Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – the idea

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style is made as a storage unit for a duvet. Our youngest daughter has this duvet as a spare one. She only use it when it’s very cold. I visited her last week while she was clearing out her appartement. The duvet was lying on a small table because she didn’t know were to put it. I offered her to make a Roll Pillow with the duvet as stuffing so she could lay it on her bed. She loved the idea and when I was at home I went trough the leftover fabrics to find some suitable fabric.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – the fabric

I found a lovely piece flowery fabric that I used for this restoration job. Sadly it wasn’t enough so I came up with the idea to cut it in three and use light blue fleece as contrasting fabric. I also found a piece of dark blue lining that was big enough to use on the inside. The beauty of using the lining is that the duvet will slide easily in the roll.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – the make

The stripes are cut length wise. The advantage of making them length wise is that you don’t have to make an extra seam. You could make the stripes broad wise of course but then you will have to sew a length wise seam to make the tube. I sewed first five of the six seams then topstitched them. After that I made the last seam to make the Roll Pillow Cover and topstitched that seam as well. Next step was making both ends of the  pillow cover. I folded the fabric double with 1 cm seam allowance and turned the roll pillow outside in. Now it was time to make the lining.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – the lining

The lining was cut using with 1cm seam allowances using the measurements of the finished roll pillow cover. After cutting the length wise seam was sewn. I didn’t turn the lining. Next step was laying the lining over the pillow cover seam allowances of the lining and the pillow cover must at the same side. Then the lining and the roll pillow cover were sewn together. I turned the roll pillow case inside out and turned the lining on the inside. Next step was sewing the other side of the roll pillow case. The lining was hand stitched to the other side. Two 2 cm wide stripes of fleece were sewn on the roll pillow cover as bow closure. When the duvet was done in the roll pillow cover it looked a bit like a wrapped candy therefore I decided to call it Homemade Roll Pillow Cover Candy Style.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – Time and Costs

Time: Preparing 30 minutes, Cutting 20 minutes, Sewing 3 hours
Costs: None

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – het idee

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style is bedoeld om er een dekbed in op te bergen. Het dekbed is van onze jongste dochter die het gebruikt als extra deken als het koud is. Ik was bij haar op bezoek terwijl zij bezig was haar studentenkamer aan het opruimen toen dit dekbed boven water kwam. Ze heeft weinig ruimte heeft en het lag op een tafeltje ergens in een hoek. Ik bood aan om er een kussenrol voor te maken die zij op haar bed kan leggen. Zij vond het een geweldig idee en eenmaal thuis ging op zoek naar geschikte stof.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – de stof

Ik vond een restant stof met een bloempatroon dat voor deze reparatie was gebruikt. Helaas had ik niet genoeg dus besloot ik wat licht blauwe fleece eraan toe the voegen en een stuk donkerblauwe voering was perfect als voering. Het voordeel van de voering is dat het dekbed straks makkelijker in de kussenrol te schuiven is.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – het maken

De strepen zijn in de lengterichting geknipt. Het mooie hiervan is dat je geen extra naad heft te maken. Je kunt uiteraard ook de strepen in de breedterichting maken maar om de kussenrol te sluiten heb je wel een naad in de lengterichting. Ik stikte eerst vijf van de zes naden en daarna werden de naden nog een doorgestikt. Vervolgens de laatste naad om de kussenrol te kunnen sluiten en uiteraard werd ook deze netjes doorgestikt. De volgende stap was het maken van de uiteinden. Ik vouwde de stof dubbel met 1 cm naadtoeslag en keerde de kussenrol binnenstebuiten Nu kon ik aan de voering beginnen.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – de voering

De voering is geknipt naar de maten van de uiteindelijke kussenrol met 1 cm naadtoeslag. Na het knippen werd de kussenrol gesloten. Ik keerde de voering niet en legde vervolgens de voering over de kussenrol met de naadtoeslagen op elkaar. Vervolgens werden de voering en de kussenrol aan elkaar gestikt. Ik keerde de kussenrol zodat de goede kant bovenlag en sloeg de voering naar binnen. De voering werd daarna met kleine steekjes vastgezet. Twee 2 cm brede stroken fleece zijn op de kasserol gestikt om de kussenrol te kunnen dichtstrikken. Nu het dekbed in de kussenrol zat leek het op een ingepakt snoepje en daarom besloot ik het Homemade Roll Pillow Cover Candy Style te noemen.

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

Homemade Roll Pillow Cover Candy Style – Tijd en Kosten

Tijd: Voorbereiden 30 minuten, Knippen 20 minuten, Naaien 3 uur
Kosten: Geen

2 Comments on Homemade Roll Pillow Cover Candy Style

    • Thank you so much. It really was a fun to make and a very rewarding project. Love to see your versions in the future.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.