Two Scrap fabric sewings was done while other fabrics were pre-washed and drying. I decided to look for some sewing projects that could be made from scrap fabrics and therefore reducing my scrap fabrics. Two bags of fabrics are standing under my desk. One bag is filled with leftover fabrics and the other basis filled with scarps fabrics. I always try to find good use for both of them. My previous project was made using leftover fabric. I used scarps of discarded dress shirts for this project. Discarded dress shirts are often used to make the inner pockets in jeans and as a result of that fabric scraps.

using fabric scraps

Using Scrap fabric sewings

I promised my husband a couple of months ago to make a fabric mug coaster for his coffee cup. My husband sometimes works from home and as a result of that he is often using our workroom. He also likes drinks his morning coffee there while he is sitting at this desk. He uses paper because the tries to prevent heat marks coming on the wooden surface. In conclusion to all of this a fabric mug coaster would therefore be the ideal solution. I’ve seen some beautiful mug coasters on the internet and I decided to make one using one of patterns from this quilt pattern. This coaster is made using the paper piecing technique. I’ve made one quilt block during my high school years and never heard of paper piecing. Time to learn more about this type of sewing so I could add them to my sewing skills.

Two Scrap fabric sewings

Starting Two Scrap fabric sewings

Paper piecing is all about sewing the fabric pieces in a certain order. The fabric pieces were cut and I started sewing. As I already said I am not familiar with the paper piecing technique. Some of the fabric pieces weren’t fitting but I couldn’t find the reason. All pieces were cut according to the pattern so there must be another reason for non fitting. My conclusion is therefore that this pattern is probably to complicated to start with. I decided to transform the pattern in an easier one. I used my already cut fabric pieces and make my own version. The end version would be smaller then the original as a result of the changes.

The re-start

The re-start was done and a large cup was the result. The complicated sewing parts were gone and as a result of that the sewing was straight forward. The top was finished and a piece of fiberfill was used for batting. This batting is most of all used for absorbing the heat coming form the coffee. The backing of the coaster is made from a large piece dark scrap fabric. The bias band is handmade from a piece of discarded dress shirt. The fabric mug coaster was now finished. My husband is a happy man. He finds it a nice idea to see some parts of his well used dress shirts in his fabric large cup coaster. But most of all the batting of the mug coaster prevent heat marks coming on the wooden surface.

Two Scrap fabric sewings Two Scrap fabric sewings

Fabric doodling

Yesterday it was raining and the pre-washed fabrics weren’t dry yet. I was looking for something to make. These cushions made me think of being happy with rain. The garden can always use some rain while it’s summer. I came up with the idea to make a smaller version. The happy raindrops were born. The happy raindrops were free hand drafted and all look different. I call this project fabric doodling. The raindrops are filled with fiberfill. The happy raindrops have legs for a soft landing. The legs are twisted cord made of black knitting yarn. The feet are made of beads and buttons. The weather hasn’t changed so today it’s drizzle. The happy raindrops are now hanging along the staircase pinned on the staircase wall.

Costs and time

Costs: Both projects were made of discarded clothes. The yarn came also from my stock but I always charge a small amount of my purchase price for each project. I also used embroidery yarn and had to print the pattern for the paper piecing. Yarn € 2,00 Print € 0,25 Fiberfill € 1,00
Time: COASTER cutting 1 hour, sewing 5 hours HAPPY RAINDROPS drawing and cutting 1 hour, sewing 1 hour, embroidery 3 hours, legs making 1.5 hours

Two Scrap fabric sewings

Loont het om stofrestjes te verwerken?

Scrap fabric sewings heb ik gemaakt terwijl andere stof, die ik had voorgewassen, lag te drogen. Ik ging op zoek naar een naaiproject dat ik zou kunnen maken van restjes stof. Twee zakken met stof staan onder mijn bureau. Een zak is gevuld met flinke lappen restsof en de andere is gevuld met restjes. Door de tijd heen probeer ik er zinvolle zaken van te maken. Mijn voorlaatste project is gemaakt van een flinke lap reststof. Dit keer gebruikte ik de restjes van afgedankte overhemden. Afgedankte overhemden gebruik ik vaak voor de binnenkant van de jeans- en broekzakken waarbij er dan steeds weer wat restjes stof achterblijven.

Wat wilde ik gaan maken van de stofrestjes?

Een paar maanden geleden beloofde ik mijn echtgenoot om voor hem een onderzetter uit stof te maken. Als hij vanuit huis werkt zit hij meestal op onze werkkamer. Daar drinkt hij dan ook zijn koffie. Normaal gebruikt hij een blaadje papier om kringen op het houten werkblad te voorkomen. Een stoffen onderzetter zou dan ook een perfecte oplossing. Op het internet kwam ik leuke voorbeelden tegen en ik besloot om een van deze patronen uit dit quilt pattern te gebruiken. Dit patroon werkt volgens de paper piecing techniek. Op de middelbare school heb ik ooit een quilt block gemaakt, maar van paper piecing had ik nog nooit gehoord. Het werd tijd om met deze techniek kennis te maken.

Two Scrap fabric sewings

Wat is paper piecing?

Bij paper piecing gaat het erom dat alle patroondelen in de juiste volgorde aan elkaar worden gestikt. De patroondelen werden geknipt en ik kon aan de slag. Zoals ik al zei paper piecing een onbekende techniek voor mij. Wat er mis ging weet ik niet, maar sommige patroondelen paste niet ondanks dat alles volgens opgave geknipt was. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit patroon een beetje te complex is om mee te beginnen. Het patroon werd herzien in een eenvoudiger patroon waarvoor ook de reeds geknipte stukken kon worden gebruikt. Wel zou het kleiner worden dan de oorspronkelijke versie.

De re-start

De re-start eindigde in de afbeelding van een grote mok. Nu de gedetailleerde patroononderdelen waren verwijderd was het in elkaar zetten een fluitje van een cent. Nadat de bovenkant klaar was, werd een stukje fiberfill als tussenlaag toegevoegd. Deze tussenlaag zal de meeste warmte van de koffie wegvangen. De onderkant is gemaakt uit een stuk donkere stof. Het biaisband werd ook gemaakt van een stukje afgedankte overhemd. Mijn echtgenoot is helemaal blij met zijn onderzetter. Hij vindt het leuk om zo her en der wat oude overhemden te herkennen. Maar het allerbelangrijkste is dat de onderzetter kringen op het houten werkblad voorkomt.

Two Scrap fabric sewings

Stof doodling

Gisteren regende het en de stof was nog steeds niet droog. Op het internet zag ik deze kussens en ik bedacht me dat we best wel blij waren dat er weer eens wat regen viel. De tuin kan altijd wel wat water gebruiken in de zomer. Ik kwam op het idee om een kleinere versie van de kussen te maken: het happy raindrops project. De happy raindrops zijn met de losse hand getekend en zien er allemaal verschillend uit. Stof doodling noem ik het dan ook maar. De happy raindrops hebben volume gekregen door ze met fiberfill te vullen. Zo hebben ze ook pootjes voor een zachte landing. De benen zijn gedraaid koord dat is gemaakt van een restje zwart breigaren. De voeten zijn van kralen en knopen. Vandaag is er niets veranderd aan het weer: er is motregen. De happy raindrops hangen nu in het trapgat aan de muur.

Kosten en Tijd

Kosten: Ofschoon alles gemaakt is van reststoffen zijn er altijd kosten. Garen komt meestal uit mijn voorraad en bij elk project reken ik de prijs door van het verbruik. Deze keer heb ik ook borduurzijde gebruikt en zijn er printkosten voor het paper piecing. Garen € 2,00 Print € 0,25 Fiberfill € 1,00
Tijd: ONDERZETTER knippen 1 uur, naaien 5 uur HAPPY RAINDROPS tekenen en knippen 1 uur, naaien 1 uur, borduren 3 uur, benen maken 1.5 uur

2 Comments on Two Scrap fabric sewings

  1. As I said on the group this is such a creative way to use scraps. I have never done any pattern piecing and when I tried quilting I gave up really quickly it was too precise for me (I like to hide my mistakes lol) youve done really well – really love the raindrops especially!

    • Thank you Claire. I loved doing the paper piecing, but I was struggling too. Indeed precision is the key. It’s still raining where I live and when I’m walking the stairs the raindrops make me smile.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.