Jeanius Denim Softy Pig – The start

Jeanius Denim Softy Pig is made of the butt section of the jeans donated by our youngest daughter. She loved this jeans and was sad to let it go. After making the jeanius sewing notions bag the upper part of the jeans was leftover. The only suitable fabric I could use was the butt section. This fabric had become soft and has different shades. I decided to make something for her using elements of this well beloved jeans. This fabric had become soft and has different shades. In this post I also said I wanted to do something with the instant jeans button and the rivets.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – The pattern

While we were on vacation in France I also went to some kiosks shops to find French sewing magazines. I also spent a morning in Rouen looking for sewing magazines and patterns. Sadly I didn’t find anything of that kind. Although I’ve to honest and have to say I bought two fabrics. That evening while the family was watching the Olympic Games on television I did a search on internet where to buy magazines and patterns in France. And then this pattern came along. He looked so cut and when I was looking for something to make of the butt section the cochon came back in my mind.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – The make

The instructions are very basic. I couldn’t find out if the seam allowances was added or not. Therefore I decided to add 0.5 cm seam allowances to the pattern. Most patterns in Europe come without seam allowances. Based on the picture of the make it looked like I had to add them. Sewing the pig was easy and I did some top stitching too. The ears were attached to the body with a slight curve. I’ve sewn on the inside of an ear the label of the of the well beloved jeans. The eyes are made of the rivets. The instant jeans button has become the snout. I used the overlock seams to make a tail. Two small stripes are zigzagged together. A pipe cleaner was added and then the tail was closed using a hand stitch. When the tail was attached to the stuffed pig I made the curl.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – The pig

Our youngest daughter is pleased with the pig. She loves the added memorable elements. This pig is meant as a show piece and not suitable for kids. With some safety eyes it will be a good softy for little ones. I used 5 hours to make the pig but most of the time went into top stitching, adding the rivets and the instant jeans button. If you forget that it’s easy to make and besides the curve for the ears I didn’t make any alterations. I replaced the rivets and the button by carefully poking a hole in the fabric without damaging the fabric. I then pulled the fabric away creating a bigger hole. When the whole was big enough for the rivets and the jeans button they were pulled through the whole. After that the threads of the fabric were carefully places back in the original state.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – Time and Costs

Time: Cutting 20 minutes, Sewing 5 hours
Costs: All materials were remnants except for the fiberfill € 4,00

Note

This pattern is no longer available for download

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – Het begin

Jeanius Denim Softy Pig is gemaakt van het zitgedeelte van de jeans van onze jongste dochter.  Het was haar lievelings broek. Na het maken van de jeanius sewing notions bag was het bovenbeen gedeelte nog over. Het enige bruikbare deel was het zitgedeelte. Door het vele dragen was dit zacht geworden met diverse tinten blauw. Ik besloot er iets van te maken en wat grappige elementen toe te voegen. In dit bericht vertelde ik al dat ik iets wilde gaan doen met de jeansknoop en de siernagels.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – Het patroon

Tijdens onze vakantie in Frankrijk heb ik gezocht naar Franse naaitijdschriften. Ik besteedde ook een ochtend in Rouen om te zoeken naar de tijdschriften en patronen. Helaas vond ik niets al moet ik wel bekennen dat ik twee stoffen heb gekocht. Dezelfde avond zocht ik op internet waar de beste plekken waar om de tijdschriften en patronen te kopen in Frankrijk. En zo liep ik dit patroon Hij zag er zo schattig uit en terwijl ik zat te bedenken wat ik zou gaan maken schoot de cochon weer in mijn gedachte.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – The maken

De Instructies zijn erg summier. Ik kwam er niet achter of er naadtoeslagen toegevoegd waren. Ik besloot om 0.5 cm naadtoeslag aan het patroon toe te voegen. De meeste Europese patronen kennen geen naadtoeslag en gebaseerd op de foto leek het verstandig om het te doen. Het in elkaar zetten van het varken was eenvoudig en goed te doen. En net zoals de vorige drie refashions is deze ook doorgestikt. De oren zijn er met een lichte kromming op gezet. Ik heb een label van de jeans aan de binnenkant van een van de oren genaaid. De ogen zijn van de siernagels gemaakt. De jeansknoop is de snuit geworden. De staart is van de zijkant van een naad gemaakt. Twee stroken zijn aan elkaar gezigzagd. Een pijpenrager werd erin gelegd en verveeld met een handsteek dicht gemaakt. De krul in de staart werd gemaakt toen de staart aan het lijf was bevestigd.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – Het varken

Onze jongste dochter is happy met het varken. Zij vind de toegevoegd details erg leuk. Dit varken is een show piece en niet geschikt voor kinderen. Met veiligheidsogen kan het een prima knuffel worden. Ik gebruikte 5 uur om het varken te maken, waarbij de meeste tijd werd gebruikt voor het doorstikken en het plaatsen van de siernagels en jeansknoop. Als je dat allemaal niet hoeft te doen is het varken binnen 2 uur te maken. Behalve de lichte kromming heb ik niets aan het patroon veranderd. Ik hergebruikte de siernagels en jeansknoop door eerste een gaatje te maken in de stof. Vervolgens duwde ik de stof voorzichtig weg om het gaatje groter te maken. Als de gaatjes groot genoeg waren werden de siernagels en de jeansknoop door het gaatje gehaald. Vervolgend werden de draadjes van de stof weer voorzichtig terug geduwd.

Jeanius Denim Softy Pig

Jeanius Denim Softy Pig – Tijd en Kosten

Tijd: Knippen 20 minuten, Naaien 5 uur
Kosten: Al het materiaal had ik voldoende in huis op fiberfill € 4,00 na.

Note

Helaas is dit patroon niet meer te downloaden

8 Comments on Jeanius Denim Softy Pig

  1. Hello I came through your website as I am looking for pig patrons. Your pig in denim material is great because very nice and strong. I would like to do pigs toys for my dogs. Unfortunately I cannot acccess to your patron. Would you please accept to send me the pattern? Thanks in advance.

    • Hello Yvette, I have sent you the pattern. I also made a note in my blogpost that te pattern is no longer available (Probably the blog has been closed). Good luck with sewing the pig toys for dogs. And indeed old jeans are great and strong material to make them.

      • Hello, would.you be so kind to send me the pattern too? It’s so cute and I collect pig. Thank you in any case.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.