The Black yoke lace insert Top is made of the top of a discarded dress and some leftover knitted fabric. I was inspired by the yoke when I saw one of my husbands dress shirts. This dress shirt has a yoke with a slightly curved effect. I really liked the shape and decided to copy this in my self drafted Top pattern. I decided to draft my own Top pattern because I had to draft the yoke anyway. One can easily find all kinds of instructions on the internet to do so. I also could make it suitable for my personal fit because I wanted a comfortable look.

Black yoke lace insert Top

Scroll naar beneden voor de Nederlandse tekst

Making the Black yoke lace insert Top

The top is made of the leftover fabric that came from this top. I already planned this top when I was making the design for the black/camel combination. The lace is a woven fabric and had to be sewn together with the knitted jersey. Two different types of fabric sewing together is a bit tricky especially due to the stretch of the knitted fabric. I did the center back using a 3 mm wide decorative double needle stitch. I also made a double pocket front from this T-shirt using the same lace fabric. Both pockets can be used completely individual. If you want to if it a go this is what I did it. The upper pocket was first sewn on the bottom pocket. Then the bottom pocket was sewn on the top and after that the upper pocket. Hemming and finishing the round neck were the last steps to finish this top.

Black yoke lace insert Top

Combinations with the Black yoke lace insert Top

This new made Top is part of a combination consisting of three garment pieces and a scarf. The combination is also my contribution to the August challenge of the Monthly Stitch. I call this 4-piece outfit ‘The Crazy World of Stripes and Dots’. The stripes can be found in the color blocked top but also on the jeans and the tunnel scarf. The pom pom ribbon trim around one side of the tunnel scarf are 3-dimensional dots. The small holes in the lace can be marked as dots too. I used two discarded trousers of our eldest daughter to make the tunnel scarf. The pattern of one the fabrics matches beautiful with the fabric used for the jeans and the color blocked top. This scarf is made of different sizes of stripes of fabric and sewn random horizontal and vertical together. I also used the Shasiko stitch technique to mark the vertical stitching lines.

Black yoke lace insert Top

Time and Costs

Time: TOP drafting: 0.50 hour, cutting: 0.50 hour, sewing: 4 hours TUNNEL SCARF cutting: 2.5 hour, sewing 5 hours
Costs: TOP black knitted fabric: donated by Nooteboom, lace: from a discarded dress, yarn: € 2.00 TUNNEL SCARF both fabrics came from discarded clothes, yarn: € 2.00

Black yoke lace insert Top

Wearing the Black yoke lace insert Top

I do like the combination of the colors black and camel. Although the whole outfit is casual it also has a classic and stylish outcome. The black yoke lace insert top is probably my first black top for many years. I do like combinations with black but never had a black top. This top is a great addition to my wardrobe and also this new tunnel scarf is something i will use often. I will happily wear the top with my cappuccino trousers and the two shades of blue jeans.

Black yoke lace insert Top

De inspiratie

De Black yoke lace insert Top is gemaakt van de bovengedeelte van een afgedankte jurk en een rest stuk jersey stof. Het idee van de schouderpas komt van een overhemd van mijn echtgenoot. Dit overhemd heeft een pas die iets naar beneden rond loopt. Het patroon voor de top tekende ik zelf omdat ik toch ook de schouderpas moest intekenen. I really liked the shape and decided to copy this in my self drafted Top pattern. Op het internet zijn diverse instructies te vinden hoe je dit kunt doen. Zo wilde ik ook dat dit keer de top wat ruimer zo vallen.

Black yoke lace insert Top

Stikwerk voor de Black yoke lace insert Top

De top is gemaakt van een rest stuk van deze top. Ik had idee voor deze top al in mijn hoofd terwijl ik bezig was met het black/camel concept. Het kant is geweven en moest samen genaaid worden met de jersey stof. Twee verschillende sortie stof samen naaien is meestal lastig omdat de jersey rek heeft. Middenachter heeft een naad en is door gestikt met een 3 mm dubbele steek. De top heeft een dubbele zak op de voorkant van dit this T-shirt gemaakt van dezelfde kanten stof. Beide zakjes kunnen gebruikt worden. Als je het ook wilt proberen: ik deed het als volgt. Eerst werd het bovenzakje op het onderzakje gestikt. Vervolgens het onderzakje op de top en dan het bovenzakje. Het zomen en het afwerken van de hals waren de laatste stappen.

Black yoke lace insert Top

Combinatie met de Black yoke lace insert Top

Deze nieuwe Top maakt deel uit van bestaande uit drie kledingstukken en een sjaal. Deze combinatie is ook mijn bijdrage aan de Augustus uitdaging van the Monthly Stitch. Deze combinatie heet ‘The Crazy World of Stripes and Dots’. De strepen zitten in de color blocked top maar ook in de jeans en de tunnel scarf. Het pompom band lags een kant van de tunnel scarf zijn 3-dimensionale stippen. De kleinen gaatjes in het kant lijken ook op stippen. Ik gebruikte twee afgedankte broeken van onze dochter om de tunnel scarf te maken. Het patroon in een van de broeken paste precies bij de kleuren van de jeans en de kleuren van de color blocked top. De sjaal bestaat uit diverse repen stoffen van verschillende afmetingen die horizontaal en verticaal aan elkaar genaaid zijn. Ik heb de Shasiko naaitechniek gebruikt om de verticale lijnen te benadrukken.

Black yoke lace insert Top

Tijd en Kosten

Tijd: TOP tekenen: 0.50 uur, knippen: 0.50 uur, naaien: 4 uur TUNNEL SCARF knippen: 2.5 uur, naaien 5 uur
Kosten: TOP zwarte jersey stof: gift van Nooteboom, kant: afkomstig van afgedankte jurk, garen: € 2.00 TUNNEL SCARF stof afkomstig van afgedankte kleding, garen: € 2.00

Black yoke lace insert Top

De Black yoke lace insert Top in mijn kledingkast

Ik hou van de combinatie van black en camel. Ofschoon de gehele outfit gemaakt is om in mijn vrije tijd te dragen is het toch klassiek en stijlvol. de zwarte top met het kant is waarschijnlijk mijn eerste zwarte top sinds vele jaren. Deze top is dan ook een goede bijdrage in mijn kledingkast. Het past goed bij mijn cappuccino trousers en de two shades of blue jeans.

4 Comments on Black yoke lace insert Top

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.