Jeanius Laptop Cover – the idea

Jeanius Laptop Cover is made for our youngest daughter. She recently bought a new laptop that was a little bit smaller then her previous one. Time for a new laptop cover. I already told in this post that I want to reuse discarded clothes to make the homemade Sinterklaas gifts. I still had some parts left of a jeans that used to be worn by her. After some careful planning I had an idea how to cut it but also how I could use some other parts of the jeans like the coin pocket and belt loops.

Jeanius Laptop Cover

Jeanius Laptop Cover – the make

I started with measuring the laptop. If you want to make one don’t forget to measure the hight as well. Then I started cutting. I had decided that I wanted to make a kind of enveloppe model. Bag making isn’t one of my strong makes. A laptop cover looks a bit like a bag. I decided to use fleece fabric as lining. Two of the big advantage of fleece is that it’s soft and the laptop will slide easily over the fleece fabric. It also has a kind of stretch so you can make a good snug fit. A good snug fit will protect the laptop from sliding around during transport and can possibly become damaged.

Jeanius Laptop Cover

Jeanius Laptop Cover – the cutting

The back piece of the cover was cut from one of the upper back legs. A piece of the back yoke was used to make the flap together with a piece of the second upper back leg. One of the back pockets was used for one of three sections to make the front. The other two pieces were cut from both front upper legs.

Jeanius Laptop Cover – the sewing

Jeanius Laptop Cover is done by using yellow yarn. The coin pocket, the brand label and the washing instructions label were first topstitched on the back. Then the flap was constructed topstitching the back yoke on the other part of the flap. The three sections of the laptop cover front were sewn together and then topstitched. I then topstitched the size label on the right section. I used two belt loops to close the cover. The red DENIM-text was found at the inside of the waistband and I decided to use it for the closure flap. After that was made all pieces were ready to sew the outside of the laptop cover together. The next step was sewing the lining. The laptop cover and lining are joined together using faux brown leather stripes.

Jeanius Laptop Cover

Jeanius Laptop Cover – Time and Costs

Time: Planning and Cutting 2 hours, Sewing 6 hours
Costs: all materials came from a leftover of a discarded jeans, a leftover piece of fleece from this project, leftover piece of faux leather from a bag making project and yarn from stash

Jeanius Laptop Cover Jeanius Laptop Cover

Jeanius Laptop Cover – het idee

Jeanius Laptop Cover is gemaakt voor onze jongste dochter. Zij heeft een tijdje terug een nieuwe laptop gekocht die wat kleiner is dan de vorige. Tijd voor een nieuwe laptop cover. Ik verteld hier al dat ik afgedankte kleding wilde gebruiken om er Sinterklaas cadeautjes van te maken. Ik had nog wat stukken van een jeans liggen die bijgedragen had. Na wat zorgvuldig nameten had ik een idee hoe ik hiervan een laptop cover kon maken maar ook de coin pocket en riemlussen.

Jeanius Laptop Cover – het proces

Ik begon met het opmeten van de laptop. Als je ook een keer een cover wilt maken vergeet dan niet de dikte van de laptop mee te nemen. Daarna kon ik gaan knippen. Ik wilde een soort van enveloppe model maken. Een tas maken is niet iets wat ik vaak doe. Een laptop cover heeft wel wat weg van een tas. Ik besloot fleece stof voor de voering te gebruiken. Fleece heeft twee voordelen: het is zacht en de laptop glijdt er makkelijk overheen. Daarnaast heeft het een klein beetje rek waardoor het zich goed om de laptop vormt. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de laptop niet heen en weer schuift tijdens transport en mogelijke schade daardoor voorkomt.

Jeanius Laptop Cover

Jeanius Laptop Cover – het knippen

De achterkant is geknipt van een van de bovenbenen achter. Een stuk van het achterpasstuk is verwerkt in de flap samen met een stuk van het andere bovenbeen achter. Een van de kontzakken is gebruikt om er een van de drie secties van de voorkant van te maken. De andere twee delen zijn geknipt van de twee bovenbenen voor.

Jeanius Laptop Cover – het naaien

Jeanius Laptop Cover is in zijn geheel gestikt met geel garen. De coin pocket, het merklabel en het wasinstructielabeltje werden eerst op de achterkant gestikt. Vervolgens is de flap gestikt door het achterpasstuk op het andere flapdeel te stikken. Daarna werden de drie delen van de voorkant aan elkaar gestikt en doorgestikt en stikte daarna het maatlabeltje op het rechter deel. Ik gebruikte twee riemlussen om de laptop cover te kunnen sluiten. De rode DENIM-text zat aan de binnenkant van de tailleband en ik besloot deze te gebruiken voor de sluitband. Nadat alle onderdelen klaar waren kon de laptop cover in elkaar gezet worden. De volgende stap was het naaien van de voering. De laptop cover en voering zijn aan elkaar gezet met stroken bruin nepleer.

Jeanius Laptop Cover – Tijd en Kosten

Tijd: Plannen en Knippen 2 uur, Naaien 6 uur
Kosten: al het materiaal zijn reststukken van een afgedankte jeans, een reststuk fleece van dit project, reststuk nepleer van een tas project en restjes garen uit mijn voorraad

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.