Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top is another refashion project. Our eldest daughter bought this Striped Maxi Tank Dress two years ago and never wore it. The price ticket was still on the dress. She asked me if I wanted the dress and I said of course yes although I had not idea what I was going to do with it.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Reuse Recycling Refashions

I love doing refashions. Refashion and upcycling are a great way to repurpose clothes that can be given a new second life. My family and friends are always bringing their discarded clothes to me first before sending them to the charity shop. The Striped Maxi Tank Top Dress was hanging on a clothes hanger for a while waiting for inspiration. I watched a couple of weeks ago Krabbé zoekt Picasso (Krabbé in search of Picasso) on the television. Pablo Picasso is wearing a Breton top in one of the episodes. A Breton top is a classic and timeless sweater. I also see a lot of Breton Tops and striped tops in the shop windows this year so why not use the Striped Maxi Tank Dress to make one.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Liever de Nederlandse versie lezen? Deze staat onder de Engelse versie.

Choosing a sewing pattern for the Breton Top

I used my self drafted TNT top pattern and drafted the boat neckline. You can easily do this too by using your favourite top pattern that can be self drafted or a basic commercial T-shirt pattern. The next step is deciding how broad you want the neckline piece. The last step is drafting the lining piece for the neckline patroon. You can find the drawing instructions here.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Sewing the Breton Top together

A small piece of black knitted leftover fabric was found in my stash to make the neckpiece. I sewed the neckpiece on the lower part of the top first then the shoulder seams and finally stitched the lining neckline piece on the front. You can find a full description here. This Breton top has set-in sleeves. I’m not such a great fan of sewing the sleeves in the armhole first and then the sleeve and side seams in one go. I prefer to do the side seams and sleeve seam first. Next step setting the sleeves in. Although it’s a little bit more work the better fit is worth it. The finished Breton Top looks perfect. The boat neckline looks great just like the balance between the neckline piece and the lower part of the top. This Breton Top will definitely in my suitcase for the coming holiday.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top – Time and Cost

Time: drafting the pattern 30 minutes, sewing 5 hours
Costs: besides yarn € 2,00 no other costs

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Striped Maxi Tank Dress wordt een Breton Top is een refashion. Onze oudste dochter gaf my deze Gestreepte Maxi Tank Dress die zij twee jaar geleden had gekocht maar nooit had gedragen. Het prijskaartje zat er nog aan. Zij vroeg mij of ik de jurk wilde hebben en uiteraard zei ik ja al had ik nog geen idee wat ik er mee zou gaan doen.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Reuse Recycling Refashions

Ik doe graag refashions. Refashion en upcycling zijn geweldige manieren om kleding te hergebruiken en het een tweede leven te geven. Mijn familie en vrienden brengen de afgedankte kleding eerst naar mij toe voor het naar een kringloopwinkel gaat. De Gestreepte Maxi Tank Top Dress hing op een kledinghanger te wachten op inspiratie. Ik keek enige tijd geleden op televisie naar Krabbé zoekt Picasso. Pablo Picasso draagt in die serie een Breton top. Een Breton top is een tijdloos, klassiek kledingstuk. Ik zie ook dit jaar veel Breton Tops en gestreepte topjes in de etalages dus een prima idee om hiervoor de Gestreepte Maxi Tank Dress te gebruiken.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Patroon kiezen voor de Breton Top

Ik gebruikte mijn zelfgetekende TNT top patroon en tekende daarbij de boothals. Je kunt hiervoor je eigen zelfgetekend T-shirt patroon gebruiken of een gekocht basis T-shirt patroon. De volgende stap is het halsdeel en het belegdeel van dit halsdeel tekenen. Je kunt hier een uiteg over het tekenen van dit halsdeel vinden.

Het in elkaar zetten van de Breton Top

Ik gebruikte een restant zwarte jersey stof voor het halsdeel en naaide beide delen aan het onderstuk van de Breton Top. Je stikt nu de schoudernaden en daarna zet je het halsdeelbeleg vast op de voorkant. Je kunt nu de mouwen inzetten en vervolgens de mouw- en zijnaden in een keer te dichten. Deze Breton top heeft een ingezette mouw en al lijkt het iets meer werk ik sluit eerst de zij- en mouwnaden en zet vervolgens de mouwen in. De Breton Top is geworden zoals ik voor ogen had. De boothals valt prachtig en er is een juiste balans tussen het halsdeel en de onderkant van de top. Deze Breton Top gaat zeker mee op vakantie. Een volledige beschrijving vind je hier.

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top – Tijd en Kosten

Tijd: tekenen van het patroon 30 minuten, naaien 5 uur
Kosten: behalve garen € 2,00 geen andere kosten

5 Comments on Striped Maxi Tank Dress becomes Breton Top

    • Thank you Dawn. Just like look I love doing refashions, playing around, finding inspiration and making something new again that’s worth wearing or using.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.