Nergens thuis in het huis van mijn vader – de schrijfster

Nergens thuis in het huis van mijn vader is geschreven door Fatima-Zohra Imalayen. Zij schreef dit boek onder de pseudoniem Assia Djebar. Imalayen werd geboren in Cherchell een havenstadje 89 km ten westen van Algiers in Algerije. Zij was een schrijfster, vertaalster, filmregisseuse en historica. Zij behoort tot een Berber familie. Haar vader was leraar Frans, die haar stimuleerde om verder de studeren. In 1957 verscheen haar eerste roman ‘La Soif’ (‘De Dorst’). ‘Nergens thuis in het huis van mijn vader’ verscheen in 2007 in het Frans onder de titel ‘Nulle part dans la maison de mon père’. Imalayen overleed in 2015 in Parijs.

Nergens thuis in het huis van mijn vader Nergens thuis in het huis van mijn vader

Nergens thuis in het huis van mijn vader – het boek

‘Nergens thuis in het huis van mijn vader’ beschrijft de eerste zeventien jaar van Fatima. Fatima groeit op in Algerije dat in die tijd nog een Franse kolonie was. Haar vader is onderwijzer en moedigt zijn dochter aan om door te leren. Na haar lagere school periode gaat zij naar kostschool. Wekelijks gaat zij met de bus naar huis om zondagavond weer terug te keren naar de kostschool. Op de achtergrond speelt het verlies van een broertje dat op jonge leeftijd is overleden.Tijdens haar kostschool periode sluit zij vriendschappen met Franse meisjes. Door deze vriendschappen krijgt zij zicht op een nieuwe wereld die verschilt met het familieleven zoals zij dat kent. Het brengt haar in conflict en als een mantra in het boek zie je het citaat “als mijn vader dit hoort”. Als zij kennis maakt met haar verloofde zal dit uiteindelijk leiden tot een drastische gebeurtenis.

Nergens thuis in het huis van mijn vader

Nergens thuis in het huis van mijn vader – de schrijfstijl

Nergens thuis in het huis van mijn vader is een autobiografische beschrijving van Imalayen van de eerste zeventien jaar van haar leven. De schrijfstijl wijkt erg af van wat ik gewend ben. Het is beeldend en bloemrijke taal. Het verhaal meandert door de eerste zeventien jaar van het leven van Fatima. Zo kreeg ik een aardig beeld van het leven als moslima in Algerije. De ingeperkte vrijheid in het bijzijn van mannen en de openheid onder elkaar verschillen nacht en dag van elkaar.

Nergens thuis in het huis van mijn vader

Nergens thuis in het huis van mijn vader – een aanrader?

Wil je eens iets anders lezen dan is dit een prima boek. De hoofdstukken zijn lekker kort en behandelen steeds een onderwerp. Hier en daar was het voor mij iets te ver uitgesponnen, maar niet zo onplezierig dat ik het onuitgelezen heb weggelegd.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.