Soft Slouchy Summer Sweater – the inspiration

Soft Slouchy Summer Sweater is inspired on this McCall 6400 top and the fact the weather is letting us down in the Netherlands: it’s more autumn then spring. Asymmetrical tops and odd shaped patterns like one piece patterns are things I’m also looking after and the lack off sunshine made me wanting to make something warm and cozy. Mixing these two was my challenge.

Soft Slouchy Summer Sweater is geïnspireerd op deze McCall 6400 top en het feit dat het weer ons een beetje in de steek laat: het is meer herfst dan lente. Asymmetrische tops en ongelijke gevormde patronen zoals kleding uit een patroon zijn altijd dingen waar ik naar op zoek ben. Het gebrek aan zon maakte dat ik op zoek was naar iets behaaglijk en warm. Deze twee dingen samen brengen was de uitdaging.

Soft Slouchy Summer Sweater Soft Slouchy Summer Sweater

 The pattern for this Soft Slouchy Summer Sweater

Soft Slouchy Summer SweaterSoft Slouchy Summer Sweater is made of a self drafted pattern using one of the pattern making books by Müller & Sohn. After drafting a basic dolman T-shirt pattern the asymmetrical shape was created by adding shape to one side. This was done by adding darts on the asymmetrical side of the patterns coming from one point of the opposite seam side. When the pattern was finished I held the finished pattern up at my body to see if it would fit. After a look in the mirror I decided to give it a go.

Soft Slouchy Summer Sweater is gemaakt van een zelfgetekend patroon met behulp van een van  de Müller & Sohn’s boeken. Na het maken van een patroon voor vleermuis mouwen T-shirt werd de asymmetrische vorm ingetekend door extra ruimte te maken door vanaf de een kant van het patroon naar de andere kant van het patroon lijnen te trekken en extra ruimte toe te voegen. Nadat ik klaar was met tekenen hield ik het op en met een blik in de spiegel besloot ik tot actie over te gaan.

My fabric choice

Soft Slouchy Summer SweaterSoft Slouchy Summer Sweater is made of a soft knitted hairy old antique colored pink fabric. This fabric was bought in February at one of the Stoffenspektakel markets while I went there together with our youngest daughter. At that moment I was working on my black/white wardrobe and I was looking for knitted green fabric to make a top. Our youngest daughter convinced me green wasn’t a color for me and persuaded me to buy the old antique colored pink fabric. Due to the fact that soon after buying the fabric I became a participant in the KNIPster 2016 sewing award competition this fabric became a part of my stash/fabric collection. When I was looking for suitable fabric for me new project I came across this fabric and decided to use it for my asymmetrical soft sweater.

Mijn stofkeuze

Soft Slouchy Summer Sweater

Soft Slouchy Summer Sweater is gemaakt van een gebreide, harige oud rose gekleurde stof die ik in februari kocht tijdens een van de markten van Stoffenspektakel. Op dat moment was ik bezig met mijn black/white wardrobe en zocht ik gebreide groene stof om daar een top van te maken. onze jongste dochter was mee en zij overtuigde mij dat groen niet mijn kleur is en haalde mij over om het oud rose te kopen. De stof verdween op de stapel omdat ik kort daarna deelnemer werd van de KNIPster 2016 naaiwedstrijd. Terwijl ik in mijn voorraad op zoek was naar gestikte stof voor dit project kwam ik het weer tegen en besloot het te gebruiken voor mijn asymmetrische soft sweater

Making the Soft Slouchy Summer Sweater

Soft Slouchy Summer SweaterSoft Slouchy Summer Sweater was easy to make: only two pattern pieces had to be sewn together. I decided to make flat seams because three layers of fabric was very thick. The neckline is finished with a bias band that is flipped back to the wrong side of the fabric. The sleeve hem and sweater hem is 3cm deep. This fabric has only one big disadvantage: after cutting the floor was filled with fluffs and hairs that came of the fabric. As long as I was working on the sweater more fluffs and hairs were coming and spreading everywhere. It took me two hours to clean the dining table, the floors and my sewing machine.

Soft Slouchy Summer Sweater was zo is in elkaar gezet: slechts twee patroondelen moesten aan elkaar genaaid te worden. De top heeft platte naden gekregen, omdat het anders wel erg dik werd. De hals is afgewerkt met een bias band van dezelfde stof die naar binnen is afgewerkt. De zomen van de mouwen en top zijn 3cm breed. Deze stof had een nadeel: na het knippen lag de vloer en tafel vol met pluisje die van de stof kwamen. Gedurende de tijd die ik nodig had voor de top kwam er steeds meer bij. Uiteindelijk ben ik twee uur aan het zuigen geweest om alles te verwijderen.

Time and costs

Time: drafting: 4h, sewing: 4h
Costs: Fabric: € 20,00, Yarn € 3,00

Tijd: tekenen: 4h, naaien: 4h
Kosten: Stof: € 20,00, Garen € 3,00

Wearing my Soft Slouchy Summer Sweater

Soft Slouchy Summer Sweater is a joy to wear. It’s soft, light and comfy: just what I was looking for during the cold, grey and rainy days. The pink color is a good combination with all my black and grey jeans/trousers and the top has also a good match with one of my earlier made tunnel scarf. The proof of the pudding is in the eating: so will I make this pattern. Probably yes: the only problem is that this pattern (just like the Pattern Magic Top) needs a lot af fabric (2 metres) and leaves me with a lot of leftover fabric.

Soft Slouchy Summer Sweater Soft Slouchy Summer Sweater

Soft Slouchy Summer Sweater is geweldig om te dragen: het is zacht en licht en dat was precies wat ik zocht voor bij het saaie, grauwe weer. Het rose is een goede match met mijn zwarte en grijze jeans/broeken en ook mijn eerdere gemaakte sjaal past er goed bij. Blijft de vraag of ik dit patroon nog een keer zal gebruiken. Waarschijnlijk wel: al heeft dit patroon hetzelfde nadeel als de Pattern Magic Top veel stof (2 meter) nodig heeft en er aardig wat reststof overblijft.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.