Sewing Sinterklaas gifts 2016 – the idea

Sewing Sinterklaas gifts 2016 are made of discarded clothes and small pieces of leftover fabric. In the previous post I already showed the jeanius laptop cover made of a discarded jeans for our youngest daughter. These other two makes are for my husband and our eldest daughter.

Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – the red cat

The red cat is made of an old sweater belonging to my husband. Sadly some moths decided that this sweater was a lovely place to stay and started eating the wool. I felted the sweater and after drying I had a beautiful felted wool child size sweater. The pattern for the cat was found on Pinterest which I changed a little bit to make the ears. A free pattern was used to make the crocheted fish. The cat – and fish eyes are made of small light blue sequins and small white opal coloured beads. Sixty years old fabric was used to give the cat a bottom. My mother in law gave it to me when our eldest daughter was born. This red cat is a reminder to Jupiter a big, fat red cat that used to live together with my husband while he was a child in his parents house.

Sewing Sinterklaas gifts 2016 Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – the rabbit coaster

The rabbit coaster is for our eldest daughter. She came across a mug that had a picture of a rabbit ears on it. When the mug was lifted while drinking you could see the eyes and nose of the rabbit. She decided to copy that idea and found a white mug and a black porcelain marker. I came up with the idea to make a matching rabbit coaster. The sewing of this coaster was less complicated then the sewings I did last year on this apron but precision is always important to get a good crisp result. I’ve used thick plastic that was cut in a circle to form the circle shaped coaster. A piece of pink fabric was used to make the back. The front and back were sewn together using a ladder stitch.

Sewing Sinterklaas gifts 2016 Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – celebrating Sinterklaas

I love making this kind of homemade gifts. It’s always a challenge to find something to make that will be appreciated. Making homemade gifts made of small pieces of leftover fabric and discarded clothes is also a good way to make use of them. Did they loved their gifts? Yes they did. Celebrating Sinterklaas 2016 started with eating together. All the gifts were unpacked while we were drinking tea and enjoying a homemade walnut tart. The poems are always the highlight: what will be the little teaser. We had a good laugh and as always it’s great to have some feedback in a poem.

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – Time and Costs

Time:
CAT preparing pattern 30 minutes, cutting 15 minutes, sewing 3 hours
COASTER making pattern 30 minutes, cutting 15 minutes, sewing 2 hours
Costs: Non

Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – het idee

Sewing Sinterklaas gifts 2016 zijn gemaakt van afgedankte kleding en kleine stukjes overgebleven stof. In het vorige bericht liet ik al de jeanius laptop cover gemaakt van een afgedankte jeans voor onze jongste dochter. Deze twee zijn gemaakt voor mijn echtgenoot en onze oudste dochter.

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – de rode kater

De rode kater is gemaakt van een oude trui die gedragen werd door mijn echtgenoot. Helaas besloten motten erin te gaan wonen en de wol te eten. Ik heb de trui vervilt door het op 90º Celsius te wassen en na het drogen had ik een prachtige vervilte trui in kindermaat. Het patroon voor de kater vond ik op Pinterest waar ik iets aan veranderde voor de oren. Een gratis patroon werd gebruikt om een gehaakte vis te maken. De kater- en visogen zijn gemaakt van kleine lichtblauwe pailletten en kleine witte opaalkleurige kraaltjes. Zestig jaar oude stof is gebruikt om er de bodem van te maken. Mijn schoonmoeder gaf het aan mij toen onze oudste dochter werd geboren. Deze rode kater is een herinnering aan Jupiter, een dikke, grote, rode kater die ooit in het ouderlijk huis van mijn echtgenoot woonde toen hij een kind was.

Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – de konijnenonderzetter

De konijnenonderzetter is voor onze oudste dochter. Zij kwam op internet een mok tegen waarop konijnenoren waren afgebeeld. Als je uit de mok drinkt dan zie je op de bodem de ogen en neus van het konijn. Zij besloot het idee te kopiëren en vond een geschikte witte mok en een porselein stift. Ik vond een bijpassende onderzetter wel een leuk idee. Het maken van deze onderzetter was minder complex dan het schort van vorig jaar. maar zorgvuldig naaien blijft de sleutel voor een mooi resultaat. Ik gebruikte dik plastic waar ik een cirkel van knipte zodat de onderzetter zijn vorm kreeg. Een stuk roze stof werkt de onderkant netjes af. Voor- en achterkant zijn aan elkaar gezet met een matrassteek.

Sewing Sinterklaas gifts 2016 Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – Sinterklaas vieren

Ik vind het altijd leuk om zelfgemaakt cadeautjes te maken. Het is altijd een uitdaging om iets te vinden wat gewaardeerd wordt. Zelfgemaakte presentjes van kleine stukjes overgebleven stof en afgedankte kleding is dankbaar werk. Vonden ze de presentjes leuk? Jazeker. Sinterklaas 2016 vieren begon met een gezamenlijke maaltijd. Alle cadeautjes werden uitgepakt terwijl we thee dronken onderwijl etend van een zelfgebakken walnotentaart. De gedichten zijn het hoogtepunt: wat zullen de kleine grapjes zijn. Wij hebben gezellig samen kunnen lachen om de feedback en de vondsten die in de gedichtjes stonden.

Sewing Sinterklaas gifts 2016

Sewing Sinterklaas gifts 2016 – Tijd en Kosten

Tijd:
KATER patroon voorbereiden 30 minuten, knippen 15 minuten, naaien 3 uur
ONDERZETTER patroon maken 30 minuten, knippen 15 minute, naaien 2 uur
Kosten: Geen

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.