Sewing Happy X-mouse – Christmas decoration

Sewing Happy X-mouse is made for Christmas. I love sewing Christmas decoration. These three dolls are hanging since a few years for our window. Last year I made Chris Moose. A couple of days ago I was looking for inspiration for the Christmas Wreath I had planned to make. Then I came across a mouse dressed for Christmas and as a follow up on the word Chris Moose I found X-mouse a nice and funny idea. I went looking for a pattern that looked a bit like a rag doll.

Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – the pattern

The Happy X-mouse is made using this pattern. I’ve made some changes. The fase is made sharper and the legs are made shorter. I also stitched the ears, the tail, the arms and legs while sewing the seams of the face and body. It’s takes a bit of patience, but it was worth it. Sewing all these elements at the same time gives a more crisp result then when it’s hand stitched. Due to this decision I also changed the way how the mouse is sewn together. After the machine stitching and stuffing were done I only had to hand stitch a small piece of the center back seam to finish the Happy X-mouse.

Sewing Happy X-mouse Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – Happy X-mouse

Happy X-mouse is made of a discarded pair of trousers. About a year ago I made some alterations on this pair of trousers. Our eldest daughter decided she didn’t want me to return it into the original pants because it reminded her to much of the period after her operations. When I was going through the discarded clothes to find suitable material for the mouse I really liked the fabric and decided to use it. The feet are made of fabric used for the crewneck sweater and the tail is made of the wrong side from the trouser fabric. The tag is made of the same tartan fabric as the one for Chris Moose and made the same way. Happy X-mouse and Happy Chris Moose are now happy Christmas mates on our windowsill.

Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – Time and Costs

Time: Preparing pattern 15 minutes, Cutting 30 minutes, Sewing 5 hours
Costs: Beside € 3,00 for the fiberfill there were no other costs

Sewing Happy X-mouse Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – Kerst decoratie

Sewing Happy X-mouse is gemaakt voor de Kerst. Ik vind het altijd leuk om Kerst decoratie te maken. Deze drie poppetjes hangen al een paar jaar voor ons raam. Vorig jaar maakte ik Chris Moose. Een paar dagen geleden was ik op zoek naar inspiratie voor de Kerst ring die ik wilde gaan maken. Zo kwam ik dus een muis tegen en als vervolg op het woord Chris Moose vond ik X-mouse wel een grappig idee. Ik ging op zoek naar de patroon voor een muis die wat leek op een lijspop.

Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – het patroon

De Happy X-mouse is gemaakt van dit patroon. Ik heb een paar veranderingen gedaan. Het gezicht is spitser geworden en ook zijn de benen korter gemaakt. Ik stikte ook de oren, de staart, de armen en de benen mee met het gezicht en het lijf. Het is een beetje gepriegel maar het is het waard. Alle onderdelen mee stikken heeft als voordeel dat het eindresultaat mooi en strak wordt meer dan wanneer het de hand gedaan zou zijn. Door dit besluit heb ik ook de volgorde van het in elkaar zetten gewijzigd. Na het werk op de naaimachine bleef er na het opvullen alleen nog een klein naadje in de middenachternaad over.

Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – Happy X-mouse

Happy X-mouse is gemaakt van een afgedankte broek. Ongeveer een jaar geleden heb ik deze broek aangepast. Onze oudste dochter besloot dat de broek niet meer teruggebracht hoefde te worden naar het oorspronkelijke model omdat het haar teveel herinnerde aan haar operatie – en revalidatie periode. Toen ik op zoek ging naar geschikte stof voor de muis kwam ik de broek tegen tussen de afgedankte kleding en besloot het te gebruiken. De voeten zijn gemaakt van stof die je kunt herkennen van de crewneck sweater en de staart is gemaakt van de verkeerde kant van de broekstof. Het etiket is van dezelfde stof gemaakt als die van Chris Moose en ook op dezelfde wijze. Happy X-mouse en Happy Chris Moose zijn nu happy Christmas mates op onze vensterbank.

Sewing Happy X-mouse Sewing Happy X-mouse

Sewing Happy X-mouse – Tijd en Kosten

Tijd: Patroon voorbereiden 15 minuten, Knippen 30 minuten, Naaien 5 uur
Kosten: Behalve € 3,00 voor de fiberfill geen andere kosten

4 Comments on Sewing Happy X-mouse

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.