Judas is geschreven door Amos Oz. De schrijver woont in Israel en is ook journalist en professor in de literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit in Be’er Sheva. Sinds 1967 maakt hij zich sterk voor een twee-staten oplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict. Op 6 mei 2008 ontving hij van de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat Algemene Verdiensten.

Judas

Judas – het boek

Judas speelt zich af in Jeruzalem in de winter van 1959. Judas is het verhaal van Sjmoeël Asj, die besluit zijn studie af te breken. Daardoor komt er ook een einde aan zijn scriptie waarin hij zich vooral zou richten op de rol van Judas in het leven van Jezus. Kort daarvoor heeft zijn vriendin hem verlaten om te trouwen met een vroegere vriend van haar en ook zijn ouders kunnen hem niet meer financieel ondersteunen. Sjmoeël heeft er genoeg van en wil Israël verlaten.

Een boeiende wending in het boek Judas

Als hij zijn spullen heeft gepakt, ziet hij een advertentie in de hal van het gebouw waar hij woont die hem in staat stelt toch te blijven. Voor kost, inwoning en een kleine vergoeding komt terecht in het huis van Gersjom Wald om voor hem te zorgen, voor te lezen en met hem te praten. Tot midden in de middag is hij vrij om te gaan en staan waar hij zin in heeft om daarna aan zijn taak te beginnen. De gesprekken gaan het zionisme, het conflict tussen de joden en de Arabieren, over God en de wereld. In het huis van de oude man woont ook de Atalja Abarbanel. Langzaam komt Sjmoeël er achter wat haar relatie met Gersjom Wald is. Het leidend thema in dit boek is de relatie tussen Jezus en Judas, dat ook het onderwerp was van Sjmoeël’s scriptie. Het boek draait om idealisme en verraad die Amos Oz in de diverse onderwerpen verwerkt.

Judas

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.