Two male chino trousers are made for a friend of us. He told me a while ago he couldn’t buy his favorite style chino trousers anymore. He wants them with a pleat in the front and also with an easy fit. So he asked me if I could make for him two new trousers. He gave me the oldest one with holes in the knees. The chino was taken apart and after that I copied all the pieces of the chino trousers. Another point is the color that has to be a kind of natural. I started looking on the internet and found two shops were they had this kind of fabric. I showed my friend both fabrics and they were approved.

Two male chino trousers 

Buying fabric for Two male chino trousers

Both internet shops also have a regulair shop and therefore my husband and I decided to visit them both. I want to see and feel the fabric before buying. My husband and I picked a day in our agenda for a day trip to both fabric stores. The fabric for the first chino was bought at Textielstad Tilburg. This shop is really a fabric heaven for sewers. There was only 1.50 m left of the favorite fabric but I decided to buy it anyway. I found some lovely contrast fabric for the pockets and after paying we got back in the car to have a lunch on our way to the second shop. The fabric for the second chino was bought at Stoffenkraam Sliedrecht. Also a great shop. The second fabric was found and also some lovely contrast fabric for the pockets. After pre-washing I could start with the cutting.

Two male chino trousers 

Making Two male chino trousers

I started making the first chino before our holidays. My friend wanted both trousers to be finished before September the 5th but he also went on vacation. The first chino was sewn together without the waistband so there was still room to play with for alterations. When we both returned from our holidays the chino was fitted and approved. The waistband was sewn on and I started cutting the second one. Both were finished yesterday evening and my friend is really pleased with his two new male chino’s trousers.

Two male chino trousers  Two male chino trousers 

Constructing Two male chino trousers

Mens trousers are a little different than for women. The fly construction is one of them. I also added lining to the crotch. This lining prevents ripping at the crotch. The pockets and waistband are finished with bias band made of lining fabric. The front pockets have some decorative stitching at the waistband to prevent tearing. Most of the sewing time went in making the welt pockets and sewing the fly. When my friend was fitting his first chino he asked me to sew my label in both his chino’s. I have to confess I don’t have a label and therefore I designed one. Perhaps something I must have to think about to design one in the future. Sunday the weather was letting us down. A rainy day so a good day for spending the day with my sewing machine. The second one was finished as I already said in the evening so I had finished them in time.

Two male chino trousers 

Time to make Two male chino trousers

Ripping the old chino: 3 hours
Drafting the pattern: 2 hours
Making one chino: Cutting – 1.5 hours, Sewing – 14 hours

Two male chino trousers  Two male chino trousers 

Het verzoek om twee male chino trousers te maken

Deze twee male chino trousers zijn gemaakt voor een vriend van me. Hij vertelde enige tijd geleden dat zijn type broeken helaas niet meer verkocht worden.  Hij wil graag broeken met een bandplooi die comfortabel dragen. Daarom vroeg hij mij of ik niet zoiets voorheen zou kunnen maken. Ik kreeg zijn oudste broek met gaten in de knieën en ik ging aan de slag. Eerst de broek uit elkaar halen en vervolgens elk onderdeel na tekenen. Ook over de kleur was hij duidelijk: naturel, zandkleurig. Ik begon met een zoektocht op internet en twee winkels bleken dit soort stof te hebben. Ik legde ze voor aan mijn vriend en hij keurde ze goed.

Two male chino trousers 

Stoffen jacht voor de chino’s

Beide internet winkels bleken ook een fysieke winkel te hebben. Mijn man en ik besloten er een uitje van te maken om beide winkels te bezoeken. Ik wil graag het materiaal zien en voelen waar ik mee ga werken. De stof voor de eerste chino is gekocht bij Textielstad Tilburg. Deze winkel is een aanrader voor stof liefhebbers. Helaas was er nog 1.50m left van de stof maar ik besloot het toch mee te nemen. Ik vond ook nog leuke stof om te gebruiken voor de zakken. Na het afrekenen gingen we op zoek naar een leuke plek ons te lunchen. De stof voor de tweede chino kocht ik bij Stoffenkraam Sliedrecht. Ook een geweldige winkel. Ook hier werd de stof gevonden die op internet te zien was en ook stof voor de zakken. Na het voorwassen van de stoffen kon ik aan het knippen beginnen.

Two male chino trousers 

Twee chino’s maken

Ik begon aan de eerste chino voor onze vakantie. Mijn vriend wilde beide chino’s graag hebben voor 5 september, maar ook hij ging met vakantie. Ik naaide de chino tot aan de tailleband zodat er nog ruimte overbleef voor aanpassingen. Na ons beider vakantie werd de chino gepast. Alles zat perfect en de chino werd verder afgewerkt. Daarna kon ik de tweede chino gaan knippen. Beide waren gisteren klaar en mijn vriend is helemaal happy met zijn twee nieuwe chino’s.

Two male chino trousers 

De afwerking van de chino’s

Heren broeken verschillen hier en daar van vrouwen broeken. De gulp constructie is er een van. Ik heb ook voering in het kruis genaaid. Deze voering voorkomt het uitscheuren van het kruis. De zakken en de tailleband zijn afgewerkt met biaisband gemaakt van voeringstof. De insteekzakken hebben bij de tailleband extra stikwerk wederom om uitscheuren te voorkomen. De meeste tijd ging zitten in het maken van de zakken en de gulp. Toen mijn vriend de chino paste vroeg hij mij om mijn label erin te naaien. Ik moet bekennen dat ik geen labels heb en daarom heb ik twee speciaal voor hem gemaakt. Misschien toch iets om eens aan te werken. Zondag liet het weer ons een beetje in de steek. Het was regenachtig, maar de perfecte dag om hard aan de tweede chino te werken. De tweede chino kwam dus in de loop van de avond af, dus de deadline was gehaald.

Two male chino trousers 

Tijd voor het chino project

Chino uit elkaar halen: 3 uur
Patroon tekenen: 2 uur
Een chino maken: Knippen – 1.5 uur, Naaien – 14 uur

10 Comments on Two male chino trousers 

  1. Wederom een perfect staaltje vakvrouwschap. Mijn man heeft graag soortgelijke broeken. Voor hem ben ik a la Alberto broeken een jeans aan het maken, werk ligt even stil maar je inspireert me wel

    • Dank je Marry. Het was een inspirerend om beide broeken te maken en ik heb weer veel geleerd. Ben benieuwd naar de A la Alberto broeken.

  2. These are very professionally finished! I think menswear employs a great deal more subtlety in the detailing. Your choices are excellent, and it does look like a purchased garment. This is just as well I think – if others learned that you made them, I expect you would have more requests than you could complete within a very short space of time!

    • Thank you Zoe. I loved making them. It was really an honour that someone trust you and asks you to make him two chino’s.

    • Dank je wel, Thank you Naomi. I loved making them. It’s such an honour when somebody asks you to make something.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.