Sewing White Round Neck Male T-Shirts – the following versies

Sewing White Round Neck Male T-Shirts is all about sewing the perfect White Round Neck Male T-shirt for my husband. After the last make he still had some issues that he wanted to be changed. First was the length of the T-shirts and secondly the shape and the finishing of the neckline. The length was the easiest to alter but the shape and the finishing of the neckline is a challenge to find out what he (really) wants.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts Sewing White Round Neck Male T-Shirts

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – the shape and finishing of the neckline

A while ago my husband and I went shopping with my mother to buy her some new clothes. We went to one of the favourite shops of my mother. This clothing store also has a men section. My husband found there some white T-shirt. One of them had the finishing he was looking after and showed me how he wanted the neckline to be finished. The finishing he showed me was done with a kind of very fine rib knitted fabric. I started searching on the internet but I couldn’t find that type of fabric and a search in some fabric – and haberdashery shops didn’t let to any success yet.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – both new versions

Version 5.1 and version 6.1 have both the same length and neckline shape. The only thing that is different is the finishing of the neckline. Both versions are done using the T-shirt fabric. The stripe fabric has a 80% length of the unfinished neckline. Version 5.1 is finished with a clean finish binding. Version 6.1 is done with a wrapped binding. I decided to sew the join of the binding at the center back because it makes the side seams less bulkier. Both versions have the same high-low hem.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts Sewing White Round Neck Male T-Shirts

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – the result

After wearing both versions a couple of times my husband is happy with the shape of the neckline. He doesn’t have any preference for one of the two finishing. The only thing that need to be changed is the length of the T-shirt. Version 7 is now almost drafted, ready to be cut and probably this version might be the final one. I think this is the process every pattern designer is going through before releasing a pattern. And this time it is just a simple T-shirt. I must prepare myself for the next challenge when I’m going to make his dress shirt. But that will be something for 2017.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts -time and costs

Time to make one T-shirt: Cutting 20 minutes, Sewing 3 hours
Costs to make one T-shirt: Fabric € 7,50, Yarn € 1,00

Sewing White Round Neck Male T-Shirts Sewing White Round Neck Male T-Shirts

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – de volgende serie

Sewing White Round Neck Male T-Shirts gaat over het vinden van de perfecte halsafwerking van mijn man’s T-shirt. Na de vorige serie had hij nog steeds een paar zaken die hij graag veranderd wilde zien. Het eerste was de lengte van het T-shirts en het tweede was de vorm en afwerking van de hals. De lengte was het simpelste maar de vorm van de hals en de afwerking daarvan is een uitdaging uit te vinden wat hij precies in zijn hoofd heeft.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – de vorm en afwerking van de hals

Een tijdje geleden gingen we met mijn moeder nieuwe kleding voor haar kopen. We bezochten een van haar favoriete kledingwinkels. Deze winkel heeft ook een mannenafdeling. Mijn echtgenoot vond hier een T-shirt dat de halsafwerking had die hij graag zou willen. Hiervoor was een zeer fijne rib-boordstof gebruikt. Een zoektocht op internet leverde niets op en ook een bezoek aan diverse stoffen- en fourniturenwinkels liep tot nu toe op niets uit.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts Sewing White Round Neck Male T-Shirts

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – beide nieuwe versies

Versie 5.1 en versie 6.1 hebben beide dezelfde lengte en halslijn. Het enige verschil is de afwerking van de halslijn. Beide halslijnen zijn afgewerkt met het T-shirt stof. De strook stof meet een 80 % lengte van de hals. Bij versie 5.1 is de strook naar binnen geslagen en versie 6.1 met iets wat lijkt op de afwerking met een bandgeleider. Ik heb geen bandgeleider maar ik heb een manier gevonden om het na te bootsen. Beide versies zijn afgewerkt met een high-low zoom.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – het resultaat

Na het dragen van beide versies is mijn echtgenoot tevreden met de vorm van hals. De wijze van afwerking maakt hem niet zoveel uit. Het enige wat hij graag nog anders wil is de lengte van het T-shirt. Versie 7 is nu bijna getekend om geknipt te worden en misschien heb ik dan het perfecte patroon voor hem. Ik denk dat dit het proces is dat iedere patroon ontwerper doorloopt voordat een patroon geschikt is om het aan te bieden. En dit is dan nog maar een T-shirt. Ik moet mijzelf dan ook maar voorbereiden op het overhemd dat ik voor hem zal maken. Dat is iets wat volgend jaar op de lijst staat.

Sewing White Round Neck Male T-Shirts – tijd en kosten

Tijd om een T-shirt te maken: Knippen 20 minuten, Naaien 3 uur
Kosten voor het maken van een T-shirt: Stof € 7,50, Garen € 1,00

2 Comments on Sewing White Round Neck Male T-Shirts

    • Thank you Eli. Give it a go and I love to see the result. I will start making version 7 within a month and hope this version will be the final one. I never suspected that my husband would be so critical.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.