Jeanius Refashioners 2016 Airplane – The idea

Jeanius Refashioners 2016 Airplane started when the back pockets of the second discarded jeans were lying on the table. I had some difficulty to threw them away and also what was left of the jeans trying to make the most out of her well beloved jeans. These pockets had a lovely topstitch design. I was wondering if I could use them in a project. A while ago I came across this airplane and I immediately imaged that both pockets would be wonderful to use for the wings. This airplane doesn’t take a lot of fabric to make it. I copied the pattern and start playing with the leftover parts of the jeans to make the airplane.

Jeanius Refashioners 2016 Airplane Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – The make

I started cutting the wings out of the back pockets. The upper body is made of the fabric that was under one of the pockets. The under body is cut out of a small section from a front leg. I also added Refashioners 2016 as text on this site of the body using the red yarn from this make. The horizontal and vertical stabilizers are cut of the light parts of the jeans. I also found a brand label on the coin pocket and I decided to sew that on the vertical stabilizer. The propeller is made of the fabric that was under the topstitch area of both back pockets. I made the cockpit and the noise out of the backside of the fabric. One of the rivets is reused to attach the propellor to the noise.

Jeanius Refashioners 2016 Airplane Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – The memory

This airplane has also some sentimental memories. When I was a little girl lots of our family holidays were spend at the seaside. I still remember the banner planes flying over the coast line. I haven’t seen them for years. The banner planes brought me the idea to hang a banner on this airplane and saying goodbye to The Refashioners 2016. Portia thank you for hosting The Refashioners again. Next year? I love to hear what the challenge will be.

Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – Time and Cots

Time: Cutting 1 hour (most of the time went into how to arrange the different pattern parts), Sewing 7 hours (there is a lot of hand stitching)
Costs: There was enough yarn left from the previous refashions so I only had to buy some fiberfill € 2,00 again

Jeanius Refashioners 2016 Airplane Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – Het idee

Jeanius Refashioners 2016 Airplane begon toen ik de kontzakken zag van de tweede afgedankte spijkerbroek. Deze zakken hadden een leuk doorgestikt patroon en ik zat mij af te vragen of ik er iets mee kon doen. Een tijdje geleden zag ik dit vliegtuigje en ik zag onmiddellijk voor mij dat de zakken het goed als vleugels zouden doen. Veel stof is niet nodig om dit vliegtuigje te maken. Ik kopieerde het patroon en begon met puzzelen om het vliegtuig uit de stof te knippen.

Jeanius Refashioners 2016 Airplane Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – Het maken

Eerste werden de vleugels uit de kontzakken geknipt. De bovenkant van de romp komt van het gedeelte waar de kontzak zat. De onderkant van de romp van een zijgedeelte van het voorbeen. Ook voorzag ik de onderkant van de tekst Refashioners 2016 is rood garen van deze jeans. De horizontale en vertikale stabilisatievlakken zijn van de lichtere delen van de jeans gemaakt. Ik vond nog een merklabeltje op het muntzakje en ik besloot dat op het vertikale stabilisatievlak te naaien. De propellor is gemaakt van de stof waar de beide kontzakken doorgestikt waren. De cockpit en de neus zijn van de achterkant van de stof gemaakt. Een van de siernagels is gebruikt om de propellor aan de neus te bevestigen.

Jeanius Refashioners 2016 Airplane Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – De herinnering

Dit vliegtuigje heeft ook wat sentimentele waarden. Als klein meisje brachten we vaak de vakantie aan de zee door. Ik kan mij nog steeds de rondvliegende reclamevliegtuigjes herinneren. Ik heb ze al jaren niet meer gezien. Ik besloot een banner aan dit vliegtuigje te hangen. Portia dank voor het organiseren van The Refashioners. Volgend jaar? Ben benieuwd wat dan de uitdaging zal zijn.

Jeanius Refashioners 2016 Airplane Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Jeanius Refashioners 2016 Airplane – Tijd en Kosten

Tijd: Knippen 1 uur (veel tijd ging zitten in het vinden van een verdeling van de patroononderdelen), Naaien 7 uur (er zit aardig wat handwerk in)
Kosten: Er was genoeg garen over van de andere refashions alleen moest er nog wat fiberfill € 2,00 bijgekocht worden

2 Comments on Jeanius Refashioners 2016 Airplane

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.