Jennifer Lauren vintage Gable Top – the fabric

Jennifer Lauren vintage Gable Top is made from some lovely fabric from my stash. I bought this Sparkling Grey fabric last year at a fabric market to make a top. I can’t remember which one I had in mind and while time was passing it ended in my closet added to the fabric collection. Currently I’m sewing a three piece combination. The Feminien Coin Pocket Jeans Chino was my first make in this casual clothing combination and the Talvikki sweater was the second. When I was looking in my stash I came across the Sparkling Grey jersey and I thought this would be perfect for the just released Jennifer Lauren Gable Top sewing pattern.

Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – the pattern

This is an easy to sew pattern. You don’t have to create a neckline using a neckband. The fun part of this make is creating the neckline. The Gable Top has a kind of boat line neckline, but it’s straight. Jennifer Lauren shows in her second youtube video how you can customise the neckline to your personal preference. I decided to lower the neckline a little bit on the back and front. I also added a slight high-low hem to the Gable top.

Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – using a serger

I started making all my clothes about two and a halve years ago. When our two daughters were small I sewed some dresses for them but I only used woven fabrics. Sewing knitted fabrics is new to me. Using an overlocker or serger to sew knitted fabrics too. Kelly Hoogaboom was doing a sew along last week for the Toaster Sweater and she was talking about serge-finish around the corner. I didn’t know that was possible but I found a youtube video demonstrating this technique. In my post about the Feminien Coin Pocket Jeans Chino I already told that my seam locking wasn’t perfect and this was one them.

Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – the make

This top came easy together. I didn’t really had to serge around the corners for the Gable Top. You normally set your sleeves in when you’ve sewn the shoulder seams when you’re making a T-shirt. I sewn the shoulder -, the side – and the sleeves seams first. After that I set my sleeves in using the technique as described in the youtube video. It worked well and I’m pleased with the result. I topstitched the shoulder seams and neckline creating a curve at the place of the neckline. Before topstitching the neckline I added a small piece of ribbon in the middle of the back. This was suggested by own of the other makers just to see what is front and back of the top. A label is sewn this time in the hem using gold coloured yarn.

Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – time and costs

Time: Cutting 30 minutes, Sewing 4 hours
Costs: Pattern present from a friend, Fabric € 15,00, Yarn € 3,50

Jennifer Lauren vintage Gable Top Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – de stof

Jennifer Lauren vintage Gable Top is gemaakt van stof uit mijn voorraad. Ik kocht deze stof vorig jaar op een stoffenmarkt maar ik kan mijn niet meer herinneren waarvoor. De Sparkling Grey stof eindigde op de plank bij mijn voorraad. Nu ik met mijn driedelige outfit bezig ben kwam de stof weer boven water. Dit leek de perfecte stof om er de Gable Top van Jennifer Lauren van te maken. Een leuke vintage style top in combinatie met mijn Feminien Coin Pocket Jeans Chino.

Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – het patroon

Dit is een gemakkelijk te maken Top. Er hoeft ook geen aparte halsboordje gemaakt te worden. Het leukste is om je eigen neklijn te creëren. De Gable Top heeft een soort bootnek, maar is helemaal recht. Jennifer Lauren laat in haar tweede youtube video zien hoe je de neklijn naar je eigen wens kunt aanpassen. Ik besloot de neklijn zowel aan de voor- als aan de achterkant iets te verlagen. Ik voegde ook een kleine high-low zoom aan de Gable top.

Jennifer Lauren vintage Gable Top Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – een overlocker gebruiken

Ruim twee jaar geleden besloot ik al mijn kleding zelf te maken. Toen onze beide dochters klein waren heb ik wel wat jurken gemaakt maar dat was van geweven stof. Werken met stretch stoffen is nieuw voor mij dus ook het werken met een overlocker. Kelly Hoogaboom had vorige week een sew-along voor de Toaster Sweater en zij had het over serge-finish around the corner. Ik wist niet dat dat kon maar ik vond deze youtube video waarin het werd uitgelegd. In mijn Feminien Coin Pocket Jeans Chino bericht vertelde ik al iets over de niet perfecte finish met de overlocker voor zomen en dit was er een van.

Jennifer Lauren vintage Gable Top

Jennifer Lauren vintage Gable Top – het maakproces

Deze top was makkelijk te maken. Ik hoefde voor de Gable Top ook niet to serge around the corners. Bij een T-shirt doe je normaal gesproken eerst de schoudernaden dan zet je de mouw in en vervolgens naai zij- en mouwnaden in een keer. Ik naaide de schouder-, zij- en mouwnaden eerst om daarna de mouw in te zetten. Hiervoor gebruikte ik een techniek die ik in dezelfde video zag. Het lukte en ik ben tevreden met het resultaat. De schoudernaden en de boothals zijn doorgestikt. Voordat ik doorstikte plaatste ik een klein stukje lint middenachter. Dit was een suggestie van een van de andere makers zodat voor- en achterkant beter te herkennen zijn. Het label zit deze keer in de zoom en is met geel garen gemaakt.

Jennifer Lauren vintage Gable Top – tijd en kosten

Tijd: Knippen 30 minuten, Naaien 4 uur
Kosten: Patroon gekregen, Stof € 15,00, Garen € 3,50

4 Comments on Jennifer Lauren vintage Gable Top

  1. This is the first time I’ve seen this pattern and your version is lovely. You are doing brilliantly with your knits for someone new to sewing them.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.