Hun beloofde land is het verhaal van Ian Buruma’s grootouders Bernard Schlesinger en Winifred Regensburg. Beide groothouders zijn in Londen geboren. Zij waren de kinderen van Duits-Joodse immigranten die aan het eind van de negentiende eeuw naar Engeland emigreerden om carrière te maken als beurshandelaren in Londen-City. Het boek verhaalt over de belevenissen van beide grootouders tijdens de twee wereldoorlogen. Ian Buruma heeft hiervoor de briefwisseling gebruikt van zijn grootouders. Zijn grootouders schrijven elkaar vrijwel elke dag als zij door twee wereldoorlogen voor lange tijd van elkaar gescheiden zijn.

Hun beloofde land Hun beloofde land

Hun beloofde land – de inhoud

Het boek laat hun liefde voor elkaar zien die meer dan zestig stand houdt ondanks twee jarenlange, gedwongen scheidingen door de beide wereldoorlogen. Zijn grootvader dient tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Engelse leger als hospik in België, Frankrijk en het Midden-Oosten. Hij gaat als arts tijdens de Tweede Wereldoorlog naar India. De brieven handelen over het dagelijks leven, kunst, muziek, maar ook de zorgen en elkaar moed in spreken. Het boek geeft een aardig tijdsbeeld en indruk van de omstandigheden waaronder beide grootouders, van elkaar gescheiden, zonder kleerscheuren de beide oorlogen proberen door te komen.

Hun beloofde land

Hun beloofde land – de grootvader

Bernard, de grootvader, is de optimist. In zijn brieven naar Win spreekt hij haar voortdurend moed in. Hij ontmoet Winifred aan de start van de Eerste Wereldoorlog. Zij worden jeugdliefdes, maar op advies van zijn ouders breekt hij met haar. Winifred accepteert zijn besluit, maar beide gaan elkaar wel schrijven. Bernard en Winifred pakken hun relatie na zijn terugkeer weer op en hij begint vervolgens aan zijn studie geneeskunde. Zij zullen pas na het afronden van zijn studie trouwen.

Hun beloofde land

Hun beloofde land – de grootmoeder

Winifred, de grootmoeder, komt onzeker over. Zij laat zich makkelijk om praten en berust in veel beslissingen die voor haar worden genomen. Winifred worstelt vooral met het feit dat zij er toch niet ‘echt’ bij hoort. Zij raakt gaandeweg haar leven steeds meer gefrustreerd hierdoor. Het lukt haar niet om ondanks alles een situatie voor hun beiden te scheppen dat zij zich helemaal thuis kunnen voelen in de Engelse maatschappij en ook daardoor zich geaccepteerd te voelen.

Hun beloofde land

Hun beloofde land – algemeen

Hun beloofde land laat twee mensen zien die wanhopig proberen ‘Engelser’ te zijn dan de Engelsen. Zij worden echter diverse keren geconfronteerd met discriminatie en antisemitisme, zoals Bernard’s afwijzingen bij sollicitaties. Bernard lijkt deze afwijzingen wat stoïcijns op te vatten, maar tussen de regels door wordt wel duidelijk dat hij ermee worstelt. Eén ding verandert niet: dat is hun grote en onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Het boek leest makkelijk en vlot, ondanks de ongewone vorm waarin de brieven de lijn vormen van het verhaal. Deze vorm maakt het boek wel persoonlijk echter hier en daar in mijn ogen minder boeiend. De privé foto’s in het boek ondersteunen het verhaal. Hun beloofde land is een aanrader als je ervan houdt persoonlijke ervaringen te lezen en met name ten tijde van oorlog en gedwongen scheiding.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.