Let’s Sti(c)k together heeft deze keer Gepakt&Gezakt en Terug naar School als themas’s. Ik besloot beide te combineren. En zie hier: Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui. Back2School Jeanius Lapjeskat potloden etui maak je van de favoriete, te klein geworden jeans van de kinderen. Wie kent het niet? Denk eens terug aan je eigen schoolperiode. Na een super zomervakantie van 6 weken blijkt ineens dat je een paar centimeter langer en wat breder bent geworden. Je paste je kleren aan samen met je moeder en kreeg te horen dat die jurk en broek nu toch echt te klein waren geworden. Misschien zag je je kleinere zusje dan ineens in jouw lievelingsjurk rondlopen. De tranen prikte achter je ogen. Maar wat als je moeder nu eens voor je achter de naaimachine ging zitten en er iets van maakte dat jij kon gebruiken tijdens je nieuwe schooljaar.

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

For the English version please scroll to the end of the Dutch version

Het idee

Ik zag deze etui in een winkel en vond het wel een grappig idee zo met de pootjes. Ik maakte er een foto van en moest er weer aandenken zodra de uitdaging van Let’s sti(c)k together ‘Gepakt&Gezakt’ en ‘Terug naar School’ voorbij kwam. Een potloden etui paste prima voor beide thema’s. Terug naar school met nieuwe potloden gepakt in een spiksplinternieuwe etui. In de stapel met restjes stoffen zat ook een stapel met diverse jeansrestjes. Perfect uitgangspunt om er een lapjeskat van te maken.

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Voorbereidingen

Je kinderen kunnen je prima hierbij helpen. Samen kun je repen knippen, driehoeken of verschillende rechthoeken. Maak een leuk ontwerp en zet het met de naaimachine aan elkaar. Ik koos voor repen. Je kunt natuurlijk spelen met een naadafwerking. Ik stikte deze hier op goede kant van de andere stof. De lap is daarna verstevigd met een extra kwaliteit strijkbare versteviging. Knip daarna de kop en de achterkant. De neus is van een restje roze fleece en is met een smalle zigzagsteek op het kopje genaaid. De snorharen en bekje zijn met een decoratieve naaimachinesteek gedaan. Maak ogen of gebruik gekochte ogen. Voor de oren heb ik de stof gebruikt die te voorschijn kwam toen ik de kontzakken eraf had getornd. De pootjes zijn gemaakt van jeansstof en de stof die gebruikt is voor de binnenkant. De ‘benen’ en staart zijn ook gemaakt van de naadafwerking.

Het in elkaar zetten

Na het opmaat knippen van de grote lap (als je mijn patroon gebruikt is de lengte 27 cm, de breedte hangt af van de lengte van de rits) zet je de rits in. Het ‘lijf’ is nu af. Ik heb gekozen voor een zichtbare rits. Verstevig de cirkels nu ook met de een extra kwaliteit strijkbare versteviging. Zet het kopje vast aan het lijf en stik de oren en ‘benen’ mee. Herhaal dit voor de achterkant en neem de staart mee. Ik heb de staart dubbel genomen zodat een kind hem aan de staart beter kan vasthouden. Je kunt nu eventueel de etui voeren. Je kunt ook nu weer kiezen voor een oud kledingstuk zoals een oud overhemd. De Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui is nu bijna klaar. Het enige wat nog rest is de pootjes aan de ‘benen’ stikken.

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui – Tijd en Kosten

Tijd: Materiaal voorbereiden 2 uur, Knippen 15 minuten, Naaien 6 uur
Kosten: Rits € 4,00, Garen € 2,50, Versteviging € 0,50, Ogen € 0,20
Ik heb er een soort van beschrijving van gemaakt met een aantal foto’s die je hier kunt vinden. Als je deze gratis beschrijving gebruikt zou ik het op prijs stellen als je een link plaats naar mijn originele bericht. Ik vind het ook leuk om jouw versie te zien. Mocht je vragen hebben dan kun je mij altijd een berichtje sturen en ik help je graag verder.

Wat de andere deelnemers in deze aflevering van Let’s Sti(c)k together Gepakt&Gezakt en Terug naar School thema maakte kun je zien door op hun namen te gaan ‘staan’:

Flaflinko, Unique Marieke, Girls in Uniform, Yjonis, Two Owlettes, Just Just10. Nathalie’s Naaisels, Woohoo by Davina, Larth, Mimaloki, Naaiz, Wollebol, ViTess, BlogliesjeTante Fee196, Hutsepruts, Querida, BlogrevolutionBij OogappelsienLunatiekCrealiefjesMiss PixieStokstaartje doet het zo, Just Delphine, Mamadammeke, Miel de FleurStoffenspulletjesNoxeemaKhadetjesWilwarin Made with LoveSeams Normal

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Back2School Homemade Jeanius Calico cat Pencil Case

Back2School Homemade Jeanius Calico cat Pencil Case can be made using an old jeans of your son or daughter. Who can’t remember her schooldays. After the summer holidays of six weeks you’ve become taller and growing a size. You fitted your clothes with your mother and your favourite dress and jeans were to small. Perhaps your little sister was wearing your special dress now. You felt the prick of tears but then your mother decided to make something useful from your old jeans. Something you could use during the coming school year. The Back2School Homemade Jeanius  Calico cat Pencil Case is perhaps one of those useful things one can make.

The idea

I saw this pencil case about four months ago in a shop. The pencil case looked so cute with the face and two legs. The Let’s sti(c)k together ‘Back It’ en ‘Back to School’ challenge made me think of this pencil case. A pencil case was the perfect make to combine both theme’s. Back to school with brand new pencils in a brand new pencil case. I started searching for fabric when I cam across some leftover old jeans fabric. I decided to sew them together to make a kind of rag looking piece of fabric. This fabric would be the base for the Jeanius Calico cat Pencil Case.

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Preparations

You can do this project together with the kids cutting all kinds of rectangles, fabric stripes or triangles. Form a great design and sew it together with a sewing machine. I used fabric stripes and used for one the overlock finish that is sewn straight on the right side of the fabric. The jeans patchwork piece of fabric has some heavy weight fusible stretch interfacing to give it body. The nose is a small remnant piece of pink fleece and attached to the face with a small zigzag stitch. The whiskers and mouth is made with a decorative stitch found on my sewing machine. Make the eyes or use goggly eyes. I used the fabric that appeared when I unpicked the jeans back pockets for the ears. The feet are a layer of jeans and fabric used for the inside. Legs and tail are made of the overlock finish.

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Sewing the pencil case together

The piece of jeans fabric is now cut to measure (if you decide to use my pattern the length will be 27 cm, the width depends on the length of your zipper). Sew the zipper in. The body is now ready. I made an exposed zipper. You’ve now finished the body. Use heavy weight fusible interfacing to give  both circles also body. Stitch te face with the ears and legs on the ‘body’. Repeat this for the back and stitch with tail. I made the tail of a long piece of fabric that’s folded into two. Kids can now easily carry the Jeanius Calico cat Pencil Case.

The last steps

You can finish the Jeanius Calico cat Pencil Case with lining. An old dress shirt from toys husband or perhaps an old blouse or T-shirt from one of the kids are great ideas to use. Back2School Homemade Jeanius Calico cat Pencil Case is almost finished. You only have to sew the feet on the legs and your Back2School Homemade project is ready for use.

Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

Back2School Homemade Jeanius Calico cat Pencil Case – Time and Costs

Time: Preparations 2 hours, Cutting 15 minutes, Sewing 6 hours
Costs: Zipper € 4,00, Yarn € 2,50, Interfacing € 0,50, Eyes € 0,20
I made a tutorial with illustrations and a pattern if you like to make one. You can find it here. If you use one of my instructions please be so kind to make a link to the original post. I also love to see your version. If you do have any questions or remarks please send me an email and I’ll help you.

59 Comments on Back2School Homemade Jeanius Lapjeskat potloden etui

  • Dank je wel Veerle. Ik zie graag je versies van de etui als je ze samen maakt met je dochters. De kat komt nog een keer in een andere versie terug als cadeau voor Sint of Kerst.

  • Dank je wel voor het compliment Stephanie. Ik zie graag je versie van de etui als je er een maakt. De kat komt nog een keer in een andere versie terug als cadeau voor Sint of Kerst.

 1. Ik heb de tutorial opgeslagen. Ik hou die zeker bij om ook iets dergelijks te proberen.
  Ik heb een heleboel jeansbroeken van mijn zoon (te kort) en van mezelf (doorgescheurd) liggen. Ik hou ze bij om “eens iets” van te maken. Maar er begint nu effectief een plan te rijpen. Dank je wel voor de inspiratie!

  • Dank je wel Katrien. Ik maak graag kleding of nuttige voorwerpen van afgedankte kleding en kan ondertussen mijn inmiddels volwassen dochters nog steeds blij maken met iets (koptelefoonettui, laptoptas, nekkussens) van hun afgedankte jeans.

 2. Oh geweldig!!! Ik naai het liefst kleding, maar nu krijg ik zin om het voor een vriendin die helemaal zot is van katten te maken om cadeau te doen. Echt super!

  • Dank je wel Tamara voor het compliment. Misschien een tip. Ik maak later in het jaar hier nog een variatie op voor de Sint en Kerst.

  • Dank je wel Sarah. Ik zat vroeger vaak mijn met mijn kinderen in de vakanties te knutselen en meehelpen vonden ze altijd leuk om te doen.

  • Dank je wel Ondinneke. In eerste instantie vond ik het best wel lastig om dit thema in te vullen, maar toen ik tussen mijn opgeslagen de etui uit de winkel tegenkwam had ik het idee te pakken.

  • Dank je wel Marjolein. Ik vind het zo leuk dat ik jullie ontdekt heb en iedere keer werk ik er weer met plezier aan. Ik ben benieuwd naar jouw versie als je eraan toegekomen bent.

  • Dank je wel voor je compliment Lisette. Ik kan mij echt uitleven bij dit soort uitdagingen. Voor de Sint en Kerst heb ik al een variatie in mijn hoofd.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.