Gudrun Grenz Top remake is a sewing project I’ve done for my mother. She bought this Gudrun Grenz Top years ago. The print on the jersey fabric and shape caught her eye and she loved wearing it. My mother and I love asymmetrical designed clothes and we also have a preference for black and white. The jersey fabric unfortunately faded away due to frequently wear and the many washings. I promised her a while ago to make a Top and found the Gudrun Grenz Top on the recycle pile of clothes. One and one makes one. I decided to use the faded Gudrun Grenz Top to make the promised Top.

Drafting a suitable pattern

I unpicked the Gudrun Grenz Top and started drafting a pattern using the unpicked pieces as a guideline. My mother’s figure has changed a bit so I also made some alterations to get a better fit. The original Top also had a triangle shaped piece at one side. This was hanging down but also could be shortened by buttoned it on the inside of the top on the underarm seam. I reshaped this triangle shaped piece into a more asymmetrical piece so it flows more with the other halve of the hem. I made this blue Top last year during the KNIPster sewing competition. My mother loved this blue fabric and I had just enough left in my stash to use for the Gudrun Grenz Top remake.

Gudrun Grenz Top remake Gudrun Grenz Top remake

De Nederlandse versie van dit bericht volgt na de Engelse versie.

The next step

The original Top was made of a dotted print jersey fabric. I decided to use a reverse coverstitch to highlight the seams because I was using plain light blue fabric. I used fusible light weight tricot knit interfacing to stabilise the neckline facing. Gudrun Grenz Top remake came easy together although doing the reverse coverstitch took some time.

The finished Gudrun Grenz Top remake

My mother loves the top. She can easy pull the Gudrun Grenz Top remake over her head and it drapes beautiful. She is happy with the fit and the colour. I’m really pleased to see that the alterations on the back and neckline gave the Gudrun Grenz Top remake a perfect fit. My mother can see her wearing this top on her jeans but she also has a beautiful woven blue trouser.

Gudrun Grenz Top remake Gudrun Grenz Top remake

Gudrun Grenz Top remake – Time and Cost

Time: unpicking the original Top 3 hours, drafting the pattern 2 hours, cutting 1 hour, sewing 10 hours
Costs: leftover fabric came from the KNIPster 2016 sewing competition and was a gift from Nooteboom, yarn € 3,50, fusible light weight tricot knit interfacing € 0,50

Gudrun Grenz Top remake is een project waarbij ik een favourite Top van mijn moeder namaak. Zij kocht dit Gudrun Grenz Top jaren geleden. De print van de stof en de vorm sprak haar aan en ze droeg het graag. Mijn moeder en ik zijn beide weg van asymmetrische kleding en hebben daarnaast een voorkeur voor zwart/wit. De jersey stof was door de jaren heen dunner geworden door het vele dragen en wassen. Ik beloofde haar enige tijd geleden een top en besloot dat de Gudrun Grenz Top een goede keuze zou zijn.

Gudrun Grenz Top remake

Een passend patroon tekenen

Ik begon met het uit elkaar halen van de Gudrun Grenz Top en tekende daarna het patroon aan de hand van de losse onderdelen. Mijn moeder’s figuur is door de jaren heen iets veranderd en ik maakte wat aanpassingen voor een betere pasvorm. Het originele model had daarnaast een lang driehoekige stuk dat met een knoopje korter kon worden gemaakt. De onderste punt zat dan vast een de onderrand van het armsgat. Ik paste dit driehoekig stuk aan zodat het meer een eenheid werd met de andere zoom helft van de Top. Gedurende de KNIPster naaiwedstrijd in 2016 maakte ik dit blauwe T-shirt en er was nog voldoende over om er de Gudrun Grenz Top remake van te maken.

Gudrun Grenz Top remake Gudrun Grenz Top remake

De vervolg stap

De originele Top was gemaakt van een gestipte jersey stof. Ik besloot de naden een accent te geven met een reverse coverstitch omdat de stof effen lichtblauw is. Ik gebruikte een dunne strijkbare rekbare versteviging om het halsbeleg wat stevigheid te geven. Gudrun Grenz Top remake was makkelijk in elkaar te zetten als kostte de reverse coverstitch wel wat tijd.

De uiteindelijke Gudrun Grenz Top remake

Gudrun Grenz Top is makkelijk aan te trekken en valt erg mooi. De pasvorm is prima en ook over de kleur is mijn moeder tevreden. Ik ben verheugd dat de veranderingen aan de hals en rug goed hebben uitgepakt en dat deze Gudrun Grenz Top remake perfect past. Mijn moeder gaat de Top dragen op een jeans maar ook op een van haar blauwe broeken.

Gudrun Grenz Top remake Gudrun Grenz Top remake

Gudrun Grenz Top remake – Tijd en Kosten

Tijd: uit elkaar halen van de originele Top 3 uur, tekenen van het patroon 2 uur, knippen 1 uur, naaien 10 uur
Kosten: reststof van de KNIPster 2016 naaiwedstrijd en gekregen van Nooteboom, garen € 3,50, dunne strijkbare rekbare versteviging € 0,50

6 Comments on Gudrun Grenz Top remake

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.