60s styled lace top is a refashion. A couple of weeks our eldest daughter gave me a top made of lace and jersey. She had hardly been wearing it. She asked me if I wanted the top. The top had a lovely lace front and sleeves and a jersey back. It also had lace trims on the front hem and neckline. Blue is one of my favorite colors and I decided to reuse the lace. The original top was made in size L which seems big enough to turn it into something I could wear.

60s styled lace top

60s styled lace top is een refashion. Een paar weken geleden kreeg een topje van onze oudste dochter. Het is gemaakt van kant en jersey en nauwelijks gedragen. De hals en onderkant van het topje zijn afgewerkt met kant. Blauw is een van mijn favoriete kleren en ik besloot om het kant te hergebruiken. Het originele topje was in maat L wat genoeg op moest leveren om er voor mij iets van te maken.

Preparations for the 60s styled lace top

60s styled lace topBefore I started to unpick the top I went looking for matching blue jersey fabric. In my stash I have a beautiful dark blue slightly sheen jersey fabric. It’s the same fabric that I used to make this one pattern piece top. The fabric is a joy to wear and I decided to buy another piece for no particular reason. Just like having always some black and white jersey fabric on the shelf. Both were a beautiful match. After an evening of unpicking the top was taken a part. Now the top was disassembled I started drafting a pattern. I decided to make the refashion slightly shorter then the original top. The lace front and sleeves are also lined with the same blue jersey.

voorbereidingen voor de 60s styled lace top

60s styled lace topVoordat ik begon met het uit elkaar halen besloot ik eerst op zoek te gaan neat bijpassende blauwe jersey. In mijn voorraad heb ik mooie donkere blauwe jersey met wat glans. Dezelfde stof heb ik gebruikt voor deze one pattern top. De stof zit geweldig en ik besloot om er nog wat van bij te kopen. Zo heb ook altijd wat zwarte en witte jersey zonder dat ik daar al een plan voor heb. De blauwe jersey en het kant paste prima bij elkaar. In een avond was de top uit elkaar gehaald. Nu kon ik beginnen met een passend patroon te tekenen. Mijn refashion maakte ik iets korter dan de originele top. Ook zijn de kanten voorkant en mouwen gevoerd met de blauwe jersey.

Making the 60s styled lace top

After the pattern was drafted I started the cutting. The cutting and sewing of these tops normally takes me about 3 hours. Matching the pattern in the lace, lining the sleeves and front of the top was taking me more time then I suspected. The lace is very loose and open. For that reason it’s a bit stretchy. Lining the lace with the jersey was taken me quit some time. After pinning and basting both fabrics were joined together and I began sewing. Two evenings of sewing later the top was ready to wear.

60s styled lace top 60s styled lace top

Na het tekenen van het patroon kon het knippen beginnen. Knippen en het elkaar zetten van een top kost mij normaal ongeveer 3 uur. Het voeren van de mouwen en de voorkant van de top kostte mij meer tijd dan ik dacht. Het kant is vrij open en rekt daardoor een beetje. Nadat beide delen op elkaar waren geregen en gespeld kon het naaien beginnen. Na twee avonden was hete topje klaar.

The finished 60s styled lace top

Now that the top is finished I’me very pleased with the outcome. The top is lovely to wear and it the top gives me a 60s feeling. The back has a silk ribbon button loop closure at the back of the neck. The top has a narrow neckline therefore an oval shaped keyhole opening has been made at the centre back. The top is lovely to wear and look great on this jeans. Successful refashions always makes me happy. It doesn’t matter if the original becomes a sweater, a boxer short or an accessories.

60s styled lace top

Nu het topje af is finished en ik het aan heb geeft het mij een jaren 60-gevoel. De achterkant sluit met een satijnen lusje. Middenachter zit een ovale opening om het topje aan te kunnen trekken omdat de hals aansluitend is. Het topje zit plezierig en laat geweldig bij deze jeans. Van geslaagde refashions wordt ik altijd blij. Het maakt niet of het dan een vestje, een boxer short of een accessoire is.

Time and costs

Time: Unpicking 3hours, drafting 1hour, cutting 1.5hour, sewing 4.5hours
Costs: The top was donated (the button was reused as well) Jersey fabric € 10,00 Yarn €2,00

60s styled lace top 60s styled lace top 60s styled lace top

Tijd: Uit elkaar halen 3uur, tekenen 1uur, knippen 1.5uur, naaien 4.5uur
Kosten: Het topje was een gift (de knoop is ook hergebruikt), Jersey stof € 10,00 Garen €2,00

4 Comments on 60s styled lace top

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.