Personalized Rowing Socks – the request

Personalized Rowing Socks are made for ten female students who are also rowing at W.S.R. Argo. One of the members is a daughter of a friend of mine and a while ago I made this jacket for her. Now she asked if I could embroider a couple of socks with the name of the rower on it. The socks are not used as they are intended to be used, but rowers do use socks to carry a water bottle. The sock prevents damage to the thin skin of a rowing boat. During rowing the water bottle will start to roll in the boat over the soft skin. A sock is a good way to avoid this kind of damage. A personalized sock will also help you to find your own water bottle back after rowing.

x vlag en sokken

Personalized Rowing Socks – the make

Personalized Rowing Socks are made of RTW socks. The Argo flag has horizontal green-white-green stripes so the RTW white/green striped socks are a perfect match. First I made a sample from using a plane white sock that I had in a box where I keep all kinds of materials that I can use for trying all kinds of odd sewings.

Personalized Rowing SocksThe embroidery was done on my sewing machine with black yarn that was a little bit thicker then normal. First I cut the cuff at center back open until I reached the point where the heel starts. Then I used thin fusible interface at the back to stabilize the knitted material. The text is divided over four rows. When the sample was finished I sent a photo of the result asking her if this was what she was looking for. She was very pleased with the result and also the other nine rowers were pleased how the embroidery was looking. For the ten Personalized Rowing Socks the same method was used as I did for the sample. The sewing machine was programmed for each row and I started sewing with the first row on all ten socks. The most difficult row was the last one. All the names of each member had different lengths so I had to do some calculations to divide the names under the other three rows. After the socks were finished I used the overlock stitch on my sewing machine to close the cuff.

Personalized Rowing Socks

Personalized Rowing Socks – time used for this project

One Personalized Rowing Socks took me about 2.5 hours to embroidery, to finish all the loose ends of yarn and to close the cuff of the sock again.

x in bidon en niet

Personalized Rowing Socks – het verzoek

Personalized Rowing Socks zijn een verzoek van tien vrouwelijk studenten die roeien bij W.S.R. Argo. Een van hen is een dochter van een vriendin van mij waarvoor ik al eens dit jasje maakte. Nu vroeg ze of ik een paar sokken wilde borduren met de naam van elke roeier erop. De sokken zijn niet bedoeld om te dragen, maar om er de bidon in te doen. De sokken beschermen de huid van de boot tijdens het roeien als deze gaat rollen. Een sok met je naam erop is ook handig om na het roeien je eigen bidon terug te vinden.

Personalized Rowing Socks – de uitvoering

Personalized Rowing SocksPersonalized Rowing Socks zijn gemaakt RTW sokken. De Argo vlag heeft horizontale groen-witte-groen strepen waardoor deze RTW wit/groen gestreepte sokken een perfecte match zijn. Eerst maakte ik een proefmodel van een witte sok die in mijn materialen-doos lag. In materialen-doos zit van alles dat ik gebruik om dingen die op komen uit te proberen. Het borduurwerk is op mijn naaimachine gedaan met iets dikker garen dan gebruikelijk. Eerst werd de boord van de tot aan het begin van de hiel opengeknipt, waarna ik de achterkant verstevigde met dunne strijkbare vlieseline. De tekst is verdeeld over vier regels. Nadat het proefmodel klaar was, stuurde ik een foto naar haar en vroeg of dit was waar ze naar op zoek was. Het viel in de smaak en ook bij de andere negen roeiers. Om de tien Personalized Rowing Socks te maken werd dezelfde methode gebruikt als voor het proefmodel. De naaimachine werd ingesteld per rij en de sokken weren rij voor rij geborduurd. Het moeilijkste om te maken was de laatste rij: elke naam heeft een andere lengte. Er kwam wat rekenwerk aan te pas om de laatste rij netjes onder de andere drie rijen te krijgen. Daarna werd de boord weer gesloten met de overlock steek van mijn naaimachine.

Personalized Rowing Socks

Personalized Rowing Socks – tijd voor dit project

Een Personalized Rowing Socks kostte mij ongeveer 2.5 uur om te borduren, de draden af te werken en de sok weer dicht te naaien.

2 Comments on Personalized Rowing Socks

    • Thank you Sue. The girls are so happy with theirs socks. It really is a pleasure if you can make people happy with your sewing skills.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.