Chambray Japanese cross back apron is made for a dear friend of mine. She came to me more then a year ago and told me about an apron she had seen in a shop. The apron had a cross back, no ties and was easy to put on and take off over the head. She asked me if there would be a pattern available to make one. We did some search on the internet and when I showed her the Japanese cross back apron she told me that was what she was looking for. I also found a free pattern to make one and gave her the link.

Chambray Japanese cross back apron

Chambray Japanese cross back apron – a year later

She still hasn’t found the time to make the apron. I’m currently working on a skirt for our youngest daughter. She needs to fit it so she can decided if the length of the skirt is perfect. Our youngest daughter is a busy girl and will come around next week to fit the skirt so I can finally make the hem. I had some time left and when I saw on Instagram this version of an apron I decided to make my friend a Japanese cross back apron. I found this beautiful chambray in my stash and decided to use it for her version of a Japanese cross back apron.

Chambray Japanese cross back apron Chambray Japanese cross back apron

Chambray Japanese cross back apron – the make

I decided to give the apron some detailing. The back strap has now a diagonal seam. I added two pockets and used a flat feel seam finishing for the side seams. The bias band was replaced by a double fold hem.

Chambray Japanese cross back apron – almost finished

I was sewing the double fold hem and had already done the armhole edges when I decided to do the finishing of the double fold hem on the right side of the fabric. An hour of unpicking sewing stitches and ironing later I was ready to start again. I really like the outcome of the double fold hem on the right side of the fabric. This finish gives a very nice detail the apron. The added pockets have rounded corners and are placed almost diagonal on the apron.

Chambray Japanese cross back apron

Chambray Japanese cross back apron – the present

My friend was surprised when I gave her the apron. She really is happy with the gift. This was the apron she was looking for. The color, the shape and the finishing is just what she had in mind when she asked me about this apron.

Chambray Japanese cross back apron – Time and Costs

Time: cutting 30 minutes, sewing 6 hours
Costs: fabric € 12,50, yarn € 2,00

Chambray Japanese cross back apron Chambray Japanese cross back apron

Chambray Japanese cross back apron is gemaakt voor een lieve vriendin van mij. Zij kwam meer dan een jaar geleden bij mij langs en vertelde over een schort die zij in een winkel had gezien. Het schort had een gekruiste achterkant, geen strikbanden en was makkelijk aan en uit te trekken. Zij vroeg mij of er een patroon van iets dergelijks zou zijn om er een te maken. Wij starten een zoektocht op internet en kwamen uit bij de Japanese cross back apron en dat leek precies wat zij zocht. Ik vond ook een gratis patroon om het te maken en stuurde haar de link toe.

Chambray Japanese cross back apron – een jaar later

Zij heeft nog steeds geen tijd gevonden om het schort te maken. Ik ben momenteel bezig met een rok voor onze jongste dochter. Zij moet de rok nog passen om te zien of de lengte goed is. Onze jongste dochter is altijd druk maar komt volgende week langs. De rok kan dan gepast worden en worden afgemaakt. Ik zocht iets om intussen te kunnen maken en op Instagram zag ik deze versie van een Japanese cross back apron. Deze prachtige chambray die in mijn kast lag was perfect voor dit schort.

Chambray Japanese cross back apron Chambray Japanese cross back apron

Chambray Japanese cross back apron – het proces

Ik besloot het schort wat details te geven. Het achterpand werd schuin doorgeknipt om een decoratieve naad te creëren. Ik voegde twee zakken toe en gebruikte een platte naad voor de zijnaden. Het biaisband is vervangen door een dubbelgevouwen naad.

Chambray Japanese cross back apron – bijna klaar

Ik was bezig met het naaien van de dubbelgevouwen naad en had de armschatten al klaar toen ik besloot dat ik de naad naar de goede kant van de stof wilde verplaatsen. Een uurtje tornen en strijken later zat ik weer achter de naaimachine. Ik ben erg tevreden met deze afwerking op de goede kant van de stof. Deze afwerking geeft een leuk detail aan het schort. De zakken hebben afgeronde hoeken en zijn bijna diagonaal op het schort genaaid.

Chambray Japanese cross back apron Chambray Japanese cross back apron

Chambray Japanese cross back apron – het cadeau

Mijn vriendin was verrast en is erg blij met het schort. Zij is er erg mee in haar nopjes. Dit was het schort wat zij zocht. De kleur, het model en de afwerking is precies wat zij in gedachte had toen zij met mij het schort een jaar geleden besprak.

Chambray Japanese cross back apron – Tijd en Kosten

Tijd: knippen 30 minuten, naaien 6 uur
Kosten: stof € 12,50, garen € 2,00

6 Comments on Chambray Japanese cross back apron

  1. I have a pattern for one of these and I’ve been planning to make it. You have inspired me as this is lovely! It’s a generous gift.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.