Je hebt wel iets te verbergen is een boek dat gaat over je privacy op sociale media. Wat er gebeurt als je iets op zoekt op internet of rond loopt met je telefoon. Wat gebeurt er met je gegevens en wie wordt er wijzer van.

Je hebt wel iets te verbergen – het boek

Je hebt wel iets te verbergen is prima te lezen. Het boek is goed opgebouwd en geeft goede informatie over wat er met je gegevens gebeurt. Aan de hand van voorbeelden, anekdotes en verhalen wandel je van het ene onderwerp naar het ander. De twee schrijvers van het boek gaan langs bij diverse deskundigen die een en ander nader toelichten.

Je hebt wel iets te verbergen

Je hebt wel iets te verbergen – de inhoud

We accepteren misschien te gemakkelijk dat we onze gegevens prijs geven. Bedrijven en overheid bekijken ons surfgedrag en gebruiken deze informatie om ons te sturen. Bedrijven zijn zo in staat om ons gerichte reclame voor producten te sturen die passen binnen onze levensbehoefte. De belastingdienst gebruikt de informatie om de belastingbetaler op handige wijze tot betalen te laten overgaan.

Je hebt wel iets te verbergen – een voorbeeld

Je opent een app op je smartphone of je bezoekt een website op je laptop. Deze handeling zet tientallen radertjes in beweging. Deze ene klik zet over de hele wereld tientallen servers over de hele wereld in beweging. Je bezoek aan die ene app of website wordt door deze bedrijven geanalyseerd. Deze bedrijven zie op dat moment waar je bent of je de informatie opzoekt met je smartphone of laptop en welke websites je eerder hebt bezocht. Deze bedrijven gaan vervolgens bieden op je informatie en de hoogste bieder mag vervolgens een advertentie plaatsen op jouw smartphone of laptop.

Je hebt wel iets te verbergen – de toekomst

Bedrijven zitten niet stil en zo zijn er ook positieve bewegingen. Internetbedrijven doen er veel aan om de privacy van hun gebruikers steeds beter te beschermen. Apple vocht met de FBI om de gegevens op hun I-phone 5 gebruikers te beschermen. Google en  WhatsApp gebruiken sinds kort de veiligste end-to-end encryptie. Ad-blockers weren het plaatsen van online advertenties en houden daarnaast trackers buiten de deur.

Je hebt wel iets te verbergen – de schrijvers

Je hebt wel iets te verbergen is geschreven door Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zijn beide werkzaam bij de Correspondent. De Correspondent is een online journalistiek platform dat werd opgericht door Rob Wijnberg, hoofdontwerper Harald Dunnink, Sebastian Kersten en Ernst-Jan Pfauth. De Correspondent is met crowdfunding to stand gekomen en streeft naar het maken van onafhankelijke achtergrond- en onderzoeksjournalistiek. Deze onafhankelijk wordt gewaarborgd doordat de Correspondent wordt gefinancierd door donateurs en leden in plaat advertenties.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.