Zo ging Haarlem gekleed was een tentoonstelling, die liep van medio november 2015 tot medio april 2016. Zo ging Haarlem Gekleed gaf een overzicht geeft van de kleding van begin 1900 tot nu. Naast de diverse kledingstukken uit de verschillende periodes zijn ook Haarlemse bedrijven te zien die met kleding te maken hebben.

Zo ging Haarlem gekleed – de rondleiding

Zo ging Haarlem gekleedZo ging Haarlem gekleed had behalve de tentoonstelling ook een rondleiding langs diverse panden die iets te maken hadden met kleding. De start was bij het prachtige station van Haarlem. Vandaar ging het via het standbeeld van Kenau naar van der Steur in de Kruisstraat. Zo mochten we van een kijkje nemen waar vroeger het atelier gevestigd was. Nu zit daar nog het antiquariaat van A.G. van der Steur, dat binnenkort naar Den Haag verhuisd. Er waren nog twee voorwerpen te zien uit het atelier, een naaimachine van rond 1850 en een paspop.

De enige stofwinkel die Haarlem nog rijk is

Vandaar ging het Jan Sikkes, de enige stoffenwinkel die Haarlem nog rijk is. Via de Barteljorisstraat waar naast het bruidshuis van Els Hillenius diverse modewinkels als Gerzon gevestigd waren ging het naar de Grote Markt. Op de hoek van de Grote Markt en Grote Houtstraat zat ooit Vermeulen, met twee vestigingen. In de ene winkel de damesmode en aan de overkant de heren. Via de Warmoesstraat, waar op nummer 14 de Knoppenwinkel zat ging het naar de Anegang. Op de hoek van de Anegang en de Lange Veerstraat zat magazijn de Zon, de vroegere benaming van V&D. In de Anegang zit C&A met een filiaal. Vandaar naar de Grote Houtstraat, waar een vestiging van Kreymborg was. Op de hoek van de Grote Houtraat en Gedempte Oude Gracht zit het nu gesloten filiaal van V&D. Via de Gedempte Oude Gracht, aan de overkant zat tot begin 2000 de prachtige stoffenwinkel, Ascot, gingen we op weg naar de tentoonstelling in Museum Haarlem in het Groot Heiligland

Zo ging Haarlem gekleed – de tentoonstelling

Zo ging Haarlem gekleed geeft een aardig beeld van de kleding die de afgelopen 120 jaar gedragen is en de invloed van de maatschappelijke en politieke veranderingen op de kleding. Gaat het economisch slechter dan worden de kleuren vaak somberder en rokken en jurken langer. De emancipatie van de vrouwen valt terug te zien in een verschuiving van rok naar broek en van lange rokken en jurken naar kort, zoals de charlestonjurk, minirok en minijurk.

De bevrijdingsrok

Zo ging Haarlem gekleedNaast deze kleding waren ook kledingstukken te zien gemaakt van oude meelzakken en parachuttenstof en een bevrijdingsrok uit 1946. De bevrijdingsrok was een initiatief van Adrienne Boissevain-van Lennep. In de Tweede Wereldoorlog verbleef zij in twee concentratiekampen en kreeg een dasje toegestuurd, gemaakt uit lapjes van kleding van diverse familieleden en vrienden. Dit dasje vormde de inspiratie voor de nationale feestrok, de bevrijdingsrok.

Van der Steur

Zo ging Haarlem gekleedBehalve de kleding was er ook een deel van de inrichting van Van der Steur te bewonderen, hoedenmakers instrumenten, handschoenen van Laimböck (Heemstede), de kousenfabriek van Hin en Kerko, een overhemden- en blousenfabriek. Bijzonder aan Haarlem zijn de Bloemenmeisjes. Gestart in 1955 door de Stichting Haarlems Bloei om de stad te promoten in het buitenland. Van hen waren enkele kostuums zichtbaar waaronder de creaties van Edgar Vos en Frank Govers. Zo ging Haarlem gekleed

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.