LMV Aster Trui – the pattern

LMV Aster Trui is a pattern from LMV 3-2016. A while ago I made the LMV Martini dress. One of the most popular patterns if not the most popular is the Aster Trui. LMV Aster Trui is a comfortable sweater that is easy peasy to sew. A great pattern for a beginner. The neckline with the collar is the interesting part of this pattern and the eyecatcher of the LMV Aster Trui. For that reason I decided to make one. The finishing of the neckline is the stumbling block of this pattern. There’s much written about the finishing of the neckline and what could be the best way to make it. In addition there’s also to the limited length of the body and the sleeves. Most sewers have lengthen the body. I decided to play with the pattern.

LMV Aster Trui LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – My version

As I already indicated that the neckline is the highlight of this pattern. The shape of the collar ensures that there is a kind of boat neckline. This year I made three tops with a boat neckline. Each top has its own appeal. And the choice of pattern and fabric has always been different. I transformed the LMV Aster Trui into a T-shirt model. The body was reshaped by given the side seams a more fitted shape and lengthen as well. The length of the sleeves were also extended. The top is made of a slightly heavier jersey fabric than usual for a T-shirt. The pattern piece to form the boat neckline are made of black jersey.

LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – my experience

Of course I can not say what my experience would have been with the original pattern. I’ve never made the sweater because I transformed the pattern directly into the shape I desired. The excess of the body pattern has been reduced at the height of the shoulder, but also at the height of the neckline. By taking away some excess at the neckline the collar had to be altered as well. The outcome of the top is exactly as I had in my mind. The fabric for the top is firm and keeps it’s shape. I had to make the boat neckline twice due to the changes I had made and the fabric choose. For a second version I choose another fabric to make the collar. Whether there will be a LMV Aster Trui. Probably but I’ll make a more fitted version by shaping the side seams.

LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – Time and Costs

Time: Pattern alterations 2 hours, Cutting 45 minutes, Sewing 4 hours
Costs: LMV 3-2016 € 7,95, Fabric donated by Nooteboom textiles, Yarn € 2,50

LMV Aster Trui LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – het patroon

LMV Aster Trui komt uit het LMV 3-2016. Een tijdje geleden maakte ik al de Martini dress van LMV. Een van de meest populaire patronen zo niet het populairste is de Aster Trui. LMV Aster Trui is een comfortable trui die snel in elkaar ziet. Echt iets voor een beginnende naaister. De hals met de halsboord springt eruit en is de blikvanger van dit patroon. Voor mij was dit detail dan ook de rede waarom ik besloot de LMV Aster Trui te maken en er mijn draai aan te geven. De halsboord is ook het struikelblok van dit patroon. Er is veel over geschreven door diegene die de trui in elkaar zetten. Ook wordt de lengte van het lijf en de mouwen vaak aangepast. LMV Aster Trui valt erg kort.

LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – mijn versie

Ik gaf al aan dat de halsboord de blikvanger van dit patroon is. De vorm van de halsboord zorgt ervoor dat er een soort boothals ontstaat. Dit jaar heb ik al drie tops met een boothals gemaakt. Elke top heeft zijn eigen aantrekkingskracht. Ook de stofkeuze is steeds verschillend geweest. Ik besloot de LMV Aster Trui te transformeren naar een T-shirt. Het lijf werd ingenomen en de zijnaden werden meer fitted gevormd. De lengte van de mouwen werden verlengd. De top is gemaakt van een iets zwaardere jersey dan gebruikelijk voor een T-shirt. Voor het halsgedeelte koos ik een zwarte jersey.

LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – mijn ervaring

Ik kan natuurlijk niet aangeven wat mijn ervaring is met het patroon. Ik heb de trui nog nooit gemaakt en heb direct een patroon gemaakt geschikt om er een top van te maken. Het lijf gedeelte is ingenomen en daarbij is niet alleen ruimte ter hoogte van de schouder weggenomen maar ook bij de hals. Door ook wat ruimte weg te nemen bij de hals is ook het halsboordje aangepast. De top zit precies zoals ik in mijn gedachte had. De stof voor de top is stevig en houdt zijn model. De halsboord heb ik nog twee keer aangepast doordat de gebruikte jersey natuurlijk geen boordstof is. Een tweede versie zal dan ook een halsboord van een andere type rekbare stof krijgen. Of er ook een LMV Aster Trui komt. Waarschijnlijk wel maar ik denk dat ik ook bij de trui zal gaan voor zijnaden met wat vorm.

LMV Aster Trui

LMV Aster Trui – Tijd en Kosten

Tijd: Patroon aanpassen 2 uur, Knippen 45 minuten, Naaien 4 uur
Kosten: LMV 3-2016 € 7,95, Stof gekregen van Nooteboom, Garen € 2,50

12 Comments on LMV Aster Trui

    • Dank je wel Camelia. Ik ben er ook erg blij met mijn T-shirt variatie. Ik kocht dit nummer echt alleen maar voor de Aster Trui vanwege de afwerking van de hals.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.