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top – het eindresultaat

Ik heb nog niet verteld dat ook de achterkant er hetzelfde uitziet als de voorkant. Een leuke twist. Tenslotte verdiend ook de achterkant van een kledingstuk aandacht. LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top ziet er precies zo uit zoals ik in gedachte had en is meer dan een ode aan België. Deze creatie is een Triple: twee Belgische patroonbladen stonden model voor mijn LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top en de stof komt uit België. Flafinko viert haar vijfjarig blogbestaan. Ik ben zover nog niet maar mijn eerste blogbericht betrof wel een Triple. Wat een grappige toevalligheid.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Tijd en Kosten

Tijd: patroon aanpassen 90 minuten, knippen 60 minuten, naaien 5 uur
Kosten: Veritas magazine € 9,99, garen € 2,50

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Andere deelnemers aan de ‘Stik Belgique’ blogtour zijn:

FlaflinkoJust DelphineNathalie’s NaaiselsLarthTwo OwlettesNaaiz10e Sewing projectsStokstaartje doet het zoMiss PixieGirls in UniformBlogliesjeYjonisBlogrevolutionViTessSewBelJust Just10196Woohoo by DavinaWollebolMaankindjesKreatrienWilwarin Couture, KatrienetteMa’am MusketierThe Needle of ChoiceFrullemiekeVlijtig Liesje KnutseltSpoetnikselsMolemieke,  SewbidooDraadjesAdivastyleMade for InkaCrealiefjesStoffenspulletjesHutseprutsMarieke FalderiekeLunatiekKhadetjesLilliepawillieNaaisgerief

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

The LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top is a pattern hack of two Belgium sewing patterns for the ‘Stik Belgique’ challenge. Every Belgium and Dutch sewist knows the Belgium sewing magazine LMV (La Maison Victor). LMV is available in Belgium and the Netherlands. LMV is recently available in England and the United States as well. You’ve probably read my post of our visit to Belgium a while ago. We also visited a fabric shop to buy some fabric to make a Top for my mother. I also bought a Veritas magazine. The leftovers of this Top, a pattern from the Veritas magazine and a pattern from this LMV were put together and the LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top was born.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

the pattern for the LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Some of you are perhaps asking what the difference is between the LMV Odette T-shirt and the Veritas Hannelore Top. The LMV Odette T-shirt has short kimono sleeves and the Veritas Hannelore Top is a kind of sleeveless Top. I first drew the LMV Odette T-shirt and then I added the asymmetrical shape of the Veritas Hannelore Top to the pattern. Next step extending the short side of the triangle shaped neckline to the hem. I now had four pattern pieces to play with so I could try to make the most of the four leftover fabric pieces. The four leftover fabric were just enough so I could start cutting my LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Sewing the LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

This wasn’t a difficult sewing job. The perfect running through of the stripes was done during the cutting proces. I used black and white to get as less colour contrast as possible. The asymmetrical center front and back of both body patterns were done first. Shoulder seams stitching was next, stitching the neckline and then the closing the side seams. Sleeve hems and Top hem was made and my LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top was finished.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top – the result

I didn’t tell you that I gave the back neckline the same shape as the front. In my opinion the back of a garment deserves the same attention as the front. LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top looks exactly as I had in mind. This Top is more then ode to Belgium. This creation is a Triple: I used two Belgium sewing magazines for my LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top and also bought the fabric in Belgium. Flafinko celebrates her five year Blog anniversary. I’m not that far yet but my first blog post was a Triple. What a coincidence.

LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

Time and Costs

Time: pattern alterations 90 minutes, cutting 60 minutes, sewing 5 hours
Costs: Veritas magazine € 9,99, yarn € 2,50

55 Comments on LMV Odette T-shirt meets Veritas Hannelore Top

  • Dank je wel Saar. Strepen vragen mij altijd om ermee te ‘spelen’. Ik zit dan ook vaak schetsjes te maken die ik bewaar voor als ik weer aan de slag ga met een streepjes stof.

  • Thank you so much Sue for your lovely comment. The stripe playing was so much fun to do. I’m really happy that I found good use for four odd pieces of leftover fabrics.

  • Dank je wel Lisette. Het is zeker een zeer geslaagde hack. Ik heb geen idee hoe de maten van Veritas vallen. Ik heb het raderblad onder het Odette patroon gelegd tot ik een ‘match’ had en niet op de maten gelet.

 1. Top idee, letterlijk en figuurlijk. Laat ik nou zelf nog een flinke lap roodwitte streep jersey hebben liggen… Dank voor de inspiratie. Die schoenen passen er trouwens leuk bij.
  Groetjes
  Mar10

 2. Eigenlijk een heel eenvoedig model zo, maar door jouw verdeling en de halslijn en natuurlijk de perfecte geplaatste strepen is het een geweldig mooie top geworden! Txs voor de inspiratie!

 3. Vakwerk!
  Dat shirt ziet er gewoonweg “designer shop”- goed uit!
  EN dat doe jij dan met wat restlapjes. Dat noemen we dus Talent. (Ja, met een hoofdletter)

  • Dank je wel Nathalie voor je lieve woorden. Ik had natuurlijk wel een beetje geluk dat ik voldoende reststof had.

 4. I really love how you have the stripes running in different directions. It is so eye-catching. I always have leftover fabric scraps and you have given me sn idea on how to use them.

  • Thank you so much Emily for your lovely comment. Looking forward to see what you’ve made using your leftover pieces of fabric.

  • Dank je wel Delphine. Met strepen kun je leuk spelen en vaak zit ik gewoon van alles te bedenken en schetsjes te maken voor nieuwe projecten.

  • Dank je wel voor het compliment Anja. Het was bij toeval dat ik op het Veritas magazine stuitte. Ik ben geen fan van mouwloze topjes maar de halslijn van de Hannelore Top was echt apart. Beide patronen lieten zich eenvoudig combineren en omdat het zo’n eenvoudig patroon was besloot ik het lijnenspel met de asymmetrische halslijn ook op het achterpand door te zetten.

 5. Your top is awesome and looks perfect with the shoes! I’ll have to remember this when I don’t quite have enough fabric!

  • Thank you so much Diane. The Toms sneakers are indeed a great match with this Top. Sometimes you make wonderful clothes with leftovers.

  • Dank je wel Marjolein voor je lieve complimenten. Net als bij mijn Mondriaan Top vragen mensen wel eens waar ik het gekocht heb en als ik dan zeg dat ik het gemaakt staan mensen echt versteld. Ik denk dat de combinatie van een simpel ontwerp met de juiste stof en lijnenspel de sleutel is.

  • Dank je wel Justine. Deze Top is gemaakt van reststoffen van een Top van mijn moeder. Ik mocht ze van haar hebben en hoefde er niets voor te betalen.

  • Dank je wel voor de complimenten Jos. Het doorzetten van het patroon op de achterkant paste prima bij dit eenvoudig ontwerp. Ik vind dat de achterkant van een kledingstuk soms wat achterblijft.

  • Dank je wel. Bij het zien van de halslijn van de Hannelore Top rolde het idee vanzelf. Ik heb nogal een zwak voor streepjes en vind het het leuk om ermee te spelen. Succes met jouw versie en ben benieuwd hoe die van jouw er straks uitziet.

  • Dank je wel voor je mooie compliment Lieve. Van schoenen heb ik een redelijke collectie en dan is het leuk als je zo’n combinatie kan maken.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.