Jagtlust is een boek geschreven door Annejet van Zijl. In dit boek beschrijft zij het leven van Fritzi die gedurende de jaren vijftig en zestig in villa Jagtlust woonde. Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en stuurde af in massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een masterstudie International Journalism in Londen. Korte tijd daarna weer zij redactrice bij HP/De Tijd, waar zij artikelen ging schrijven over bijzondere gebeurtenissen en personen.

boek Jagtlust

Jagtlust – het boek

Jagtlust is het eerste boek dat Annejet van der Zijl schreef. Na het lezen van ‘De Amerikaanse prinses’ besloot ik dit boek op mijn ‘te lezen’ te zetten. Daarvoor had ik al ‘Sonny Boy’ en ‘Bernhard. Een verborgen geschiedenis’ gelezen. Alhoewel haar aanpak steeds hetzelfde is, levert elk boek een aardig beeld van het leven van de hoofdpersoon/hoofdpersonen en met name de tijd waarin zij leefde/leven. Jagtlust draait om Fritzi. Fritzi is de dochter van het kunstzinnige duo Eelco en Freddie . Dit echtpaar had ook nog een zoon Hein, die met regelmaat ook in dit boek beschreven wordt. Kort na de dood van haar moeder gaat  in 1948 Frans studeren in Grenoble.

Fritzi ten Harmsen van Beek

JagtlustHier leert zij de geologiestudent Eric de Mareschal kennen waar zij in 1951 zwanger van raakt en waarmee zij in augustus dat jaar trouwt met hem trouwt. Na het overlijden van hun vader in 1953 erven zij niet alleen het ouderlijk huis, villa Jagtlust, maar ook een royale erfenis. In korte tijd hebben zij de royale erfenis er doorheen gejaagd, het ouderlijk huis verkocht en ook de rechten op de creaties van hun vader (waaronder het bekende stripfiguurtje ‘Flipje’ voor jamfabriek De Betuwe) verkocht. Ook dat geld is al snel als sneeuw voor de zon vertrokken. In 1954 staat de villa Jagtlust nog steeds leeg en Fritzi trekt er met haar zoontje Gilles in. Als Fritzi in 1956 naar het Boekenbal gaat leert zij Remco Campert kennen.

Een stoet van aankomende bekende Nederlanders op Jagtlust

Hij trekt bij haar in en vanaf dat moment het trefpunt voor kunstenaars, schrijvers en aanverwanten. De villa wordt vanaf dan bezocht, maar door Cees Nooteboom, Bernlef, Gerard Reve, Rijk de Gooijer en Ramses Shaffy. Remco Campert verlaat de villa in 1960.

tekening Peter VosPeter Vos, later een bekend illustrator, trekt in evenals de ook later bekend uitgever Theo Sontrop. Bewoners en bezoekers waren jonge twintigers, die eind jaren vijftig en begin jaren zestig nog even niet volwassen wilden worden. Drank was in overvloed, altijd feest met voldoende verdovende middelen. De feesten hadden een hippieachtig karakter: muziek, drank, oppeppende en kalmerende middelen en uiteraard seks.

Jagtlust en de tand des tijds

Ondertussen braken zowel de bewoners als de bezoekers door als auteur of dichter, werden journalist, illustrator of uitgever. Zo ook Fritzi. Ook van haar werden er verhalen en gedichten uitgegeven wat geld in het laatje bracht. Zo kon het zorgeloze leventje weer doorgaan. Het enige wat ten prooi viel aan de tand des tijds was de villa. Onderhoud werd er niet aan gepleegd en langzamerhand begon de villa te vervallen tot er niet veel meer over was dan een bouwval, waar niet meer in te wonen viel. Een aantal vrienden sloegen de handen in elkaar en brachten een som geld op tafel voldoende om voor Fritzi een nieuw onderkomen te kopen. Het stond in Garnwerd, een klein en afgelopen dorpje in Groningen. Daar slijt Fritzi de rest van haar dagen in anonimiteit tot aan haar dood in 2009.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.