Faux leather detailed pencil skirt – the history

Faux leather detailed pencil skirt is made during a sewing challenge. I decided to make a monochroom black-white outfit. There was some fabric left from this make but I hadn’t enough wide left to make the seam allowances for the skirt. I decided to add some faux black leather fabric bought for this make that also has some stretch. The faux leather stripes are 4 cm wide. This size gives the best outcome in balance between the skirt and the faux leather detail. When I showed the pencil skirt to the other contestants I had requests to share how I made it. Recently I wore the pencil skirt with my crewneck top. A few were interested if I had made the skirt and also wanted if so how it’s done. So here we go.

Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – choosing fabric

My version has no zipper but if you can’t find fabric with enough stretch you can easily add one. Just remember you do need fabric with enough stretch to make a dart-less pencil skirt wether your using a zipper or not. The fabric needs to follow your natural body curves. I’ve used fabric with 4% spandex. If you prefer no zipper like me it’s important to have fabric with quit some stretch because this skirt has no darts and zipper. An invisible zipper is the best choice if you make a zippered version.

Faux leather detailed pencil skirt Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – preparing the pattern

I started with drafting a basic dart-less pencil skirt pattern. Cut both pattern pieces out of the fabric. Now comes the fun part: deciding where you want the stripe of faux leather. Balance, like I said before, makes the look and outcome of this skirt. This is how I did it. I cut the skirt first and then standing before the mirror I used a piece of paper that had the size of the stripe of faux leather. If you’re happy with the way the faux leather stripe runs down then use some pins to mark the place of the stripe. The next step is to draft a straight line from waistline to hem. You also can choose if you want to mirror the stripe or let it run the same way on the back pattern.

Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – the sewing

You start with finishing all the seams and hem with a serger or zigzag stitch. The black faux leather doesn’t fray so I sewed it straight on the right side of the fabric. I sewed the faux leather stripe twice on each side using a single sewing stitch. You can also use twin needle or a coverlock machine if you have one. The black faux leather doesn’t fray so I sewed it straight on the right side of the fabric. After that is done you can start sewing the side seams. Leave the length of the zipper un sewn in the left side seam when you place a zipper in the skirt. Now it’s time to try the skirt on and see if its fits. If needed do the alterations. The zipper is sewed in if you’re using a zipper.

Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – the finishing

Finish the hem with a stitch you prefer like blind stitching, twin needle or coverstitch. The waistline is finished with and elastic band. I’ve used 2 cm wide elastic. I sewed the elastic band twice using a coverstitch. You can also use a twin needle.

Faux leather detailed pencil skirt – Time and Costs

Time: Pattern drafting 45 minutes, Cutting 30 minutes, Sewing 3 hours
Costs: Besides € 1,00 for the elastic there were no other costs involved.

Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – het verhaal

Faux leather detailed pencil skirt is gemaakt tijdens een naai-uitdading. Ik besloot om een monochroom black-white outfit te maken. Er was nog wat stof over van deze broek maar ik had niet de breedte om er naadtoeslagen aan toe te voegen. Ik besloot daarom wat zwart nepleer te gebruiken dat iets rek heeft. Ik maakte er stroken van die 4 cm breed zijn. Deze maat zorgde voor een goede balans tussen de rok en het nepleren detail. Toen ik de kokerrok aan de andere deelnemers liet zien, kreeg ik een aantal verzoeken voor een beschrijving van het maakproces van de kokerrok. De kokerrok werd ook gedragen bij mijn crewneck top en weer waren een paar belangstellenden naar het maakproces. Daar gaan we dan.

Faux leather detailed pencil skirt Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – stof kiezen

Mijn versie heeft geen rits maar als je niet de juiste stof kunt vinden dan is een rits zo in de zijnaad genaaid. De stof moet echter wel zoveel rekken dat je de kokerrok kunt maken zonder figuurnaden en met of zonder rits. De stof moet de natuurlijke lijnen van je figuur kunnen volgen. Ik gebruikte stof met 4% spandex. Als je graag een kokerrok zonder rits wilt dan is het belangrijk om stof met voldoende rek te kopen. Als je voor een rits kiest dan is een blinde rits het mooiste.

Faux leather detailed pencil skirt – het patroon voorbereiden

Ik begon met het tekenen van een basis kokerrok zonder figuurnaden. Knip nu de rok uit de stof. Nu komt het leukste deel: beslissen waar je strook nepleer wilt. Balans, zoals ik eerder zei, zorgt voor de look. Zo deed ik het. Ga voor de spiegel staan met een strook papier dat de breedte heeft van de reep nepleer dat je gaat gebruiken. Als je tevreden bent plaats spelden bij de taille, zoom en een paar daartussen. De volgende stap is het trekken van een rechte lijn tussen deze spelden. Je kunt voor het achterpand kiezen of je de streep dezelfde kant uit wilt laten lopen of juist andersom.

Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – het in elkaar zetten

Je begint met locken of zigzaggen van de naden en zoom. Het zwarte nepleer rafelt niet dus ik naaide deze direct op de goede kant van de stof. Ik naaide de strook nepleer op de de stof met een stiksteek twee keer aan iedere zijde. Je kunt ook een tweelingnaald of een coverstitch machine gebruiken als je die hebt. Als dit klaar is naai je de zijnaden dicht. Laat de lengte van de rits open in de linkerzijnaad als je een rits gebruikt. Nu is het moment om de rok te passen en eventueel de veranderingen te doen. De rits wordt nu ingezet als je hiervoor gekozen hebt.

Faux leather detailed pencil skirt

Faux leather detailed pencil skirt – de afwerking

Naai de zoom zoals jij wilt: blinde steek, met een tweelingnaald of met een coverstitch. De taille werkte ik af met elastiek. Ik gebruikte 2 cm breed om de taille aan de binnenkant door twee keer te stikken met een coverstitch. Je kunt ook een tweelingnaald gebruiken.

Faux leather detailed pencil skirt – Tijd en Kosten

Tijd: Patroon tekenen 30 minuten, Knippen 30 minuten, Naaien 3 uur
Kosten: Behalve € 1,00 voor het elastiek waren er geen andere uitgaven.

6 Comments on Faux leather detailed pencil skirt

  1. You’ve taken a seemingly ordinary pencil skirt and elevated it to something special with a great design feature! And no zipper! I like elastic-waist skirts and pants too, but don’t like them to ‘look’ like an elastic-waist garment…. and you succeeded perfectly with this gorgeous skirt. Thank you for taking the time to write your tutorial here. 🙂

    • Thank you so much Lisa. All credit goes to the fabric that this skirt doesn’t look like a ‘elastic-waist’ garment.

  2. Wow! You really used the faux leather well. It provides a great contrast, and you balanced the placement of it excellently. I could totally see a zipper in the same location.

    • Thank you Elizabeth. It’s always satisfying that leftover fabric can be turned into something useful and this skirt really is a great example of an unsuspected make.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.