Personalised College Scarf – the history

Personalised College Scarf takes me back to my school days. When I went to high school it was fashion to wear a college scarf. Even in those days I loved wearing a classic non fashion style of clothes. I didn’t wear many grey pleated skirts but instead I was wearing jeans combined with beautiful stylish Kerko dress shirts and lovely soft pink and blue cardigans. I even had a dark blue double breasted college coat. A college scarf was perfect to finish this look. These type of scarfs are made of wool and still available. Many years ago I bought a brown-camel version (which you can on the IG-image) for my husband to wear it together with his suede jacket. The one I had is gone.

Personalised College Scarf Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – the idea

A while ago I showed this photo on Instagram. KNIPmode had an ‘O Boy’theme in the September magazine and I wanted to make my version of this look. After finishing the Massimo Dutti Overhemd I wanted to make scarf using all kind of leftover fleece. When I was thinking of a design I remembered my college scarf and I decided to use that idea in another look.

Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – the design

The leftover pieces fleece fabric are about fifteen years old. They were used to make sweaters and cardigans for our daughters when they were young. The pieces weren’t long enough to make long stripes but I had enough to make eight big rectangles. My high school college scarf even had the almost the same colours: black, red and white. One black rectangle was missing a small triangle. I decided to make a small fleece fabric triangle where I would sew my name on and a decorative stitch on one side with gold-yellow yarn to personalise my scarf.

Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – finishing the scarf

No need to say this is not a complex sewing project. First the triangel shaped piece was sewn on the black using a small zigzag stitch. After sewing the short seams together the two long seams were sewn together leaving a small piece un sewn so the scarf could be turned. A little piece of ladder stitching and the scarf was finished. The Personalised College Scarf is lovely te wear. It’s soft, warm and easy to warp around the neck. And my name on this scarf? I can remember we all wrote our name on the label of our college scarf just to make sure that you always were able to find yours back.

Personalised College Scarf – Time and Costs

Time: Preparing and Cutting 1 hour Sewing 2 hours
Costs: None

Personalised College Scarf Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – de geschiedenis

Personalised College Scarf is iets wat mij herinnert aan mijn schooltijd. Toen ik naar de middelbare school ging was het mode om een college scarf om te hebben. Ook in die tijd droeg ik graag klassieke niet modieuze kleding. Ik droeg dan wel geen grijze plooirok maar wel een jeans met een mooie stijlvolle Kerko blouse en licht blauwe – en roze vestjes. Ik had zelfs een donkerblauwe college coat met een dubbele rij knopen. Een college scarf was de perfecte sjaal bij deze look. Deze type sjaal wordt gemaakt van een wollen stof en zijn nu nog steeds te koop. Vele jaren geleden kocht ik een bruin-camel (te zien op de IG-afbeedling) voor mijn echtgenoot voor bij zijn suede jasje. Mijn exemplaar is helaas verdwenen.

Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – het idee

Een tijdje geleden liet ik deze foto op Instagram zien. KNIPmode had een ‘O Boy’ thema in het september nummer en ik besloot mijn versie van deze look te maken. Nadat het Massimo Dutti Overhemd af was besloot ik een sjaal te maken van diverse restanten fleece stof die ik nog had liggen. Terwijl ik nadacht over een design moest ik denken aan mijn college scarf en ik besloot er mijn eigen draai aan te geven.

Personalised College Scarf – het ontwerp

De overgebleven stukken fleece fabric zijn ongeveer vijftien jaar oud. Het fleece is gebruikt om er truien en vesten van te maken voor onze beide dochters. De stukken waren helaas niet lang genoeg om er lange banen van te maken maar wel om er acht rechthoekige stukken van te knippen. Mijn middelbare college scarf had ongeveer dezelfde kleuren: zwart, rood en wit. Een van de zwarte rechthoeken miste een kleine driehoek. Ik besloot om uit fleece een kleine driehoek te knippen waar ik mijn naam en een decoratieve steek op zou naaien met goudgeel garen on mijn sjaal een persoonlijk tintje te geven.

Personalised College Scarf Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – de sjaal

Dit is uiteraard geen complex project. Eerst werd het driehoekje aan het fleece gestikt met een kleine zigzagsteek. Na het aan elkaar zetten van de korte zijden werden vervolgens de twee lange naden gestikt waarbij een kleine stukje open werd gelaten om de sjaal te kunnen keren. Met een matrassteek is dit opengelaten stukje dicht genaaid. De Personalised College Scarf is heerlijk te dragen. Het is zacht, warm en valt goed rondom de nek. En waarom mijn naam op deze sjaal. Ik kan mij herinneren dat wij als scholieren allemaal onze naam op het label schreven zodat we onze eigen sjaal iedere keer terug konden vinden.

Personalised College Scarf

Personalised College Scarf – Tijd en Kosten

Tijd: Voorbereiden en Knippen 1 uur Naaien 2 uur
Kosten: Geen

4 Comments on Personalised College Scarf

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.