I used the self drafted pattern that is the same as for all the white T-shirts I’ve been making for my husband to make this Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt. The fabric was found at Stoffenbeurs in Haarlem that was held on the last Sunday of March. I was looking for white jersey fabric to make some more new white T-shirts. That fabric wasn’t found but I saw some blue jersey fabric with a black stripe that would be perfect to make a Leisure time T-shirt.

First step

I always pre-wash fabrics so the finished garment will not shrink anymore. Some fabrics can also be treated with starch or other chemicals to give them for example a shine. Pre-washing will also remove this starch and chemicals. This fabric lost 4% of its length and 2% of its width after pre-washing. I ironed the fabric and started cutting.

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

Er is ook een Nederlandse versie. Deze vind je aan het eind van de Engelse tekst.

The sewing

This type of T-shirts are easy to make. I decided to add a black front pocket and used some leftover fabric to make it. I’ve a small red set of drawers with all kinds of leftover fabrics and use them a lot. The neckband is also made of the same black fabric. I made a set in sleeve. I’ve already explained here why I prefer set in sleeves above sewing sleeves in the armhole first and then closing side seam together with sleeve seam.

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt finished

The Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt was almost ready after 4 hours of machine sewing. I only had some serger thread chains that needed to be finished using a needle and feed them back into the stitching. The set in sleeves are also done with serger. I’ll make a tutorial the next time to show you how I do my set in sleeves. One of the great benefits that this method will give a strong finish under the arms. The fit is spot on. Mu husband worn the his new T-shirt the next day due to the warm weather.

Time and Cost

Time: cutting 30 minutes, sewing 4 hours and 30 minutes
Costs: fabric € 15,00, yarn € 3,00

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

Dit is het nieuwe vrije tijds T-shirt voor mijn echtgenoot. Voor dit T-shirt gebruikte ik het zelfgetekend patroon dat ik altijd gebruik om de witte T-shirts te maken. De stof kocht ik tijdens de Stoffenbeurs in Haarlem op de laatste zondag van maart. Ik was op zoek naar witte jersey stof om nog een paar nieuwe T-shirts te kunnen maken. De witte jersey stof werd niet gevonden maar wel een blauwe jersey met zwarte streepjes. Ik vond deze stof prima geschikt om er een leuk vrije tijds T-shirt van te maken.

Eerste stap

Ik begin altijd met het voorwassen van stoffen zodat het uiteindelijke kledingstuk niet meer zal krimpen. Sommige stoffen bevatten daarnaast ook nog stijfsel en kunnen behandeld zijn met chemicaliën om ze bijvoorbeeld te laten glanzen. Voorwassen zorgt er dan ook voor dat het stijfsel en chemicaliën verdwijnen. Deze stof kromp 4% in de lengte en 2% in de breedte. Ik streek daarna de stof en kon gaan knippen.

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

Het vervolg

Deze type T-shirts behoren tot het eenvoudige werk. Ik besloot een zwart zakje op het voorpand te zetten van een rest lapje. Ik heb een rood ladekastje waarin al mijn reststoffen bewaar en ik maak er vaak gebruik van.  De zwarte stof werd ook gebruikt om de hals af te werken. Dit T-shirt heeft ook weer ingezette mouwen wat een mooier resultaat geeft.

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

De Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt was na vier uur naaimachine werk bijna klaar. Ik moest alleen nog de kettingdraden van de overlockmachine afwerken door ze met een naald terug te steken. De ingezette mouwen zijn ook met de overlockmachine gedaan. Ik zal de volgende keer een beschrijving maken van hoe ik dit doe. Een van de grote voordelen van deze manier van inzetten is een stevig stiksel onder de arm. De pasvorm is perfect en aansluitend de volgende dag gedragen vanwege het warme weer.

Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

Tijd en Kosten

Tijd: knippen 30 minuten, naaien 4 uur en 30 minuten
Kosten: stof € 15,00, garen € 3,00

5 Comments on Leisure Time Two Coloured Mens T-shirt

    • Thank you Elizabeth. Finding the right fabric to make clothes for a men isn’t always easy and sometimes I come across suitable fabric like this blue black fabric. Sewing a pocket on jersey fabric isn’t easy due to the stretch.

    • Thank you Sue. That sounds interesting that you also have you’re own way to do sleeves. Are you perhaps interested in sharing our tutorial at the same time and do a link to each other?

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.