Moedervlekken – de start van het boek

Moedervlekken is een boek over de psychiater Oscar Kadoke. Oscar Kadoke werkt bij de noodcrisisdienst. Hij probeert suïcidale mensen voor het leven te behouden. Het boek beschrijft de periode tussen augustus en de daarop volgende herfst. In die korte tijd gebeurt er veel. We leren Kadoke kennen als hij op bezoek gaat bij zijn moeder. Zijn moeder wordt verzorgd door twee Nepalese verzorgsters. Een van de twee verzorgsters doet de deur voor Kadoke open als hij aanbelt. Zij is slechts gekleed in een omgeslagen handdoek. Kadoke wordt spontaan verliefd op haar en in de badkamer wordt de liefde bedreven. Deze daad blijft niet zonder gevolgen.

Moedervlekken

Moedervlekken – het vervolg

Beide verzorgsters stappen hierna op en Kadoke moet op zoek gaan een nieuwe verzorger. Het boek neemt je mee tijdens het werk van Kadoke, zijn liefdesleven, zijn ex-vrouw, het Joodse geloof en de relatie met zijn moeder. Op een nacht bezoekt hij Michette. Michette heeft een doodswens, maar wordt de nieuwe verzorgster van zijn moeder. Kadoke neemt op een nacht als hij weer een bezoek aan Michette brengt een onprofessioneel besluit. Hij komt op het idee Michette thuis te behandelen en als tegenprestatie moet zij zijn moeder verzorgen. Het is op dit moment dat het boek voor mij onwerkelijk wordt. Het verhaal begon mij dan ook minder te boeien, de realiteit leek in mijn ogen zoek. Zeker als Kadoke ook nog eens een gevechtssport bij een Israëlische ex-militair gaat volgen.

Moedervlekken – het slot

Kadoke brengt aan het einde van het boek Michette terug naar het huis van haar ouders in Zeeland. Zij hebben daar een hotel. Zijn moeder gaat met Michette mee om ook daar door haar verzorgd te worden. Kadoke keert terug naar huis en gaat de nachtdienst in. Het boek heeft een open uiteinde als hij wordt gebeld omdat er een nieuw noodgeval is. ‘Kadoke rookt nog een laatste sigaret’ Met deze zin zonder punt eindigt het boek.

Moedervlekken – Arnon Grunberg

Arnon Grunberg kende ik van De heilige Antonio. Dit was het boekenweekgeschenk van 1998. Het is het enige boek dat ik eerder van hem uitgelezen heb. Tirza en Gstaad 95-98 (geschreven onder pseudoniem) staan nog onuitgelezen in de boekenkast. Arnon Grunberg woont in New York, waar hij weinig vertoeft. Hij reist veel rond om aanwezig te zijn bij boekpromoties van zijn vertaalde boeken. Zijn boeken beschrijven vaak absurde situaties en kennen een zekere vorm van cynisme. Beide zijn ruim aanwezig in Moedervlekken.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.