Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top sounds like a mouthful but there’s no better way to describe this ingenious designed Top. This pattern was in my stash for a while now. I also had some leftover black/white stripped fabric from this make. Put this two together and you have my version of the Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top. Sounds easy. It only takes some sewing time. So here we go and read more about my experience with this pattern.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

The design of the Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

This top is designed for knitted fabrics like French Terry, Jersey and Sweater Knit. It has a long-sleeved raglan at the front and a curved back yoke with a center back seam. All this elements give you all kinds of possibilities to play with stripes, mixing different fabrics or colours. The hem is slightly lower at the back and the top has a scoop neck. Elke Puls made some different sleeve lengths. The tutorial can be found here. There’s also a dress version and a tutorial to make a bell sleeved version. The pattern comes in size 34 – 54. You can find two measurements in the sewing instructions: one to choice the size and one for the actual finished size.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

Er is ook een Nederlandse versie. Deze vind je aan het eind van de Engelse tekst.

My Elle Puls Back Yoke Raglan Top version

I changed the scoop into a boatneck look so my version would have a more nautical look. I used size 34 but used the length of size 38 at the top of the raglan sleeve. I’ve very broad shoulders and this is always an alteration point for me. With all pattern pieces on the table I designed the boatneck line. The pattern for my version was now ready to cut. I used the overlocker for the Top. A coverlock was used to make decorative reversed coverstitch on the hems, the back yoke and the boatneck. I’ve used a fabric glue stick to keep the hems and boatneck in place while sewing.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

My experience with Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top pattern

This is such a great pattern. It’s different and doesn’t look like the usual T-shirt as well as a regulair raglan Top. The fit is perfect and it’s really easy to make. I do like to make a sweater version to wear in the winter and ‘play’ a little bit further to make another shaped neckline. I can see all kinds of other possibility as well.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

Time and Costs

Time: making alterations and boatneck 30 minutes, cutting 45 minutes, sewing 5 hours (the reversed coverstitch took some time to get it right)
Costs: Pattern $ 10,00 (about € 8,75), Printing and assembling € 2,90, Yarn 2,50, Fabric glue stick € 1,00

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top klinkt las een mondvol maar er is dan ook geen betere manier om deze prachtig ontworpen Top te omschrijven. Het patroon zat al enige tijd in mijn voorraad. Ik had nog een restje black/white gestreepte stof over van dit T-shirt. Breng deze twee samen en je hebt mijn versie van de Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top. Klinkt eenvoudig toch. Het vergt alleen wat maaktijd. Hier gaan we dan en lees al mijn ervaring met dit patroon.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

Het Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top ontwerp

Deze top is ontworpen voor gebreide stoffen zoals French Terry, Jersey en Sweater Stof. het heeft een lange raglan mouw aan het voorpand, een rond gevormde schouderpas met middenachternaad in het achterpand. Al deze details zorgen ervoor dat je met strepen, stoffen in verschillende kleuren en materiaal verschillende effecten kunt maken. Elke Puls geeft daarnaast voor verschillende mouwlengtes hier uitleg. some different sleeve lengths. Een jurk versie vindt je hier maar er is ook een versie met een klokmouw. Het patroon is er in maat 34 – 54. Je kunt twee maattabellen vinden bij de naaibeschrijving: een om de maat te kiezen en een met de afmetingen van het eindproduct.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

Mijn Elle Puls Back Yoke Raglan Top versie

Ik veranderde de ronde halslijn in een boatneck zodat mijn Top een nautical look zou hebben. De basis van de Top is in maat 34 met maat 38 voor de raglan mouw vanwege mijn brede schouders. Met alle patroondelen plat op tafel maakte ik de boatneck. Het stikken kon nu aanvangen. De gehele top is met de overlocker in elkaar gezet. Alle zomen, de schouderpas en boatneck zijn afgewerkt met een decoratieve coversteek . Ik gebruikte een stoflijmstift om de zomen en boatneck op zijn plek te houden tijdens het stikken.

Mijn ervaring met Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top patroon

Dit is een geweldig patroon. Het is anders dan het standaard T-shirt model maar ook anders dan een gebruikelijk raglan Top. De pasvorm is perfect en de Top is verrassend makkelijk te maken. Ik ga dan ook zeker een winter versie van dit patroon maken en ga dan wat verder spelen met de neklijn. Ik zie ook nog wel andere mogelijkheden.

Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

Tijd en Kosten and Costs

Tijd: veranderingen maken en boatneck tekenen 30 minuten, knippen 45 minuten, naaien 5 uur (de decoratieve coversteek kostte wat tijd om het netjes te krijgen)
Costs: Patroon $ 10,00 (ongeveer € 8,75), Afdrukken en plakken € 2,90, Garen 2,50, Stoffenlijmstift € 1,00

8 Comments on Elle Puls Bethioua Back Yoke Raglan Top

 1. Hoi,

  Ik heb enkele jaren geleden het patroon ook aangekocht. Onlangs vond ik het a0 patroon terug en wou het nog eens uitwerken.
  Maar mijn computer isgecrashed en nu ben ik de matentabel verloren. Is het mogelijk om mij te helpen hiermee?

  Alvast bedankt
  Dominiek Goris

  • Hallo Domimiek, O jee dat is zuur. Ik zal eens kijken of ik het terug kan vinden. Je hoort van me.

   hartelijke groet,

   Sonja

  • Thank you so much Diane. If you want to make one and need some help I’d be happy to help you without any problems.

  • Dank je wel Marjolein. Ik vond de oorspronkelijke hals zo op het oog erg wijd vallen en besloot er een boothals van te maken. Ben zelf ook erg blij met het resultaat.

  • Thank you so much Naomi. The combination of the raglan sleeve and back yoke make this a really great looking T-shirt.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.