March Visitings Gemeentemuseum Den Haag is all about my two visits in March to this museum. Paying a monthly visit to a museum and using my Museumkaart is part of my Bucket List 2017 goals. I went to the Hague Gemeentemuseum to see Givenchy and De Stijl. I visited Givenchy with a friend and De Stijl with my husband.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag – the museum

The Dutch architect Hendrik Berlage designed the Hague Gemeentemuseum. He also designed the Amsterdam Commodities Exchange. This building is an example of his early Neo-Romanesque brickwork combined with Jugendstil. Hendrik Berlage visited the United States of America in 1911 and was acquainted with the work of Frank Lloyd Wright. The Hague Gemeentemuseum is an example of his modern architecture work. This museum has a permanent exhibition of Mondriaan’s work including his last piece the famous not finished Victory Boogie Woogie.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag – Givenchy

Givenchy is a French fashion designer. He founded the House of Givenchy in 1952 and is famous for having designed much of the personal and professional wardrobe of Audrey Hepburn. One room was reserved showing pictures and clothes of her. I recognised one of the photo’s. It was used as inspiration for the Knipster 2016 sewing award. The exhibition was besides showing his designs for her also other pieces. He also designed clothes for Jackie Kennedy, Grace Kelly and the Duchess of Windsor, Wallis Simpson. The exhibition included also design sketches, drawings, photographs and short films. It was a joy to visit.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag – De Stijl

De Stijl was founded 100 years ago. It is a Dutch art movement. Piet Mondriaan is one of the famous representatives of De Stijl. We went to the first part in a serie of four. This first part is all about the early start of this art movement. You can see some great examples of the transformation from ‘traditional’ painting into the geometry of the straight line at this exhibition.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag gaat over mijn twee bezoeken aan het Haags Gemeentemuseum. Maandelijkse bezoeken aan een museum is een van de onderdelen op mijn Bucket List 2017 goals. Ik bezoek het Haags Gemeentemuseum voor Givenchy en De Stijl. Givenchy werd bezocht met een vriendin en De Stijl met mijn echtgenoot.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag – het museum

Het Haags Gemeentemuseum is een ontwerp van de Nederlandse architect Hendrik Berlage. Hij ontwierp ook De Beurs in Amsterdam. De Beurs was het centrum voor de goederen- en graanbeurs en de effectenhandel. Dit gebouw is een voorbeeld van Neo-Romaans architectuur gecombineerd met Jugendstil kenmerken. Hendrik Berlage bezocht de Verenigde Staten in 1911 en kwam daarbij in contact met het werk van Frank Lloyd Wright. Het Haags Gemeentemuseum is een voorbeeld van zijn latere architectuur. Dit museum heeft een permanente Mondriaan tentoonstelling waaronder zijn laatste werk beroemde en niet voltooide Victory Boogie Woogie.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag – Givenchy

Givenchy is een Franse mode ontwerper. Hij opende de deuren van zijn eigen modehuis in 1952 en is daarnaast beroemd voor zijn ontwerpen voor Audrey Hepburn. Hij ontwierp haar kleding zowel voor de films als voor haar dagelijks leven. Een ruimte toonde foto’s en kleding van haar. Ik herkende een van de foto’s. Het werd gebruikt als inspiratie tijdens de Knipster 2016 wedstrijd. De tentoonstelling toonde naast deze kleding ook ander werk. Hij ontwierp ook kleding voor Jackie Kennedy, Grace Kelly en de hertogin van Windsor, Wallis Simpson. De tentoonstelling laat ook mode schetsen, tekeningen, foto’s and korte films zien. Het was een geweldig uitje.

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag

March Visitings Gemeentemuseum Den Haag – De Stijl

De Stijl werd precies 100 jaar geleden opgericht. Het is een Nederlandse kunstbeweging. Piet Mondriaan is een van de bekende vertegenwoordigers van De Stijl. Wij bezochten het eerste deel in een serie van vier. Dit eerste deel ging over de beginjaren van deze kunstbeweging. Je kunt diverse prachtige voorbeelden zien van de transformatie van de traditionele schilderkunst naar de geometrie van de rechte lijnen op deze tentoonstelling.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.