Als Broer en Zus werd geven als een geschenk boekje in 2005 tijdens de maand van het Spannende Boek. Het is geschreven door René Appel. Lezers worden elk jaar in juni dan op spannende boeken zoals detectives en thrillers geattendeerd en bestaat sinds 1989. Ik vond dit boekje in een boekenkofferruil actie. Een boekenkofferruil is een actie waarbij er ergens een koffer staat met boeken. Jij levert een boek in en neemt een ander mee.

Als Broer en Zus

Als Broer en Zus – het voorspel

Als Broer en Zus draait om een zwager en een schoonzus. De titel van het boek komt van het antwoord dat Fred geeft aan de rechercheur. Hij vraagt aan Fred hoe zijn relatie met schoonzus, Sylvia, was. Fred antwoordt daarop ‘als broer en zus’. Fred en Lex zijn neven en goed bevriend. Maandelijks spelen zij samen met hun partners Sylvia en Marja bowling, eten en drinken wat. Alle vier lijken gelukkig maar bij Sylvia borrelt er wat. Zij is het voorspelbare leven beu. Lex is verkoper van witgoed: niets spannends en avontuurlijks. Fred daarentegen handelt in tweedehands auto’s. Zijn wereld is wat schimmiger. De twee krijgen een verhouding zonder dat hun partners er iets vanaf weten. Op een dag is Sylvia verdwenen. Het boekje is geschreven in vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk ben je getuige van een scene tussen een man en vrouw, waarbij je nog niet weet wie het zijn. De man en vrouw zitten in de auto en hebben ruzie. Zij wil hun relatie beëindigen, maar hij wil daar niets van horen. Er ontstaat een gevecht waarvan de afloop onduidelijk is. In het tweede hoofdstuk wordt het dagelijks leven van de Fred, Lex en hun partners beschreven en het ontstaan van de verhouding tussen Fred en Sylvia.

Als Broer en Zus – de ontknoping

In het derde hoofdstuk begin je in te zien dat de vrouw de ruzie heeft moeten bekopen met haar leven. Het vierde hoofdstuk begint met Lex die Marja belt om te vragen of zij weet waar Sylvia is. Lex meldt zich ziek en probeert ondertussen meer te weten te komen over wat Sylvia zo al deed. Fred vraagt bij thuiskomst aan Marja of zij hem wil dekken voor de afgelopen avond en nacht. Dit voor als de politie vragen komt stellen. Als hij weer naar buiten loopt, blijkt zijn auto gestolen te zijn. Hij gaat aangifte doen bij de politie. Lex gaat na vier dagen aangifte doen van de verdwijning van Sylvia. Enkele dagen later hoort hij dat het lichaam van zijn vrouw gevonden is. Zij blijkt te zijn vermoord en ligt begraven bij een strandovergang. Hij laadt de verdenking op zich, omdat hij vier dagen heeft gewacht met de aangifte van haar vermissing. De politie gaat ook navraag doen bij Fred en Marja. Fred heeft een alibi, omdat Marja hem dekt. Lex blijkt ook een ‘relatie met een vrouwelijk collega the been waardoor hij steeds meer in de schijnwerpers te staan. Fred probeert ondertussen de verdenking op anderen te laden. De politie heeft  een printlijst van het telefoonverkeer van Sylvia’s telefoon. Hieruit blijkt een intensief contact tussen Fred en haar. De politie wil hier meer van weten en beginnen Fred te ondervragen. Zijn gestolen auto komt dan in beeld. Het net begint zich te sluiten rondom de dader.

Als Broer en Zus – het verhaal

Als Broer en Zus is een aardig boekje. Wat ontbreekt is de echte spanning met een weinig verrassend slot. Het boekje is geschreven met als thema ‘huisje, boompje, moord’. Daar is dit boekje in geslaagd. Twee stellen waarvan een met kind. Een gezamenlijk avondje uit en af en toe een ruzie. Het boekje nodigt mij niet uit om snel een ander werk van René Appel te lezen. Ik las ‘Als Broer en Zus’ op een moment dat wij ‘Moord op de Tramhalte’ hadden gekocht. Hierover de volgende keer.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.