Two Courgette recipes – the soup

One of my neighbours gave met two courgettes. He gave apples in the past. He gave me during the recent weeks more courgettes but the last two were very big and already a little bit yellow therefore I had to find some recipes to use them. The biggest courgette was used for a soup.

Two Courgette recipes

Two Courgette recipes – the soup

The soup was easy to make. Two cloves of garlic were minced and let gently fry in two tablespoons of butter. The chopped courgette is then added. Let gently fry for a couple of minutes. Freshly ground pepper is added to taste and also one big potato that is cut in small pieces. Chicken stock is added, just enough so the courgette and potato can cook. The potato and courgette will be cooked in about 15 minutes.A food processor is used to smooth the potato and courgette. The potato-courgettes mixture is returned to the pan. Add about 1,5 liter of chicken stock. Taste the soup and add more freshly ground pepper if you wish. Now it’s time to finish the soup. You can use smocked salmon, dried Italian Parma ham, parmesan, gorgonzola depending what flavor you like. My friendly neighbor gave me also a large amount of parsley. I added it generously over the soup. I served to soup with slices of dark brown bread as well as a watermelon salad with feta and roasted almonds.

Two Courgette recipes Two Courgette recipes

Two Courgette recipes – the cake

My husband isn’t a big fan of soup. He hasn’t been eating the courgette soup therefore I decided to make a cake using the second courgette. I made cakes using vegetables in the past. This cake is a mixture of a vegetable and a fruit. I do like this kind of combinations. One of the big advantages of backing your own cakes is that you have control over the ingredients. Every ingredient is fresh and therefore the taste is better then a cake bought in a shop. Another advantage is that no additives are added for durability. The cake recipe was found on the internet. I added some pecan nuts therefore my version had an extra crunch. The cake tasted great and is soft and moist.

Two Courgette recipes

Two daughters are eating with us

Both our daughters were home last Sunday evening and therefore we eat the evening meal together. Our youngest just returned from a Berlin trip. She had some presents for us. She gave me pasta in the colors of the German flag and dark chocolate. We ate slices of short rib beef with green beans and new potatoes. The green beans and new potatoes had a generous amount of parsley on top. The watermelon salad was made again. I used soft goat cheese this time and of course the taste was different then Saturday. I love preparing food with four or five ingredients during the summer. First of all if you use fresh ingredients you don’t need much ingredients to make a good tasting meal. Secondly the whole dish is light. Finally your dish will look great with well chosen ingredients by color.

Two Courgette recipes Two Courgette recipes

Two Courgette recipes – de soep

Two Courgette recipes zijn gebruikt om te koken met courgettes die ik kreeg van een buurman. Ik heb al eens eerder hem geschreven. Hij gaf de afgelopen tijd een aantal courgettes. De laatste twee courgettes waren erg groot en al een beetje geel. De grootste courgette is gebruikt om een soep van te maken.

Two Courgette recipes

De courgettesoep

Zo maakte ik de soep. Twee teentjes knoflook weren uitgeperst en in twee eeltlepels boter licht gefruit. De in stukken gesneden courgette werden toegevoegd. Laat dit samen een paar minuten lichtjes bakken. Voeg versgemalen peper toe samen met een grote in stukken gesneden aardappel. Voeg net zoveel kippenbouillon toe dat allen ingrediënten onderstaan, Laat in ongeveer 15 minuten gaar worden.
Doe alles in een food processor tot een gladde puree. Doe de puree terug in de pan en voeg 1,5 liter kippenbouillon toe. Proef de soep en breng op smaak met versgemalen peper. Voeg tot slot gerookte zalm, Parma ham, Parmazaanse kaas, gorgonzola afhankelijk van je voorkeur. Van mijn buurman kreeg ik ook peterselie dat ik met gulle hand over de soep strooide. Bij de soep werden sneden bruin brood geserveerd te samen met een watermeloensalade met feta en gerookte amandelen.

De Courgettecake

Mijn echtgenoot houdt niet zo van soep. De courgettesoep liet hij dan ook aan zich voorbij gaan. Zo besloot ik van de tweede courgette een cake te bakken. In het verleden heb ik wel meer cakes gemaakt met groente. Deze cake is een combinatie van groente en fruit. Ik vind dit altijd wel een leuke combinatie. Een groot voordeel van je eigen cakes bakken is dat je controle hebt over de ingrediënten. Elk ingredient is vers en hierdoor zal de cake beter smaken. Een tweede voordeel is dat in je eigen gebakken cake geen additieven zitten voor de houdbaarheid. Het cake recept komt van het internet. Ik voegde nog wat pecannoten toe waardoor de cake een extra ‘bite’ had. De cake smaakte heerlijk met een zacht zoete smaak.

Two Courgette recipes

Twee dochters eten thuis

Onze beide dochters waren afgelopen weekend thuis en beleven mee-eten. De jongste dochter was kort daarvoor teruggekeerd van een tipje naar Berlijn. Zij had wat aardigheidjes voor ons meegenomen. Voor mij had ze pasta in de kleuren van de Duitse vlag meegenomen. We aten plakjes short rib rundvlees met sperziebonen en krieltjes. De sperziebonen en krieltjes kregen gehakte peterselie. De watermeloensalade werd weer gemaakt. Deze keer met zachte geitenkaas. Uiteraard werd de smaak hierdoor anders. Koken met vier of vijf ingrediënten past goed bij de zomer. Met verse ingrediënten heb je niet veel nodig om een smakelijke maaltijd te krijgen. Ook is de maaltijd gewoon lekker licht. En als je de ingrediënten zorgvuldig kiest heb je kleurrijke maaltijd.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.