Happy Saturday Evening Family Meal – the tomato soup

Happy Saturday Evening Family Meal started with tomato soup. Both our daughters decided to were home this weekend so we had a kind of family meal together. Our daughters love a cup of soup and a favourite is homemade tomato soup with meatballs. I started baking two onions and after they were caramelised I added four grated cloves of garlic. As soon as the garlic was coloured I added one big tablespoon of flower and after two minutes three liter of vegetable stock was added. Then a a tin chopped tomatoes, a 500 ml a pack of tomato pulp and a large ton of tomato paste was added. The soup was almost ready after a good stir. Now I had to make some meatballs. I decided to spice the meatballs with sweet chilisaus. The tomato soup was served with two sweet pointed peppers cut into small slices.

Happy Saturday Evening Family Meal

Happy Saturday Evening Family Meal – bread pizza

My mother made late 60s or early 70s bread pizza. She used slices of old white bread and added ham, chopped tomatoes and grated cheese on top of it. It was a great way to use old bread but I don’t think my mother loved making it because she never made it again. Many years ago I was left with a big piece of pide bread. I remembered the once eaten bread pizza and decided to make a bread pizza. My husband and both our daughters loved it. They call my version of bread pizza Turkish pizza. All three will really be disappointed if I make it when one of them hasn’t the opportunity to be at home at that moment. Thursday evening half of a pide bread was left so with Saturday evening in mind Turkish pizza would be perfect together with the tomato soup.

Happy Saturday Evening Family Meal

Happy Saturday Evening Family Meal – salted caramel tarte

A couple of weeks ago our eldest asked me if I could make a sticky toffee pudding for her. She had to treat her colleagues at work because it was her birthday. I was left with some dates and when I was going trough my recipes to decided what to eat in the coming week I came across this recipe of a salted caramel tarte. Salted caramel and salted chocolate are big food indulgence. You can find lots of recipes of salted desserts. This recipe came from a magazine from a supermarket. I love this magazines and I always find recipes for good family meals. The salted caramel tarte was easy to make and of course I gave a generous piece to my neighbour as well.

Happy Saturday Evening Family Meal

Happy Saturday Evening Family Meal – the next time

Our next family dinner is on December 5th when we are celebrating Sinterklaas. I already know what I’ll have to make. Our youngest daughter told me what she would love to eat. We had a ticket drawing a couple of weeks ago. I decided to do some sewings like last year to make a surprise gift for everyone. I try to use discarded clothes coming from each one and where I’ll be making the homemade gift from. So back to my sewings because I need still need to sew a couple of items.

Happy Saturday Evening Family Meal Happy Saturday Evening Family Meal

Happy Saturday Evening Family Meal – de tomatensoep

Happy Saturday Evening Family Meal begon met tomatensoep. Beide dochters besloten dit weekend thuis te zijn dus hadden we weer eens een familie maaltijd. Onze dochters zijn beide gek op soep en een van de favoriete soepen is tomatensoep met gehaktballetjes. Ik begon met het bakken van twee uien en nadat deze bruin genoeg waren werden er vier teentjes uitgeknepen  knoflook aan toegevoegd. Zodra de knoflook gekleurd was voegde ik een grote eetlepel bloem toe en twee minuten later drie liter groentebouillon. Vervolgens een blik tomatenblokjes, een 500 ml pak tomatensaus en groot blikje tomatenpuree. De soep was nu bijna klaar. Nu werd het tijd voor de gehaktballetjes. Ik besloot de balletjes wat extra pit te geven met sweet chilisaus. De tomatensoep kwam op tafel met reepjes zoete puntpaprika.

Happy Saturday Evening Family Meal

Happy Saturday Evening Family Meal – brood pizza

Mijn moeder maakte een keer brood pizza eind jaren zestig of begin jaren zeventig. Zij gebruikte oude sneetjes witbrood met ham, plakjes tomaat met bovenop geraspte kaas. Het was een geweldige manier om oud brood te gebruiken. Ik denk niet dat mijn moeder het lekker vond want ze heeft het daarna nooit meer gemaakt. Jaren geleden bleef er een groot stuk pide brood over. Ik besloot om mijn versie van haar brood pizza te maken. Mijn echtgenoot en dochters waren zeer tevreden met mijn versie. Zij noemden mijn versie Turkse pizza. Alle drie zijn teleurgesteld als ik het maak als een van hen niet huis is op dat moment. Donderdagavond bleef een halve pide brood over en met zaterdagavond in het achterhoofd was de Turkse pizza als begeleider bij de soep snel bedacht.

Happy Saturday Evening Family Meal

Happy Saturday Evening Family Meal – salted caramel taart

Een paar weken geleden vroeg onze oudste dochter of ik een sticky toffee pudding wilde bakken. Zij moest op haar werk trakteren omdat ze jarig was geweest. Ik bleef met wat dadels zitten en terwijl ik recepten zocht voor het eten van de komende week kwam ik dit recept tegen van deze salted caramel taart. Gezouten caramel en chocolade zijn op dit moment grote verleidingen. Je kunt veel recepten vinden van toetjes met zout. Dit recept komt uit een blad dat uitgegeven wordt door een supermarkt. Ik hou van dit soort tijdschriften en er zijn altijd wel een paar recepten in te vinden voor een lekkere familiemaaltijd. De salted caramel taart is eenvoudig te maken en ook deze keer ging er een lekker stuk naar onze buurvrouw.

Happy Saturday Evening Family Meal – de volgend keer

Onze volgende familiemaaltijd is op 5 december. Ik weet al wat ik mag maken. Onze jongste dochter gaf haar wensen door. De lootjes zijn een paar weken geleden getrokken. Ik besloot om ook dit jaar weer een paar zelfgemaakte aardigheidjes te maken en om zoveel mogelijk afgedankte kleding ervoor te gebruiken. Dus nu weer terug naar de naaimachine want ik moet er nog een paar maken.

2 Comments on Happy Saturday Evening Family Meal

  1. That sounds like a lovely meal and a great tradition! We try and get together with my parents often to eat dinner at our house too. It’s important I think to connect as families over food! That’s always been one of my favorite tidbits–that the original meaning of the word ‘companion’ is one with whom you break bread. 🙂

    • You’re quit right Elizabeth. Having dinners and meals together with friends and family is a good way to spend the time together. Although I’m not a great cook I love preparing good healthy and fresh meals everyday.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.