Our eldest daughter recently was moving to another apartment and she was clearing out some of her clothes. Among the clothes that weren’t going back in her closet was a big white Top with small black stripes. I always sort these piles of clothes into three. One suitable for refashion. The second for the charity shop and the third one aren’t suitable for a refashion or to be sold. While I was working on this T-shirt for my husband I already had an idea how I wanted to ‘play’ with the stripes and when I saw this pattern both came together and my Nanoo Lillian dress inspired refashion Top was ready to draft. The original Top was unpicked and all fabric pieces were washed. In the meantime I started drafting the pattern.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Er is ook een Nederlandse versie. Deze vind je aan het eind van de Engelse tekst.

Drafting a pattern for the Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

The original Nanoo Lillian dress has cut on sleeves. I didn’t had enough fabric to make them so used set-in sleeves instead. I also wanted to have the buttons on the back. I’ve used my TNT T-shirt to draft a kind of boxy Top with curved seams on front and back.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Cutting the Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

I spend some time to cut the Nanoo Lillian dress inspired refashion Top and to get the stripes on the left side perfect in the middle of the right side. I drafted lines on my pattern pieces to mark the places of the lines. The button placket is included on the body patterns. The easy cutting were the sleeves.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Sewing the Top together

I sewed the shoulder seams first and then finished the neckline. Next job was to close the side seams and sleeve seams. I paid some attention to have the stripes running trough. You now have the left and right part of the Top finished. Next step: finishing all the hems. Next step was to finish the button placket. This was a time consuming job because now the stripes of one side had to run in the middle of the stripes of the other side. Last step with the sewing machine was to set the sleeve in. I’ve already explained here why I prefer to do it this way.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Finishing the Top

While I was sewing my the Nanoo Lillian dress inspired refashion Top together I already was thinking about the buttons I wanted to use. I initially wanted to use black buttons but when I saw how that would look like I decided to use offwhite buttons. I used black yarn to sew them on so the black color of the stripes would return. I’ve used 21 buttons and spend an evening to sew them on.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Time and Costs

Time: pattern drafting 60 minutes, cutting 90 minutes, sewing 6 hours, sewing buttons on 2 hours
Costs: Yarn € 2,50, (Buttons came from two old dress shirts)

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Wearing the Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

I’m really pleased with the result of this refashion. The Top is light and is great to wear on a hot summer day. The shape of the neckline is perfect and the pocket is an amazing detail. I also love the effect of the asymmetrical placed button placket running on front and back and buttons sewed on with black yarn. I decided to sew the four-hole buttons with a cross stitch because that looked more outstanding the with two straight lines that don’t cross.

The SewLongSummer Blog Tour

This Nanoo Lillian dress inspired refashion Top is also my second entry for the SewLongSummer Blog Tour run by Melissa Evans. You can see all the makes of last week by clicking on the name of the participants.
Monday September 11th
Sewing Vortex
Tuesday September 12th
mahlicadesigns
My Heart Will So On
Couturious
Adventures With Bubba and Bug
Wednesday September 13th
Tenilles Thread
Sewing with D
mahlicadesigns
Thursday September 14th
Indulging Mom
MeMade
Anne-Mari Sews
Friday September 15th
Little Heart Threads
Idlesunshine,
Ronda B. Handmade
Tales of a Tester
Tales From A Southern Mom
Sew Haute Blog

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Onze oudste dochter heeft recentelijk een nieuw appartement betrokken en zocht onderwijl haar kleding uit. Tussen de kledingstukken die de kast niet meer haalden zat een grote wit T-shirt met smalle zwarte strepen. Ik zoek dergelijke kledingstukken altijd uit en maak dan drie stapels. Een stapel geschikt voor refashion. De tweede stapel is goed voor de verkoop in de goede doelen winkel en de derde stapel is verwassen en versleten voor hergebruik. Terwijl ik bezig werkte aan dit T-shirt voor mijn echtgenoot kreeg ik een idee hoe ik dit T-shirt wilde gaan verwerken en gebruikte daarbij dit patroon als inspiratie voor mijn Nanoo Lillian dress inspired refashion Top. De originele Top werd uit elkaar gehaald en daarna gewassen en ondertussen begon ik aan mijn tekenwerk.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Patroon maken voor de Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

De originele Nanoo Lillian dress heeft een aangeknipte mouw. Ik had daarvoor niet genoeg stof en maakte een ingezette mouw. Ik wilde ook dat de knopenrij zou doorlopen dus van voorpand over de hals naar achterpand. Mijn basis T-shirt is gebruikt voor deze boxy Top en heeft afgrond zomen zowel voor als achter.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top knippen

Ik gebruikte ruim de tijd om de Nanoo Lillian dress inspired refashion Top te knippen er voor zorgend dat de strepen van de linkerhelft steeds in het midden van de strepen van het rechter helft zouden komen. Ik tekende daarvoor hulplijnen op de patroondelen die de strepen van de stof markeerden. De knopenbies is aangeknipt. De mouwen werden probleemloos geknipt.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Het in elkaar zetten van de Top

Ik sloot eerst de schoudernaden en werkte vervolgens de hals af. Volgende stap was het suited van de zijnaden en mouwnaden. Ik zorgde ervoor dat de strepen goed bleven doorlopen en tijdens het naaien niet verschoven. Je hebt nu een linker en rechter helft van de Top af. Nu zijn de zomen van de Top en mouwen aan de beurt gevolgd door de knopenbies. De knopenbies vroeg extra aandacht. Hier moeten de strepen van de ene helft steeds precies in het midden van de andere helft komen. Tot slot werden de mouwen ingezet. Ik heb al eens eerder uitgelegd waarom ik liever de mouwen ‘gewoon’ inzet.

Knopen aan de Top zetten

Terwijl ik de Nanoo Lillian dress inspired refashion Top in elkaar zette was ik al aan het nadenken welke knopen ik wilde gaan gebruiken. Ik wilde in eerste instantie zwarte knopen gebruiken maar koos voor offwhite knopen omdat dit mij beter beviel. Ik gebruikte zwart garen om de kleur van de strepen terug te laten komen. Na een avondje 21 knopen aanzetten was de Nanoo Lillian dress inspired refashion Top klaar.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

Tijd en Kosten

Tijd: patroon tekenen 60 minuten, knippen 90 minuten, naaien 6 uur, knopen aanzetten 2 uur
Kosten: Garen € 2,50, (Knopen zijn afkomstig van twee oude overhemden)

De Nanoo Lillian dress inspired refashion Top in actie

Ik ben helemaal happy met het resultaat van deze refashion. De Top is dun en is een aanwinst voor de warme zomerdag. Het borstzakje is een grappig detail en de vorm van de hals is precies goed. De asymmetrische knopenrij die zowel op het voor- als achterpand zit geeft deze Top een unieke look net zoals de knopen die aangezet zijn met zwart garen. Het kruissteekje waarmee de knopen zijn aangezet geeft een leuk effect tegenover de strepen van de stof.

Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

SewLongSummer Blog Tour

Deze Nanoo Lillian dress inspired refashion Top is ook mijn tweede bijdrage voor de SewLongSummer Blog Tourr waarvan Melissa Evans de organisator is. Je kunt alle andere bijdrages van deze week zien door op de naam van de deelnemers te klikken.
Maandag 11 September
Sewing Vortex
Dinsdag 12 September
mahlicadesigns
My Heart Will So On
Couturious
Adventures With Bubba and Bug
Woensdag 13 September
Tenilles Thread
Sewing with D
mahlicadesigns
Donderdag 14 September
Indulging Mom
MeMade
Anne-Mari Sews
Vrijdag 15 September
Little Heart Threads
Idlesunshine,
Ronda B. Handmade
Tales of a Tester
Tales From A Southern Mom
Sew Haute Blog

10 Comments on Nanoo Lillian dress inspired refashion Top

    • Thank you so much Elizabeth. I’m also very pleased with the result of this refashion. Sadly the weather has changed and Autumn calls for some other garments but this one will be off great use next Spring and Summer.

    • Thank you so much Sue. I’m always pleased when a refashion becomes a great garment. And for the buttons: it was worth doing.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.